Διάρροια και εγκυμοσύνη

0 Comment

   Η διάρροια είναι μια δυσάρεστη κατάσταση η οποία είναι αρκετά συχνή στους πρώτους και τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης. Χαρακτηρίζεται από αύξηση του όγκου και της υδαρότητας των κοπράνων καθώς και αύξηση της κινητικότητα τους εντέρου, στοιχεία που μπορεί να δυσκολέψουν νέα μητέρα.

   Η διάρροια μπορεί να οφείλεται τόσο στη δράση των ορμονών που εκκρίνονται φυσιολογικά στην περίοδο της εγκυμοσύνης ή και σε κοινά αίτια όπως είναι οι ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις.

 Ανάμεσα στις δράσεις των ορμονών της εγκυμοσύνης είναι η αύξηση της κινητικότητας και της περισταλτικότητας του εντέρου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλές φορές αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι σε ορισμένα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται διάρροια μετά την κατανάλωσή τους.

Συμπτώματα

Τα πιο κοινά συμπτώματα που προκαλεί η διάρροια είναι:
• Χαλαρά και υδαρή κόπρανα
• Ναυτία
• Κοιλιακές κράμπες
• Τυμπανισμό
• Κολικός – πόνος στην άνω και κάτω κοιλία
• Επιτακτική ανάγκη για αφόδευση

   Εάν η διάρροια αποτελεί αποτέλεσμα λοίμωξης/μόλυνσης από παθογόνους μικροοργανισμούς ενδέχεται να συνυπάρχει πυρετός. Ωστόσο, καθώς οποιαδήποτε μόλυνση από παθογόνα βακτήρια ενδέχεται να επηρεάσει την υγεία και ανάπτυξη του βρέφους, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η νέα μητέρα να συμβουλευτεί το γυναικολόγο της.

   Η πιο σημαντική επίπτωση της διάρροιας είναι η αφυδάτωση, καθώς μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο για την υγεία του βρέφους όσο και της μητέρας. Η αφυδάτωση οδηγεί σε διαταραχή ηλεκτρολυτών ενώ σε αρχικά στάδια δεν έχει συμπτώματα. Για το λόγο αυτό πρέπει να χαίρει ιδιαίτερης προσοχής και σημασίας.

Αντιμετώπιση και θεραπεία

   Εάν και εφόσον καθοριστεί το αίτιο της διάρροιας, ο γυναικολόγος μπορεί να συστήσει κατάλληλη θεραπεία. Κάθε νέα μητέρα ωστόσο μπορεί μόνη της να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείρηση της διάρροιας κάνοντας κάποια απλά βηματα:

• Η λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων παρουσία πρεβιοτικών ινών έχει φανεί ότι συμβάλλει σημαντικά στην υγεία του εντέρου. Συγκεκριμένα μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθούν στην ανακούφιση της διάρροιας και των συμπτωμάτων της, ενώ ισορροπούν την εντερική μικροχλωρίδα.

• Καλό θα ήταν να αποφεύγονται τα τρόφιμα που έχει παρατηρηθεί ότι προκαλούν ή αυξάνουν τα επεισόδια διάρροιας. Σε οξείες περιπτώσεις καλό θα ήταν να αποφεύγονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και τρόφιμα υψηλά σε λίπος και ζάχαρη (π.χ. έτοιμο φαγητό, χυμοί κ.α.)

• Καλό θα ήταν να αποφεύγεται η μεγάλη λήψη αδιάλυτων φυτικών ινών ενώ συστήνονται διαλυτές φυτικές ίνες και αποφλοιωμένα φρούτα μέχρι περιορισμού των συμπτωμάτων.

• Η λήψη υγρών και όχι μόνο νερού είναι πολύ σημαντική για την αποκατάσταση των ηλεκτρολυτών που χάνονται με τη διάρροια (κάλιο, χλώριο, νάτριο). Πιείτε νεράκι μέσα στην ημέρα σιγά σιγά σε μικρές γουλιές και προτιμήστε σούπες και υγρά τρόφιμα.

• Σε περιπτώσεις όπου η διάρροια διαρκεί για πολλές ημέρες, ενδεχομένως να χρειαστεί λήψη ηλεκτρολυτών παρουσία γλυκόζης σε συμπλήρωμα διατροφής. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η έγκριση του γυναικολόγου.

• Σε περίπτωση που λαμβάνεται συμπληρώματα διατροφής, επικοινωνήστε το στο γυναικολόγο σας καθώς ενδέχεται η διάρροια να οφείλεται στη λήψη τους και να χρειάζονται διακοπή.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο