Colostrum, πηγή ζωής και θωράκισης του οργανισμού

0 Comment

Το Colostrum ,πρωτόγαλα ή πύαρ, είναι η τροφή που παρέχει προστασία και ανοσία στα νεογνά στο πρώτο εξαιρετικά ευάλωτο στάδιο της ζωής τους. Περιέχει πολλά σημαντικά συστατικά που το καθιστούν την πρώτη και σημαντικότερη διατροφική πηγή για το ανοσοποιητικό σύστημα του νεογνού (δηλαδή μεταφέρει έτοιμα αντισώματα από την μητέρα στο νεογνό).

  Το πρωτόγαλα είναι το «γάλα» των πρώτων ωρών και ημερών του θηλασμού και είναι η μόνη οδός για την απόκτηση της παθητικής ανοσίας που χρειάζεται για την βιωσιμότητα των νεογνών (τα μηρυκαστικά γεννιούνται χωρίς καμία μητρική ανοσία).

   Τα οφέλη και η αναμφισβήτητη ζωτικής σημασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό αξία του έχει αποδειχθεί μέσα από πολυάριθμες μελέτες επιστημόνων του κλάδου της υγείας στην πάροδο των ετών. Σχεδόν 3000 μελέτες έχουν δημοσιευθεί στο PubMed(Δημόσια Ιατρική βιβλιοθήκη) καθώς επίσης έχει γίνει και αντικείμενο μελέτης με εξαιρετικά αποτελέσματα σε μεγάλο εύρος παθολογικών καταστάσεων του οργανισμού.

Γιατί Colostrum ;

   Τα βιοενεργά συστατικά του colostrum εφοδιάζουν το νέο και ευάλωτο οργανισμό με αμυντικούς παράγοντες-ανοσοσφαιρίνες, αυξητικούς παράγοντες, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά-ανόργανα στοιχεία-ιχνοστοιχεία, βιταμίνες. Μεταφέρει τις απαραίτητες ανοσοσφαιρίνες ή αντισώματα IgM, IgG, IgA, IgE, IgD σε υψηλή συγκέντρωση.

   Τα σημαντικότερα συστατικά του colostrum μπορούν βασικά να χωριστούν σε τρείς σημαντικές κατηγορίες: θρεπτικά συστατικά, παράγοντες ανοσοποιητικού συστήματος και παράγοντες ανάπτυξης και βιοενεργών συστατικών.

Θρεπτικά Συτατικά

   Το πρωτόγαλα αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας (46.7%), υδατανθράκων (27.2%) και λιγότερο λίπος (18%). Οι σημαντικότερες βιταμίνες και μέταλλα που περιέχει είναι οι βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, Κομπαλαμίνη (Β12), Φυλλικό οξύ, C, D3, E, Q10 και το Θείο (S, μέταλλο που έχει πολλαπλάσιες χρήσεις στο μεταβολισμό και ως τμήμα πολλών δομικών πρωτεϊνών σωμάτων) ενώ σε μικρότερη ποσότητα βρίσκονται οι υπόλοιπες βιταμίνες και μέταλλα. Επίσης, περιέχει και 26 ελεύθερα αμινοξέα (αλανίνη, γλουταμινικό οξύ, ταυρίνη, βαλίνη κλπ).

Παράγοντες ανοσοποιητικού συστήματος

   Ανοσοσφαιρίνες (αντισώματα). Είναι αμυντικοί παράγοντες ευρέως φάσματος, οι οποίοι δρουν ενάντια στα βακτήρια και στους ιούς. Υπάρχουν 5 είδη ανοσοσφαιρινών σε όλα τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένου και των ανθρώπων. Στο colostrum περιέχονται όλα:

Λακτοφερίνη. (αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες) κυρίως κατά του HIV & CMV
Κυτοκίνες. Κυρίως ιντερλευκίνες (IL-10 εξαιρετικός καταστολέας φλεγμονών).Βοηθούν σημαντικά στην επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων και στην ρύθμιση της λεμφικής δραστηριότητας, στην αύξηση της ενέργειας των Τ- κυττάρων και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ρύθμιση της ευαισθησίας και την διάρκεια των αντιδράσεων ανοσοποίησης.

Παράγοντες ανάπτυξης και βιοενεργών συστατικών

   Αυξητικοί παράγοντες. Αυξητική Ορμόνη (GH), ινσουλίνη-εξαρτόμενου αυξητικού παράγοντα-I και ΙΙ ( Igf-1 και Igf-2), αυξητικού παράγοντα (EgF), παράγοντας αύξησης ινοβλαστών (FgF), αιμοπεταλιακού αυξητικού παράγοντα αύξησης (PDGF), που μετασχηματίζει αυξητικούς παράγοντες Α&Β (TgA και Β).

   PRP- Proline-rich Polypeptide. Είναι ορμόνη που εκκρίνεται από τον θύμο αδένα (κεντρική εντολή οργανισμών για το ανοσοποιητικό σύστημα) και μετατρέπει τα λευκά κύτταρα του αίματος σε λειτουργικά ενεργά κύτταρα T. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στη θεραπεία των αυτοάνοσων διαταραχών και του καρκίνου.

   Ολίγο – πολυσακχαρίτες and Glycoconjugates. Είναι σάκχαρα τα οποία προσκολλώνται στα παθογόνα βακτήρια (εισβολείς), με αποτέλεσμα να τα αποτρέπει από το να διαπεράσουν το εντερικό τοίχωμα Egf και lgf-1. Βοηθούν την ανάπτυξη των οστών, μυών, νεύρων και ιστών, όπως επίσης και στην εξισορρόπηση της γλυκόζης στο αίμα.

   Και το πιο ευργετικό του συστατικό…..Η Τελομεράση. Πρόκειται για ένα ένζυμο για το οποίο 3 επιστήμονες το 2009 (Elizabeth H.Blackburn,Jack W Szostak και Carol W.Greider) ανταμείφθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη των ιδιοτήτων του! Μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα το Colostrum είναι το μόνο τρόφιμο που περιέχει το ένζυμο της “αθανασίας”! Κατ’ ουσία ανακάλυψαν πώς για να μπορέσουν να διατηρηθούν τα τελομερή, να αντιγραφούν σωστά και να μην εκφυλιστούν η παρουσία της τελομεράσης είναι απαραίτητη. Ειδάλλως οδηγούμαστε σε γήρανση των κυττάρων μας.

Πιο συγκεκριμένα, τα οφέλη για την υγεία είναι:

 • Προωθεί την σύνθεση και την σωστή λειτουργία του DNA και RNA
 • Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού: καταστρέφει ιούς – βακτήρια – μύκητες (όπως ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος, η σαλμονέλα, η esherichia coli, η candida και τα κρυπτοσπορίδια), άριστο επουλωτικές ιδιότητες σε τραύματα).
 • Επιδρά ευεργετικά σε φλεγμονές (π.χ.: Ωτίτις, Δερματίτις,Λαρυγγίτις,Αμυγδαλίτις κλπ.)
 • Ανοσοενισχυτικό σε χημειοθεραπείες και σε αυτοάνοσες ασθένειες.
 • Ισχυρή αντιγηραντική δράση, μειώνει τις ρυτίδες.
 • Μειώνει τα συμπτώματα των αλλεργιών.
 • Οξύνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες – ενισχύει την μνήμη.
 • Εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας τους διαβητικούς ή τους υπογλυκαιμικούς.
 • Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού, ενισχύει τις καύσεις, βελτιώνει τη μυϊκή σύσταση του σώματος και κατά συνέπεια τις αθλητικές επιδώσεις. Ιδανικό για αθλήματα αντοχής.
 • Αυξάνει την σεξουαλική διάθεση και ενισχύει τη λίμπιντο.
 • Βοηθά στην οστεογέννεση.
 • Βελτιώνει την ποιότητα και το χρώμα του δέρματος και βοηθά στην ποιότητα των μαλλιών.
 • Δρα ευεργετικά σε περιστατικά κατάθλιψης (περιέχει L- τρυπτοφάνη αμινοξύ του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνης)
 • Μειώνει τα συμπτώματα της χρόνιας κόπωσης.

Προφυλάξεις :

   Δεν έχουν αναφερθεί αρνητικές επιδράσεις από τη χρήση του Colostrum αγελάδας στον άνθρωπο. Πριν την κατανάλωση του πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το πρωτόγαλα έχει περάσει τη διαδικασία της παστερίωσης και ότι η αγελάδα είναι υγιέστατη. Να έχει ελεγχθεί ότι δεν περιέχει βαρέα μέταλλα, ούτε φυτοφάρμακα ή άλλα είδη φαρμάκων και ότι το προϊόν είναι πιστοποιημένα βιολογικό. Σημαντική σημείωση, εξ΄ αιτίας της λακτόζης που περιέχει, χρειάζεται προσοχή στα άτομα ευαίσθητα στη λακτόζη.

Στο κατάστημά μας μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία συμπληρωμάτων colostrum.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο