Ροδόχρους νόσος: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε

0 Comment

rodoxous

Τι είναι η ροδόχρους νόσος;

   Πρόκειται για μια φλεγμονώδη δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα και αυξημένη διαπερατότητα των τριχοειδών αγγείων στο πρόσωπο (μάγουλα, μύτη, μέτωπο, πηγούνι). Είναι πιο συχνή στις γυναίκες άνω των 30 ετών, με λεπτό και ανοιχτόχρωμο δέρμα, και μπορεί να εμφανιστεί και στην εγκυμοσύνη ή στην εμμηνόπαυση. Παλαιότερα χαρακτηριζόταν και σαν ροδόχρους ακμή.

Αίτια

   Οι αιτίες που προκαλούν τη ροδόχρου νόσου δεν είναι γνωστές. Η κληρονομικότητα, οι διαταραχές των ορμονών, η χρόνια έκθεση στον ήλιο και συγκεκριμένα προβλήματα του γαστρεντερικού (ελικοβακτήριο πυλωρού H.pylori), φαίνονται ότι είναι αιτιολογικοί παράγοντες που συνδέονται με τη νόσο. Ερεθίσματα που προκαλούν τη διαταραχή των αγγείων και την ερυθρότητα είναι

  • Το αυξημένο άγχος
  • Η υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • Η κατανάλωση αλκοόλ, καφείνης και καυτερών τροφίμων
  • Η χρήση καλλυντικών με αλκοόλη ή αμαμηλίδα
  • Η χρήση ελαίων μέντας και ευκαλύπτου
  • Ο χρόνιος βήχας

Συμπτώματα

   Στα αρχικά στάδια της νόσου παρατηρείται αυξημένη ερυθρότητα και διαπερατότητα των αγγείων. Το δέρμα γίνεται τελικά μόνιμα κόκκινο, με ευρυαγγείες και μικρές φλύκταινες (φυσαλίδες με πύον), ενώ τα τριχοειδή αγγεία του προσώπου είναι ευαίσθητα, και συχνά σπάνε. Σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζεται διόγκωση της μύτης (ρινοφύμα) και των βλεφάρων. Η νόσος συνδέεται με παθήσεις των ματιών όπως η κερατίτιδα.

Θεραπεία

   Δεν υπάρχει θεραπεία για τη ροδόχρου νόσο. Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το στάδιο και την ένταση της νόσου και είναι συμπτωματική και αποσκοπεί στη βελτίωση του αισθητικού αποτελέσματος.

   Στα αρχικά στάδια συστήνεται αποφυγή των ερεθιστικών παραγόντων (ζέστη, στρες, τροφές), η χρήση αντιηλιακού υψηλής προστασίας και η τοπική εφαρμογή αγειοσυσπαστικών καλλυντικών και κρεμών. Σε πιο προχωρημένα στάδια επιβάλλεται η χρήση τοπικών φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων από τον γιατρό, που περιέχουν κυρίως αντιβιοτικά (μετρονιδαζόλη) ή αζελαικό οξύ. Στο τελευταίο στάδιο του ρινοφύματος χρειάζεται δερματοχειρουργική παρέμβαση με καυτηριασμό των βλαβών με διαθερμία ή laser.

Φυσική αντιμετώπιση

   Υπάρχουν διατροφικά συστατικά, βότανα και ομοιοπαθητικά σκευάσματα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της ροδόχρου νόσου. Η βιταμίνη Α προστατεύει το δερματικό φραγμό, ο κουρκουμάς βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής, ενώ τα φυσικά βιοφλαβονοειδή και ειδικά η ρουτίνη, ενισχύουν τα αγγεία. Τα Lachesis, Lycopodium και Causticum είναι ομοιοπαθητικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στη νόσο.

   Συμπληρώματα διατροφής με gingko biloba, green tea, green coffee, αργινίνη, πιπέρι cayenne, η νιασίνη που δεν έχει την ένδειξη “no flush” μπορούν να επιδεινώσουν τη ροδοχρου νόσο.

Προτεινόμενες σειρές προϊόντων για τη ροδόχρου νόσο από το vita4you.gr

Frezyderm Red Skin
Avene Antirougers
Uriage Roseliane
Synchroline Rosacure

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο