Νικήστε τις ελεύθερες ρίζες με άλφα λιποϊκό οξύ

0 Comment

   Το άλφα λιποϊκό οξύ είναι ένα αντιοξειδωτικό το οποίο βρίσκεται φυσιολογικά στα κύτταρα του οργανισμού, και το οποίο είναι απαραίτητο για τη παραγωγή ενέργειας στο σώμα. Πιο συγκεκριμένα, το άλφα λιποϊκό οξύ μετατρέπει τη γλυκόζη (το σάκχαρο του αίματος) σε ενέργεια, ενώ έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει τις βλαπτικές ελεύθερες ρίζες.

Σε ποιές τροφές υπάρχει

   Στα τρόφιμα, το άλφα λιποϊκό οξύ υπάρχει σε μικρές ποσότητες στο κόκκινο κρέας (κυρίως στα νεφρά, στο συκώτι και στην καρδιά), στο μπρόκολο, στο σπανάκι και στη μαγιά μπίρας.

Μορφές

   Το άλφα λιποϊκό οξύ αποτελειται από δύο διαφορετικούς τύπους (ισομερή), που παρουσιάζουν διαφορετικές ιδιότητες. Η R μορφή είναι η βιολογικά ενεργή μορφή (φυσική για το σώμα), που είναι υπεύθυνη για τις αντιοξειδωτικές του ιδιοτητες. Η S μορφή είναι συνθετική και λιγότερο ενεργή. Το ανθρώπινο σώμα κανονικά παράγει και χρησιμοποιεί την R μορφή του λιποϊκού οξέος. Στα σκευάσματα διατροφής το άλφα λιποϊκό οξύ είναι διαθέσιμο σε κάψουλες, ταμπλέτες και σε υγρή μορφή.

Ιδιότητες

Αντιοξειδωτική προστασία

   Το άλφα λιποϊκό οξύ δρα στο μεταβολισμό ως συμπαράγοντας στην γλυκόλυση και τον κύκλο του Krebs. Επίσης, το α-λιποϊκό οξύ, ανακυκλώνει άλλα ενδογενή αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και η γλουταθειόνη αφού αυτά έχουν εξαντληθεί και να τα ενεργοποιεί εκ νέου. Με αυτό το τρόπο προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες. Πέρα από την συμβολή του στην ανακύκλωση των βιταμινών C και Ε, προστατεύει τα καροτενοειδή, αποτοξινώνει το σώμα από τα βαρέα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος και το κάδμιο και συμμετέχει και σε άλλες σημαντικές προστατευτικές ενζυματικές διαδικασίες του κυτταρικού μεταβολισμού.

   Επίσης αυξάνει σημαντικά τον ενδογενή σχηματισμό της γλουταθειόνης. Μια πολύ σημαντική ιδιότητα του άλφα λιποϊκού οξέος είναι ότι δρα και σαν υδρόφιλο και σαν λιπόφιλο μόριο, σε αντίθεση με τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Ε και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα δραστικό σαν αντιοξειδωτικό.

Διαβήτης τύπου ΙΙ

Η λήψη άλφα λιποϊκού οξέος βελτιώνει το μεταβολισμό της γλυκόζης στα διαβητικά άτομα και βοηθά τον οργανισμό να χρησιμοποιεί καλύτερα την ινσουλίνη. Επίσης βελτιώνει και λειτουργία αλλά και τη διαβίβαση των νευρώνων και ανακουφίζει από τα συμπτώματα της διαβητικής περιφερικής νευροπάθειες, μειώνοντας τον πόνο και τα μουδιάσματα.

Άλλες ιδιότητες

   Το Άλφα-λιποϊκό οξύ προστατεύει τον εγκέφαλο μετά από βλάβη (εγκεφαλικό επεισόδιο) ή τραυματισμό, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να καθυστερήσει τις βλάβες που προκαλούνται από εκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Επίσης μειώνει τις επιπτώσεις της γήρανσης και προστατεύει το ήπαρ, μέσω της αποκατάστασης των επιπέδων της γλουταθειόνης

   Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το άλφα λιποϊκό οξύ είναι οφέλιμο για εκφυλιστικές παθήσεις των ματιών, όπως το γλαύκωμα και ο καταρράκτης, ενώ μπορεί να δράσει σαν αντιφλεγμονώδες σε περιπτώσεις ισχιακού πόνου.

Δοσολογία

   Για τους ενήλικες η δοσολογία είναι 50-100 mg ημερησίως σαν αντιοξειδωτικό, ενώ για τη περιφερική και τη διαβητική νευροπάθεια συστήνονται 600-800 mg ημερησίως.

Παρενέργειες – Αντενδείξεις

   Το άλφα λιποϊκό οξύ δεν θα πρέπει να λαμβάνεται από παιδιά, έγκυες και θηλαζουσες. Επίσης άτομα με έλλειψη θειαμίνης (βιταμίνη Β1), με θυροειδική νόσο που λαμβάνουν θυροξίνη, ή που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, δεν θα πρέπει να λαμβάνουν άλφα-λιποϊκό οξύ. Το άλφα-λιποϊκό οξύ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να προκαλέσει υπογλυκαιμία, συνεπώς τα άτομα με διαβήτη μπορούν να πάρουν άλφα-λιποϊκό οξύ μόνο υπό την επίβλεψη του γιατρού τους.

Βρείτε στο vita4you.gr συμπληρώματα διατροφής με άλφα λιποϊκό οξύ

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο