Κάστανα, ένας θρεπτικός χειμωνιάτικος καρπός

0 Comment

  Πόσο χειμωνιάτική εικόνα ο καστανάς στο δρόμο με τα φρεσκοστημένα κάστανα;

  Το κάστανα αποτελούν έναν φθινοπωρικό- χειμωνιάτικο καρπό που παράγεται σε αφθονία στη χώρα μας. Υπάρχει σε διάφορα μεγέθη ανάλογα την ποικιλία και έχει μια γεμάτη και γλυκιά γεύση. Ανήκει στην γενικότερη κατηγορία των ξηρών καρπών ωστόσο η διατροφική του αξία είναι πολύ πλούσια και αποδίδει λιγότερες  θερμίδες (170 kcal/100γρ.).

Θρεπτική αξία

Τα κάστανα περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη κάνοντας τα φιλικά απέναντι στα άτομα με διαβήτη. Δεν έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ενώ έχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως ολεϊκού και παλμιτολεϊκού οξέος.

Κύριες ιδιότητες

  • Αυξάνουν τον κορεσμό
  • Βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
  • Χαρίζουν ενέργεια
  • Προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία
  • Ενίσχυουν το ανοσοποιητικό σύστημα

   Η μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, προσφέρουν κορεσμό ενώ συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος, γενικότερα. Επιπλέον είναι πλούσιο σε ωμέγα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ενώσεις (ρετινόλη, βιταμίνη Cκαι Ε) οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από οξειδωτικό stressκαι χρόνιες ασθένειες.

   Αποτελεί ένα θρεπτικό σνακ, τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά καθώς καλύπτει τις ανάγκες σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φυτικό σίδηρο. Είναι ελεύθερο γλουτένης και μπορούν να το καταναλώσουν ακόμη και άτομα με κοιλιοκάκη.

   Τα κάστανα επιπλέον από ένα θρεπτικό επιδόρπιο, μπορούν να δώσουν ιδιαίτερες γευστικές νότες στο γιορτινό σας τραπέζι σε συνδυασμό με κρέας.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο