Συμπτώματα και συνέπειες από την έλλειψη βιταμίνης Β12

0 Comment

Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη η οποία ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β. Η σημασία της για τον οργανισμό είναι ιδιαίτερα μεγάλη ακόμη από τη στιγμή της σύλληψης.

 Συμμετέχει σε πολλές βιοχημικές αντιδράσεις και κυρίως στο ανοσοποιητικό, στην αιμοποίηση, στην καλή νευρική λειτουργία, στο μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες και πρωτεΐνες) ενώ συνδέεται και με την εμφάνιση εκφυλιστικών παθήσεων όπως είναι το Alzheimer.

   Έλλειψη βιταμίνης Β12 συνήθως λόγω συνέργειας, συνυπάρχει με έλλειψη φολικού οξέος ή βιταμίνης Β6, γι’ αυτό και σε περιπτώσεις συμπληρωματικής χορήγησης, συνήθως δίνονται μαζί για καλύτερη απορρόφηση και δράση.

Πότε μπορεί να προκληθεί έλλειψη Β12;

   Η βιταμίνη β12 φυσιολογικά ανευρίσκεται σε ζωικά τρόφιμα όπως είναι το κρέας, τα αυγά και το γάλα. Τις περισσότερες φορές, έλλειψη παρατηρείται όταν τα άτομα αποκλείουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τρόφιμα που περιέχουν τη βιταμίνη από το διαιτολόγιο τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα άτομα που είναι αυστηρά χορτοφάγοι, οι αλκοολικοί, οι ηλικιωμένοι ή λόγω ασιτίας.

   Ο μεταβολισμός της βιταμίνης Β12 ξεκινά από το στομάχι απ΄ όπου και εκκρίνεται ο ενδογενής παράγοντας ο οποίος συνδέεται με τη βιταμίνη Β12 και βοηθά στην απορρόφησή της από τον ειλεό. Σε περίπτωση μειωμένης έκκρισης αυτού του ενδογενούς παράγοντας ή σε περιπτώσεις που λόγω χειρουργικής επέμβασης αφαιρείται το κομμάτι του στομάχου ή του εντέρου που συμμετέχουν στην απορρόφησή της (γαστρεκτομή, εκτομή ειλεού), λόγω συνδρόμου δυσαπορρόφησης, εμφανίζεται έλλειψη.

Συμπτώματα

   Τα συμπτώματα από την έλλειψη Β12 παρουσιάζονται σταδιακά μέσα σε αρκετούς μήνες ή χρόνια. Αυτό τα κάνει πολλές φορές να διαφεύγουν σημασίας ή να γίνονται πιο έντονα εάν η έλλειψη επιδεινωθεί. Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι:

  • Κούραση, κόπωση
  • Ζαλάδα
  • Χλωμό και κιτρινωπή χροιά δέρματος
  • Απώλεια βάρους
  • Μούδιασμα ή κράμπες σε χέρια και πόδια
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Σύγχυση και αδύναμη μνήμη

Επιπτώσεις

   Καθώς η βιταμίνη Β12 έχει πολύ σημαντικό ρόλο σε όλα τα συστήματα του οργανισμού, παρατεταμένη έλλειψη οδηγεί σε σοβαρές καταστάσεις και βλάβες όπως:

Αιματολογικά: Μεγαλοβλαστική αναιμία
Νευρολογικά: Παραισθήσεις, νευροπάθειες
Ψυχιατρικά: Ευερεθιστότητα, ήπια έκπτωση γνωστικών λειτουργιών, κατάθλιψη
Καρδιαγγειακά: Αύξηση πιθανότητα εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε συμπληρώματα διατροφής για την αντιμετώπιση της έλλειψης βιταμίνης Β12.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο