Πώς να επικοινωνήσετε με το μωράκι σας!

0 Comment

baby

Ένα νέο βρέφος στην οικογένεια θα φέρει πολλές αλλαγές! Ο πρώτος χρόνος, μέχρι το παιδάκι σας να αρχίσει να λέει τις πρώτες του λέξεις θα είναι γεμάτος χαμόγελα και μορφασμούς. Μπορούμε όμως να επικοινωνήσουμε με τα βρέφη και εάν ναι ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος;

  Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν πως τα βρέφη δεν έχουν ανεπτυγμένη την ικανότητα αντίληψης και επικοινωνίας, παρά μόνο ικανοποιούν τις βιολογικές τους ανάγκες. Υπάρχουν πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια που δείχνουν πως το μωρό ξεκινάει να ωριμάζει και να σχηματίζει το χαρακτήρα και την προσωπικότητά του από τους πρώτους κιόλας μήνες, μέσα από ερεθίσματα που δέχεται από το εξωτερικό περιβάλλον.

Ομιλία και “μικρο” συζητήσεις

   Το να μιλάτε στο μωρό σας μπορεί να έχει πολλά οφέλη για τη συναισθηματική και όχι μόνο ωριμότητά του. Παρόλο που δεν μπορεί να αντιληφθεί το νόημα των λέξεων ένα μωρό αντιλαμβάνεται τους ήχους, το συναίσθημα πίσω από τις λέξεις καθώς και τον τόνο της φωνής. Η λαϊκή ρύση ότι ένα μωρό δεν καταλαβαίνει είναι λάθος, γι’ αυτό ξεκινήστε να μιλάτε στο μωράκι σας όπως ακριβώς θα μιλούσατε σε ένα παιδί χωρίς να του απευθύνεστε με μωρουδίστικες εκφράσεις. Απλά, κοιτάξτε το και μιλήστε του ήρεμα και γλυκά.

Βλέμμα – Όραση

   Η όραση στα βρέφη αναπτύσσεται αρκετά αργότερα. Στους πρώτους μήνες δεν μπορεί να εστιάσει καλά και βλέπει σε απόσταση μόνο λίγων εκατοστών. Ωστόσο σε κοντινή απόσταση μπορεί να αντιλαμβάνεται μορφασμούς και τη γλώσσα του σώματος γι’ αυτό και ανταποκρίνεται σε αυτές. Καθώς οι μήνες περνάνε το μωρό αρχίζει εστιάζει και αντιλαμβάνεται καλύτερα τον εξωτερικό κόσμο. Κάθε φορά που μιλάει, κλαίει ή προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας, είναι πολύ σημαντικό να το κοιτάτε και να μην απασχολείστε με κάτι άλλο. Και κυρίως χαμογελάστε του, τόσο μικρό μα τόσο σημαντικό!

Κλάμα

   Το κλάμα είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας του μωρού με τον εξωτερικό κόσμο. Μέσω αυτού μας δείχνει όλες του τις ανάγκες και συναισθήματα. Αποκωδικοποιήστε το κλάμα του μωρού σας και μιλήστε του ώστε να καταλάβει ότι το προσέξατε και ότι το καταλαβαίνετε.

Αφή

   Η αφή μαζί με το κλάμα είναι από τις πιο σημαντικές αισθήσεις για ένα βρέφος. Καθώς οι υπόλοιπες αισθήσεις δεν έχουν αναπτυχθεί, το χάδι, μια αγκαλιά, η υφή και αφή του στήθους της μητέρας αποτελούν στοιχεία που ηρεμούν το βρέφος και έμμεσα επικοινωνεί μαζί σας.

Όσφρηση

   Δεν είναι όμορφο όταν ένα μικρό πλάσμα αναγνωρίζει την παρουσία σας χωρίς καλά καλά να σας ξέρει; Αυτή η ικανότητα οφείλεται στο ανεπτυγμένο αίσθημα της όσφρησης που έχει το βρέφος. Η πρώτη μυρωδιά που κατοχυρώνεται είναι αυτή της μητέρας, γι’ αυτό όταν θέλετε να του μιλήσετε φέρτε το κοντά σας, κοιτάξτε το και αφήστε την επικοινωνία μεταξύ σας να γίνει απλά με τη γλώσσα του σώματος.

   Ανακαλύψτε λοιπόν τη δύναμη της ομιλίας, της αφής και της γλώσσας του σώματος και ξεκινήστε να χτίζετε μια πολύ όμορφη σχέση επικοινωνίας με το μικρό σας!

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο