Θαλασσινό νερό, ο καλύτερος σύμμαχος του αναπνευστικού

0 Comment

saltwater

“Μια βουτιά στη θάλασσα και θα αναπνέεις καλύτερα” μας λέγανε όταν είμασταν μικροί. Και όμως δεν είναι τυχαία αυτή η πρακτική. Εδώ και πολλά χρόνια έχει φανεί πως το θαλασσινό νερό, χάρη στην πλούσια σύστασή του, έχει την ιδιότητα να βελτιώνει τα προβλήματα της αναπνευστικής οδού, ανεξαρτήτως αιτιολογίας.

   Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως τα άτομα που ασχολούνται με συστηματικά με τα θαλάσσια σπορ παρουσιάζουν χαρακτηριστικά καλύτερη υγεία και μικρότερη συχνότητα νόσου, όσον αφορά το ανώτερο αναπνευστικό.

Που οφείλεται η ρινική συμφόρηση

   H ρινική συμφόρηση και το μπούκωμα αποτελεί από τα πιο συχνά προβλήματα κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Μπορεί να οφείλεται σε διάφορες καταστάσεις όπως ίωση, ιγμορίτιδα, συνάχι – κρυολόγημα, γρίπη ή αλλεργία. Πολλές φορές είναι αποτέλεσμα ρινικών επεμβάσεων καθώς δημιουργείται φλεγμονή και οίδημα του ρινικού βλεννογόνου που δυσχεραίνουν την αναπνοή.

   Ανάλογα την αιτία της ρινικής συμφόρησης, μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο με φαρμακευτικές όσο και με μη φαρμακευτικές μεθόδους (κορτικοστεροειδή, αντισταμινικά, αποσυμφορητικά σπρέι, φυσιολογικός ορός ή θαλασσινό νερό).

   Παρόλο που τα φάρμακα φαίνεται να είναι όντως αποτελεσματικά στην αποσυμφόρηση, καθώς αυξάνουν τη διαπερατότητα της μύτης προκαλώντας συρρίκνωση των αιμοφόρων αγγείων του βλεννογόνου, η λήψη τους δεν μπορεί να γίνει για πάνω από 4-5 ημέρες. Σε περίπτωση αλόγιστης χρήσης ενδέχεται να οδηγήσουν σε φαρμακευτικές ρινίτιδες, αύξηση της έντασης των συμπτωμάτων σε περίπτωση διακοπής της χρήσης, εθισμό και άλλες παρενέργειες όπως είναι η υπνηλία.

Η αξία του θαλασσινού νερού

   Το θαλασσινό νερό επιπλέον από αλάτι (NaCl) είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, όπως είναι το μαγνήσιο, το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και διάφορα θειικά άλατα. Χάρη στη σύνθεσή του, βοηθά στην αποσυμφόρηση της ρινικής κοιλότητας, στη ρευστοποίηση των εκκρίσεων με φυσικό τρόπο ενώ ταυτόχρονα τα ιχνοστοιχεία που περιέχει προσφέρουν προστασία ενάντια σε λοιμώξεις, φλεγμονές και ανανεώνουν τα κύτταρα του ρινικού βλεννογόνου.

   Οι ρινικές πλύσεις με θαλασσινό νερό αποτελούν μια παραδοσιακή πρακτική που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για την υγεία του ρινικού συστήματος. Συμβάλλει τόσο στη ρευστοποίηση βλεννωδών εκκρίσεων, όσο και για στην απομάκρυνση σκόνης, μικροβίων, στην ενυδάτωση του ρινικού βλεννογόνου σε περιπτώσεις ξηρότητας καθώς και στην απομάκρυνση αλλεργιογόνων.

  Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει την αξία του θαλασσινού νερού στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Τα στοιχεία που το κάνουν να υπερτερεί σε σχέση με τα κοινά αποσυμφορητικά σπρέι είναι :

 • Δεν προκαλούν εθισμό
 • Έχουν αντισηπτικές ιδιότητες
 • Αντιμετωπίζουν ρινική συμφόρηση οποιασδήποτε αιτιολογίας (αλλεργία, κρυολόγημα, μπούκωμα, ίωση)
 • Μπορούν να συνδυαστούν με φαρμακευτική αγωγή
 • Ενυδατώνουν και θρέφουν το ρινικό επιθήλιο
 • Μακροχρόνια χορήγηση
 • Δεν προκαλούν φαρμακευτική ρινίτιδα
 • Δεν επηρεάζουν τη γεύση ή την όσφρηση
 • Ασφαλής χρήση σε βρέφη και εγκύους
 • Χρησιμοποιούνται για θεραπεία αλλά και για πρόληψη εκδήλωσης δευτερογενών λοιμώξεων και επιπλοκών (π.χ. ωτίτιδα, βρογχίτιδες)
 • Δεν περιέχουν συντηρητικά και χημικά πρόσθετα

Πως δρα το θαλασσινό νερό

   Η δράση του θαλασσινού νερού βασίζεται στη φυσική ιδιότητα της ώσμωσης. Ως ώσμωση ορίζεται η αυτόματη διέλευση υγρών από το πιο αραιό διάλυμα προς το πιο πυκνό, ώστε να υπάρξει ισορροπία στη συγκέντρωση κάποιας ουσίας.

  Στα διαλύματα θαλασσινού νερού, ανάλογα την περιεκτικότητά τους σε αλάτι, αλλάζει και η ωσμωτική τους δράση. Η συγκέντρωση NaCl φυσιολογικά στους ρινικούς ιστούς είναι 0,9%. Όταν ο ρινικός βλεννογόνος έρχεται σε επαφή με διάλυμα θαλασσινού νερού, προκαλείται μια μεταφορά νερού από τον βλεννογόνο προς την ρινική κοιλότητα. Αυτή η φυσική ιδιότητα, οδηγεί στη ρευστοποίηση της βλέννας και στην αποσυμφόρηση της μύτης.

Τι τύποι ρινικού σπρέι υπάρχουν

   Εάν και το καλοκαίρι μια βουτιά λύνει όλα μας τα προβλήματα, τους χειμερινούς μήνες μπορούμε να έχουμε θαλασσινό νερό απλά αγοράζοντας ένα φυσικό ρινικό σπρέι. Στο εμπόριο υπάρχει μεγάλη ποικιλία από ρινικά σπρέι που διαφοροποιούνται όσον αφορά την συγκέντρωση NaCl και κατ’ επέκταση και την ομάδα ατόμων στην οποία προορίζονται.

Ισότονα ρινικά σπρέι θαλασσινού νερού

 Περιέχουν περίπου 0.9% NaCl, όπως φυσιολογικά και οι ρινικοί ιστοί. Έχουν ήπια αποσυμφορητική δράση και ενδείκνυται για ελαφριές περιπτώσεις μπουκώματος, για πρόληψη καθώς και για αντιμετώπιση ρινικής συμφόρησης σε βρέφη. Κατάλληλα για βρέφη άνω των 6 μηνών, παιδιά και ενήλικες.

Υπέρτονα ρινικά σπρέι θαλασσινού νερού

   Περιέχουν πάνω από 0.9% NaCl και έχουν ισχυρή αποσυμφορητική δράση. Ενδείκνυται για αντιμετώπιση ρινικών συμπτωμάτων όπως έντονο μπούκωμα με πυώδεις και βλεννώδεις εκκρίσεις που διαρκεί και επιμένει (χρόνια ιγμορίτιδα, ρινίτιδα ή ρινοκολπίτιδα αλλεργική ή μη αιτιολογίας, κ.α.). Προορίζονται για παιδιά άνω του 1 έτους και για ενήλικες.

Tips για καλή αναπνευστική υγεία στα μικρά παιδιά

• Σε περίπτωση ρινικής συμφόρηση, συστήνεται να κοιμούνται ανάσκελα
• Επαρκής ενυδάτωση με αρκετό νερό, ζεστό τσάι ή σούπες
• Αυξημένη υγρασία στο χώρο

Πότε και πώς τα χρησιμοποιούμε

   Λόγω της φυσικότητας του διαλύματος, το θαλασσινό νερό ενδείκνυται για καθημερινή και μακροχρόνια χρήση. Στα βρέφη και στα παιδιά συνήθως συστήνονται 1-2 ψεκασμοί σε κάθε ρουθούνι, 2 με 3 φορές την ημέρα. Τα σπρέι που προορίζονται για βρέφη έχουν ειδικό ρύγχος, ώστε να εισχωρούν πιο βαθιά στη ρινική κοιλότητα χωρίς να την τραυματίζουν.

  Στους ενήλικες συστήνονται 1 με 3 ψεκασμοί σε κάθε ρουθούνι, 2 με 3 φορές την ημέρα ανάλογα τη βαρύτητα της συμφόρησης. Σε περίπτωση προληπτικής χρήσης, μπορεί να γίνουν 1 με 2 ψεκασμοί την ημέρα σε κάθε ρουθούνι.

Στο Vita4you.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα για ρινική αποσυμφόρηση!

0 Σχόλια

  Αφήστε Σχόλιο