Αντιμετωπίστε το βήχα του παιδιού σας με φυσικό τρόπο

0 Comment

Έχουμε μπει πλέον για τα καλά στο χειμώνα και ο βήχας αποτελεί μια από τις πιο συχνές καταστάσεις, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά. Πολλές φορές διαρκεί λίγες ημέρες, ωστόσο φαίνεται να γίνεται ιδιαίτερα ανησυχητικός όταν είναι επίμονος ή συνοδεύεται από βρογχικές εκκρίσεις και φλέμα.

 

Τι είναι ο βήχας

Αποτελεί μια αντίδραση του οργανισμού στην προσπάθεια να κρατήσει ανοιχτούς του αεραγωγούς και να εξασφαλίσει την καλή αναπνοή. Αποτελεί ουσιαστικά ένα σύμπτωμα διαφόρων παθήσεων όπως:

 • Άσθμα
 • Ρινίτιδα
 • Κρυολόγημα – γρίπη
 • Πνευμονία
 • Κοκκύτη
 • Φαρρυγίτιδα
 • Βρογχιτίδα
 • Αλλεργία
 • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

 

Είδη βήχα

Παρόλο που όλοι στη ζωή μας είχαμε βήχα, πολλές φορές ήταν δύσκολο να διακρίνουμε τις διάφορες περιπτώσεις, ούτως ώστε να τον διαχειριστούμε αντίστοιχα. Τα κυριότερα είδη είναι:

 Παραγωγικός βήχας: Συνοδεύεται από παραγωγή βλέννας και φλέγματος. Συνήθως αποτελεί σύμπτωμα ίωσης και παρουσίας κάποιου μικροβίου. Οι βλεννώδεις εκκρίσεις., αποτελούν προσπάθεια του οργανισμού να αποβάλλει τους ερεθιστικούς παράγοντες από τους αεραγωγούς και τους πνεύμονες και ενδέχεται να έχουν διάφορα χρώματα.

Ξηρός βήχας: Δεν χαρακτηρίζεται από παραγωγή βλέννας ενώ είναι ιδιαίτερα ερεθιστικός για το λαιμό και το ανώτερο αναπνευστικό. Αποτελεί συνήθως αποτέλεσμα αλλεργίας ή χρόνιων καταστάσεων όπως λαρυγγίτιδα και φαρυγγίτιδα.

 

Ποιά είναι η κατάλληλη θεραπεία του βήχα;

Δεν είναι λίγα τα αντιβηχικά σιρόπια που κυκλοφορούν στο εμπόριο τα οποία διαφοροποιούνται ανάλογα των συστατικών τους, για το είδος του βήχα που αντιμετωπίζουν. Ωστόσο, γενικά αλλά και ειδικά στα μικρά παιδιά θα πρέπει να αποφεύγεται η λήψη φαρμάκων και αντισταμινικών και να επιλέγονται πιο φυτικές λύσεις.

Πλέον υπάρχουν πολλά φυτικά σιρόπια τα οποία χάρη στα βότανα που περιέχουν βοηθούν στη φυσική αντιμετώπιση τόσο του ξηρού όσο και του παραγωγικού βήχα. Ένα αντιβηχικό σιρόπι, ιδανικά έχει τις παρακάτω ιδιότητες

 • Βλεννολυτικό
 •  Αντισηπτικό
 • Αποχρεμπτικό
 • Αντιβηχικό

 

Αντιβηχικά «βότανα» της μητέρας φύσης

Δροσέρα

Η δροσέρα αποτελεί ένα βότανο που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό σε αντιβηχικά σιρόπια. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ενώσεις και σε ορισμένα οξέα. Είναι ασφαλής η λήψη της από μικρά παιδιά και οι κυριότερες ιδιότητές είναι ότι έχει μυοχαλαρωτικές ιδιότητες βοηθώντας έτσι την απέκκριση των βλεννωδών εκκρίσεων ενώ καταπραΰνει το λαιμό και το ανώτερο αναπνευστικό.

Συνδυάζεται άριστα με άλλα βότανα τα οποία έχουν επίσης αντιβηχικές και σπασμολυτικές ιδιότητες, όπως είναι η γρινδέλια. Συνήθως χρησιμοποιείται σε καταστάσεις όπως βρογχίτιδα, κοκκύτη, επίμονο βήχα ακόμη και στο άσθμα.

Κισσός

Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του βήχα και των καταρροϊκών εκκρίσεων. Βοηθά στην αντιμετώπιση της βρογχίτιδας διευκολύνοντας τη ρευστοποίηση των εκκρίσεων και γενικότερα στην υγεία του ανώτερου αναπνευστικού. Είναι πλούσιος σε σαπωνίνες, στερόλες , τανίνες και φλαβονόνες. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση έντονων βρογχοσπασμών και παραγωγικού βήχα.

 

Γρινδέλια

Φυτό που ανήκει στην οικογένεια των ηλίανθων με κίτρινα άνθη. Βοηθά στη ρευστότητα των βρογχικών εκκρίσεων, στο βρογχικό άσθμα ενώ έχει και καταπραϋντικές ιδιότητες στο βλεννογόνο του λαιμού. Συμβάλλει στη διευκόλυνση της αναπνοής μειώνοντας την ευαισθησία των  νεύρων των βρόγχων.

Ν- ακετυλοστεΐνη (NAC)

Αποτελεί παράγωγο ενός αμινοξέος, της κυστεΐνης. Πρόδρομο μόριο της γλουταθειόνης, έναν από τους κυριότερους μηχανισμούς αντιοξείδωσης. Λειτουργεί ως αντιοξειδωτική ένωση στους πνεύμονες, ενισχύοντας την προστασία και άμυνα των πνευμονικών κυττάρων ενάντια στο οξειδωτικό stress. Έχει βλεννολυτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την αύξηση της ρευστότητας (μείωση ιξώδους) και την αύξηση του όγκου των βλεννωδών εκκρίσεων.

Μέλι

Πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, έχει την ιδιότητα να μαλακώνει το λαιμό, προσφέροντας ανακούφιση από τον πονόλαιμο που μπορεί να είναι απόρροια του βήχα. Με αυτόν τον τρόπο, έμμεσα διευκολύνει την αναπνοή.

Εάν λοιπόν το παιδάκι σας έχει βήχα και ιδιαίτερα παραγωγικό, μπορείτε να επιλέξετε από το Vita4you ένα φυτικό σιρόπι με υπέροχη γεύση βύσσινο, το Expettoral για παιδιά. Κατάλληλο για παιδιά άνω των 3 ετών.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο