Γνωρίστε τις διατροφικές διαταραχές

0 Comment

 Οι διατροφικές διαταραχές ή αλλιώς γνωστές ώς διαταραχές λήψης τροφής, αποτελούν μια ιδιαίτερη κατάσταση που αφορούν τόσο την εικόνα σώματος όσο και την ψυχολογική υγεία του ατόμου.  Τις τελευταίες δεκαετίες η συχνότητα εμφάνισης διατροφικών διαταραχών έχει αυξηθεί δραματικά.

   Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, η πλειοψηφία των διαταραχών πρόσληψης τροφής εμφανίζεται κυρίως στην εφηβική ηλικία, στους αθλητές και στους ηλικιωμένους, ενώ είναι πιο συχνές στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Αποτελούν μια δύσκολα αντιμετωπιση κατάσταση και απαιτούν τη συνεργασία διαφορετικών ειδικοτήτων για τη θεραπεία τους.

Τι είναι

   Παρόλο που δεν υπάρχει ένας κοινά αποδεκτός ορισμός, χαρακτηρίζονται από επίμονη διαταραχή των συνηθείων απέναντι στο φαγητό, διαταραγμένες σκέψεις, στάσεις και συμπεριφορές όσον αφορά το βάρος και την εικόνα σώματος, που οδηγούν το άτομα σε ψυχικά και κοινωνικά προβλήματα.

Ποιές είναι

Οι πιο κοινές διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι:

• Νευρική ή ψυχογενής ανορεξία
• Βουλιμία
• Διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας
• Νυχτερινή υπερφαγία
• Σύνδρομο αθλητικής τριάδας

Αίτια εμφάνισης και συνέπειες

   Παράγοντες που οδηγούν και επηρεάζουν σημαντικά την εμφάνιση διαταραχών πρόσληψης τροφής είναι ψυχολογικοί, περιβαλλοντικοί, γενετικοί αλλά και ενδοοικογενειακοί. Η προσωπικότητα, η ηλικία, το άγχος αλλά και το κοινωνικοπολιτισμικό περιβάλλον του ατόμου μπορούν επίσης να επηρεάσουν τόσο την εμφάνιση αλλά και τη θεραπεία των διατροφικών διαταραχών.
Οι πιο σοβαρές για την υγεία του ατόμου και συχνά απαντούμενες καταστάσεις αποτελούν η ανορεξία και η βουλιμία.

   Η νευρική ανορεξία (anorexia nervosa) αποτελεί μια ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από σημαντική και εκούσια μείωση της πρόσληψης τροφής, διαταραγμένη εικόνα σώματος, φόβο όσον αφορά την αύξηση του βάρους και υπερβολική ενασχόληση με το φαγητό. Έχει σοβαρές συνέπειες όσον αφορά την υγεία (διακοπή έμμηνου κύκλου, αδυναμία, αναιμία, κόπωση) και μπορεί, εάν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα και εγκαίρως, να είναι έως και απειλητική για την ζωή του ατόμου.

   Η βουλιμία (bulimia nervosa) αποτελεί επίσης μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική πρόσληψη τροφής, ανεξέλεγκτες συμπεριφορές όσον αφορά το φαγητό, αυξημένη ενασχόληση με την εικόνα σώματος καθώς και ψυχολογική απογοήτευση που αφορά την έλλειψη ικανότητας διατήρησης ενός φυσιολογικού βάρους.

   Μια επίσης συχνή περίπτωση διαταραχών πρόσληψης τροφής είναι η επεισοδιακή υπερφαγία (binge eating), η οποία χαρακτηρίζεται από επεισόδια ανεξέλεγκτης και παρορμητικής υπερφαγίας πέρα από το φυσιολογικό και εκτός ορίων. Τόσο η ανορεξία, όσο και η βουλιμία μπορεί να συνοδεύονται από διάφορες αντισταθμιστικές συμπεριφορές όπως λήψη υπακτικών ή διουρητικών, πρόκληση εμετών, ακραία φυσική δραστηριότητα κ.α..

Θεραπεία – αντιμετώπιση

   Η αντιμετώπιση των διαταραχών πρόσληψης τροφής απαιτούν διεπιστημονική προσέγγιση όπως ιατρικές, ψυχιατρικές/ψυχολογικές και διατροφικές παρεμβάσεις. Απαιτούν υπομονή και πολλές φορές προϋποθέτουν την συμμετοχή όλης της οικογένειας για καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση.

Συμβουλή!

Αγαπήστε τον εαυτό σας για αυτό που είναι και φροντίστε η διατροφή σας να αποτελεί ένα μέσο για την απόκτηση ενός υγιούς σώματος και μυαλού!

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο