5+1 “περίεργοι” λόγοι που βάζετε βάρος ενώ προσέχετε!

0 Comment

   Η διατήρηση ενός υγιούς και επιθυμητού βάρους μάλλον σε πολλούς φαντάζει μια δύσκολη και κουραστική διαδικασία. Πολλές φορές παρόλο που η διατροφή και ο τρόπος ζωής είναι ισορροπημένα, η ζυγαριά κάνει τα δικά της παιχνίδια, δημιουργώντας την απορία τι είναι τελικά αυτό που φταίει και βάζουμε κιλά ενώ προσέχουμε;

Έλλειψη ύπνου

   Ο κακής ποιότητας ύπνος καθώς η μειωμένη διάρκεια ύπνου έχουν σχετιστεί με αυξημένα ποσοστά παχυσαρκία και πρόσληψης βάρους. Αφενός ο εκνευρισμός μπορεί να μας οδηγήσει σε παρασπονδίες, αφετέρου ο  οργανισμός μπαίνει σε μια διαδικασία stressπαράγοντας ορμόνες που επιδρούν στην όρεξη και στον κορεσμό.

Κατακράτηση υγρών

   Εδώ έχει θέση η ποιότητα των κιλών και όχι ο απόλυτος αριθμός τους. Η αύξηση των κιλών στη ζυγαριά λόγω κατακράτησης υγρών, μπορεί να σας τρομάξει ωστόσο είναι συνήθως παροδική. Αλμυρά γεύματα, φαγητό απ’ έξω είτε ακόμη και η κατακράτηση υγρών λόγω περιόδου/ωορρηξίας στις γυναίκες μπορεί να επηρεάσει προσωρινά το δείκτη της ζυγαριάς σας.

Άγχος

   Άγχος, τρέξιμο και εκνευρισμός, μπορεί σε πρώτη εικόνα να μην συνδέονται με το βάρος, ωστόσο πολλά στοιχεία δείχνουν πως τα άτομα που βιώνουν έντονο stressτείνουν να έχουν αυξημένο βάρος. Ο λόγος είναι η παραγωγή ορμονών του stressπου οδηγεί σε υπερκατανάλωση φαγητού και σε μια ιδιαίτερη προτίμηση σε γλυκιές λιχουδιές.

Αντικαταθλιπτικά χάπια – Στεροειδή

   Ορισμένα άτομα χρειάζεται να λάβουν φαρμακευτική αγωγή που επηρεάζει το  βάρος τους. Συνήθεις ύποπτοι ορισμένα αντικαταθλιπτικά χάπια καθώς και η λήψη κορτιζόνης. Επιδρούν είτε στην όρεξη ή στο μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών ή προκαλούν κατακράτηση υγρών. Ωστόσο, με τη διακοπή της λήψης τους το βάρος σε μεγάλο βαθμό υποχωρεί.

Συμπληρώματα κρεατίνης

   Θέλετε να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα και την αθλητική σας επίδοση και έχετε επιλέξει ως βοήθημα τη λήψη συμπληρώματος κρεατίνης; Μην τρομάξετε εάν δείτε το δείκτη της  ζυγαριά σας να ανεβαίνει. Η κρεατίνη παράλληλα με τη μυϊκή μάζα αυξάνει και τα ποσοστά νερού στο σώμα συνεπώς παρατηρείται μια μικρή αύξηση του βάρους η οποία όμως υποχωρεί όταν σταματήσει η λήψη της.

Εμμηνόπαυση

   Αλλαγή στα επίπεδα των φυλετικών ορμονών οδηγεί σε αλλαγές στον μεταβολισμό του λίπους αλλά και στον τρόπο κατανομής του, ειδικά στις γυναίκες που είχαν τον κλασικό Μεσογειακό φαινότυπο με τα κιλά να μπαίνουν στην περιφέρεια. Έτσι , ενδέχεται να παρατηρήσετε πως η κατανομή του σώματός σας μπορεί να αλλάξει κατά την περίοδο και μετά την εμμηνόπαυση, δίνοντας σας λανθασμένα την αίσθηση ότι έχετε παχύνει.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο