Βιταμίνη D και παχυσαρκία

0 Comment

   Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό του ασβεστίου, του φωσφόρου καθώς επίσης και για δυνατά και υγιή οστά. Υπάρχει φυσικά σε διάφορες τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια, το μουρουνέλαιο, τα αυγά, τα ενισχυμένα με βιταμίνες γάλα και δημητριακά. Όμως η πρόσληψη της βιταμίνης D από τις τροφές δεν είναι αρκετή αφού για να μετατραπεί σε ενεργό μορφή χρειάζεται την έκθεση του δέρματος στον ήλιο.

   Η βιταμίνη D λοιπόν είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών αλλά οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι έχει άμεση σχέση και με το σωματικό βάρος. Πιο συγκεκριμένα έχει βρεθεί ότι τα υπέρβαρα και τα παχύσαρκα άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο από 25 και 35 αντίστοιχα, εμφανίζουν πολύ συχνά έλλειψη σε βιταμίνη D, σε σχέση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους. Κάθε αύξηση μιας μονάδας του ΔΜΣ σχετίζεται με μείωση των επιπέδων βιταμίνης D στον οργανισμό κατά 1.15%

   Η μείωση της παχυσαρκίας λοιπόν μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της βιταμίνης D στο σώμα. Η συμπληρωματική χορήγηση της βιταμίνης σε άτομα με παχυσαρκία, σε συνδιασμό με ισορροπημένη διατροφή και φυσική δραστηριότητα 30 λεπτών ημερησίως μεγιστοποιεί την απώλεια βάρους, λίπους και πόντων στη περιοχή της περιφέρειας και της μέσης.

   Ο ακριβής μηχανισμός της σχέσης μεταξύ βιταμίνης D και παχυσαρκίας δεν είναι πλήρως γνωστός. Πιστεύεται ότι τα παχύσαρκα άτομα αποθηκεύουν περισσότερη βιταμίνη D στον λιπώδη ιστό τους οπότε έχουν λιγότερη βιταμίνη D που κυκλοφορεί ελεύθερη στο αίμα για χρήση από τον οργανισμό. Επιπλέον η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D ενδεχομένως να είναι έμμεση, λόγω του ότι οι παχύσαρκοι έχουν λιγότερες εξωτερικές δραστηριότητες και επομένως λιγότερη έκθεση στον ήλιο. Είναι επίσης πιθανόν οι παχύσαρκοι να μην καταναλώνουν αρκετές τροφές που να περιέχουν βιταμίνη D.

   Η βιταμίνη D είναι απαραίτητο να λαμβάνεται καθημερινά από τα άτομα με σωματικό υπέρβαρο και παχυσαρκία, και ειδικά στην ενεργό μορφή τη D3 ή χοληκαλσιφερόλη, σε δοσολογία τουλάχιστον 1000 IU ημερησίως. Πριν την έναρξη ενός προγράμματος απώλειας βάρους συστήνεται να ελέγχονται τα επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα και να διορθώνεται τυχόν έλλειψη.

Βρείτε στο vita4you.gr συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο