Σπιρουλίνα ή ιπποφαές; Μπορεί εύκολα κάποιος να διακρίνει τα οφέλη ανάμεσα στα δύο αυτά θρεπτικά τρόφιμα;

   Ως υπετροφές ορίζονται εκείνες οι τροφές που περιέχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών, σε καλύτερη αναλογία και ποικιλία, σε σχέση με τις υπόλοιπες. Η θρεπτική πυκνότητα αναφέρεται τόσο στα μακροθρεπτικά στοιχεία (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος) καθώς και στα ιχνοστοιχεία (βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα κ.α.).

Τι είναι και από πού προέρχονται

   Το ιπποφαές αποτελεί τον καρπό ενός θάμνου που φύεται στην περιοχή της Ασίας και της Ευρώπης. Σύμφωνα με αναφορές, το όνομα του καρπού προήλθε από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου, όπου αποτελούσε μια εξαιρετική τροφή για τα άλογα. Εξ’ ου και το όνομα του καρπού από τα συνθετικά «ίππος» και «φάος», που σημαίνει λάμψη. Το ιπποφαές ανήκει στην οικογένεια Elaeagnaceae και χημικές αναλύσεις έχουν δείξει ότι αποτελεί πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών.

   Η σπιρουλίνα αποτελεί ένα κυανοπράσινο φύκι το οποίο εντοπίζεται σε λίμνες και γενικότερα σε μέρη όπου υπάρχει νερό. Ανάλογα τα χαρακτηριστικά του υπεδάφους που αναπτύσσεται, αποκτά και την αντίστοιχη θρεπτική αξία. Στην Ελλάδα καλλιεργείται η περίφημη σπιρουλίνα Νιγρίτας ή σπιρουλίνα Σερρών, η οποία λόγω των ιδανικών περιβαλλοντικών συνθηκών είναι πλούσια με μικροθρεπτικά συστατικά και προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία.

Θρεπτική αξία

   Το ιπποφαές αποτελεί έναν άκρως θρεπτικό καρπό πλούσιο σε βιταμίνες, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αμινοξέα, μέταλλα και υδατάνθρακες. Σύμφωνα με αναλύσεις έχει πολύ υψηλή συγκέντρωση σε βιταμίνη C και πρωτεΐνες (24%) ενώ αποτελεί πολύ καλή πηγή σεληνίου, καροτενοειδών, σιδήρου, χλωροφύλλης, ασβεστίου, φυτοστερολών, φλαβονοειδών, λυκοπενίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β, ασβεστίου, μαγνησίου και ωμέγα λιπαρών οξέων.

   Η σπιρουλίνα είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης και λιπαρών οξέων ενώ αποτελεί από ένα από τα πιο πλήρη και ασφαλή συμπληρώματα διατροφής. Όσον αφορά τις βιταμίνες, αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και Ε, ενώ από ιχνοστοιχεία περιέχει σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο, ψευδάργυρο και χλωροφύλλη.

Οφέλη σπιρουλίνας και ιπποφαούς

   Το ιπποφαές χάρη στη πλούσια σύνθεσή του σε βιταμίνη C και σε άλλα αντιοξειδωτικά ιχνοστοιχεία, όπως το σελήνιο και τα φλαβονοειδή, έχει πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος και θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι σε κρυολογήματα και ιώσεις. Η βιταμίνη Ε του προσδίδει αντιγηραντικές ιδιότητες και ενισχύει τη λάμψη της επιδερμίδας ενώ τα καροτενοειδή ενισχύουν την όραση και προλαμβάνουν την εμφάνιση εκφυλιστικών παθήσεων των ματιών, όπως είναι ο καταρράκτης.

   Υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει την ενδεχόμενη αντικαρκινική δράση του ιπποφαούς, χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχει, ενώ αποτελεί μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου. Τα ωμέγα λιπαρά οξέα (ωμέγα 3,6 και 9) βοηθούν στην πρόληψη εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου (αθηρωμάτωση), έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθούν στην θεραπεία και επούλωση δερματικών παθήσεων. Τέλος, μελέτες αναδεικνύουν ότι το ιπποφαές βελτιώνει την όρεξη ενώ βελτιώνει και τη ξηροφθαλμία. Διατίθεται σε μορφή λαδιού, αποξηραμένο ή σε ταμπλέτες, ως μονοσυστατικό ή σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία όπως είναι η σπιρουλίνα.

   H σπιρουλίνα αποτελεί ένα από τα καλύτερα τονωτικά του ανοσοποιητικού συστήματος, βελτιώνει την οξυγόνωση του σώματος και καλύπτει, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη δίαιτα, όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός. Συμβάλλει στη ρύθμιση της όρεξης, μειώνει την επιθυμία για γλυκά και αυξάνει το κορεσμό αποτελώντας έτσι το ιδανικό συμπλήρωμα μια δίαιτας. Χάρη στη σύνθεσή της σε χλωροφύλλη και σε φυκοκυανίνη, έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

   Eπιπλέον, χάρη στην υψηλή θρεπτική της πυκνότητα αποτελεί ιδανικό συμπλήρωμα για άτομα που έχουν έντονη πνευματική και σωματική κόπωση, χορτοφάγους, άτομα που νηστεύουν ή αθλητές. Διατίθεται είτε σε μορφή σκόνης ή σε ταμπλέτες, ως μονοσυστατικό ή σε συνδυασμό με άλλες υπετροφές όπως η χλωρέλλα και το ιπποφαές.

Δράσεις & οφέλη

Σπιρουλίνα

Ιπποφαές

Τόνωση, ενέργεια
Ενίσχυση ανοσοποιητικού
Άγχος, κόπωση
Καρδιαγγειακή προστασία
Αντικαρκινικές ιδιότητες
Αποτοξίνωση, βαρέα μέταλλα
Όρεξη – μεταβολισμός
Δερματολογικές παθήσεις (έκζεμα, ακμή)
Αντιφλεγμονώδη δράση
Αντιοξειδωτική προστασία
Αδυνάτισμα
Υγεία μαλλιών
Παρενέργειες
Συνήθης ημερήσια δόση 2000-3000 mg/d 500-1000 mg/d

Συμπερασματικά!

   Μάλλον δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς πιο από τα δύο είναι πιο ωφέλιμο, καθώς οι δράσεις τους αλληλοσυμπληρώνονται. Ο συνδυασμός σπιρουλίνα και ιπποφαούς, προσφέρει μια υπερτροφή με αθροιστικές ωφέλιμες ιδιότητες για την υγεία!