Κρέμες, συμπληρώματα, ενέσιμες θεραπείες για ομορφιά και υγεία και όλα αυτά με βάση το υαλουρονικό οξύ! Ένα φυσικό στοιχείο του δέρματος το οποίο, όπως αποδεικνύεται, έχει πολλά οφέλη και για πολλές καταστάσεις. Ας το γνωρίσουμε λοιπόν λίγο καλύτερα!

Τι είναι

 Αποτελεί ένα υδρόφιλο συστατικό το οποίο παράγει φυσιολογικά ο ανθρώπινος οργανισμός. Εντοπίζεται κυρίως στο δέρμα και στις αρθρώσεις ενώ συμμετέχει και σε πολλές λειτουργίες του σώματος, όπως επούλωση πληγών, ουλών και ενυδάτωση ματιών.

  Η βασική δομή του υαλουρονικού οξέος είναι δύο σάκχαρα (δισακχαρίτης), το γλυκουρονικό οξύ και η Ν-ακετυλο-γλυκοζαμίνη, τα οποία επαναλαμβάνονται συνεχώς και είναι ενωμένα μεταξύ τους χιλιάδες φορές. Αυτή η ένωση οδηγεί στη δημιουργία ενός μεγάλου μορίου, το γνωστό σε όλους μας υαλουρονικό οξύ, το οποίο όσο πιο πολλά μόρια έχει, τόσο αυξάνει το λεγόμενο μοριακό του βάρος. Έτσι ανάλογα το μήκος της αλυσίδας του υαλουρονικού οξέος υπάρχουν χαμηλού και υψηλού μοριακού βάρους, αντίστοιχα.

Iδιότητες

   Το υαλουρονικό οξύ έχει την ιδιότητα να απορροφά, ως υδρόφιλο μόριο που είναι, μεγάλη ποσότητα νερού στο μόριο του. Με αυτήν του την ιδιότητα δίνει την απαιτούμενη υγρασία στο δέρμα ενώ παράλληλα αυξάνει την ποσότητα νερού στους ιστούς, γενικότερα. Για το λόγο αυτό, πολλές φορές αναφέρεται και ως φυσικός παράγοντας ενυδάτωσης.

  Επιπλέον έχει την ιδιότητα να μεταφέρει μόρια πρωτεϊνών στην επιφάνεια του δέρματος, ενισχύοντας έτσι την αντοχή του σε εξωτερικούς παράγοντες. Αποτρέπει την καταστροφή του κολλαγόνου ενώ παράλληλα ευνοεί την αναδόμηση νέων ινών του κολλαγόνου.

  Καθώς μεγαλώνουμε η παραγωγή υαλουρονικού οξέος, όπως και επίσης κολλαγόνου και ελαστίνης αντίστοιχα, μειώνεται σημαντικά. Το αποτέλεσμα είναι το λίγο υαλουρονικό οξύ που παράγεται να μην αρκεί να συγκρατήσει την απαιτούμενη υγρασία στο δέρμα και είναι ασθενέστερο δομικά. Σαν αποτέλεσμα το δέρμα σταδιακά χάνει τη λάμψη του και δημιουργούνται βαθιές ρυτίδες.

  Όσον αφορά του υπόλοιπους ιστούς, όπως είναι οι αρθρώσεις και ο συνδετικός ιστός, η μειωμένη παραγωγή υαλουρονικού οξέους οδηγεί σε μειωμένη λίπανση και κακή κινητικότητα. Το υαλουρονικό οξύ ρυθμίζει την παραγωγή και ποιότητα του αρθρικού υγρού βελτιώνοντας τη λειτουργικότητα των αρθρώσεων, όπως στο γόνατο.

Από που προέρχεται;

  Το υαλουρονικό οξύ το οποίο χρησιμοποιείται για φαρμακευτική και κοσμητική χρήση, τις περισσότερες φορές προέρχεται από ιστούς ζωικής προέλευσης, ενώ μπορεί επίσης να παραχθεί ακόμη και στο εργαστήριο.

Μορφές

  Από μελέτες έχει βρεθεί πως καλύτερα αφομοιώσιμο σε μορφή συμπληρώματος είναι το υαλουρονικό οξύ μεγάλου (υψηλού) μοριακού βάρους, το οποίο απορροφάται πιο αποτελεσματικά από το σώμα και είναι καλύτερα αξιοποιήσιμο από το δέρμα και τις αρθρώσεις.

  Στο εμπόριο σε συμπληρώματα διατροφής διατίθεται σε μορφή υγρού πόσιμου διαλύματος, σε ταμπλέτες ή σταγόνες, για καλλυντική χρήση διατίθεται σε κρέμες, ορούς, μάσκες ή σε ενέσιμες θεραπείες ενώ υπάρχει ακόμη και σε προϊόντα ενυδάτωσης ματιών σε μορφή δακρύων.

Δράση

  Τα τελευταία χρόνια γίνεται ευρεία χρήση υαλουρονικού οξέος όπως στη χρήση επιθεμάτων για επούλωση πληγών του δέρματος, σε κρέμες ενυδάτωσης και αντιγήρανσης προσώπου και λαιμού, σε δάκρυα για την ενυδάτωση ματιών, σε κρέμες βελτίωσης της όψης ουλών και τραυμάτων, σε ενέσιμες θεραπείες για “γέμισμα” των ρυτίδων του δέρματος, και βελτίωση της όψης χειλιών και ζυγωματικών ή ακόμη και σε ενέσεις για αντιμετώπιση οστεοαρθρίτιδας.

Βασικές ευεργετικές ιδιότητες από τη χρήση συμπληρωμάτων υαλουρονικού οξέος:

  • Λίπανση και προστασία των αρθρώσεων και των μυών
  • Ενίσχυση την επούλωσης του δέρματος
  • Δημιουργία προστατευτικού στρώματος για μείωση τριβών
  • Βελτίωση κινητικότητας αρθρώσεων
  • Ενυδάτωση επιδερμίδας και αύξηση ελαστικότητας δέρματος
  • Πρόληψη και μείωση ρυτίδων
  • Ενυδάτωση οφθαλμών
  • Ανάπλαση δέρματος

Δέρμα, τραύματα, ουλές

  Η λήψη υαλουρονικού οξέος βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας και σφριγηλότητας της επιδερμίδας. Συγκεκριμένα, ενισχύεται η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης με αποτέλεσμα το δέρμα να διατηρεί τη νεανική του όψη. Χάρη στην ιδιότητά του να απορροφά υγρασία, βοηθά στην ενυδάτωση της επιδερμίδας και στην πλήρωση των ρυτίδων του δέρματος. Η πιο κοινή εφαρμογή του είναι σε θεραπείες αντιγήρανσης είτε σε μορφή συμπληρώματος ή σε κρέμες ή ακόμη και σε υποδόριες ενέσεις από δερματολόγους.

  Μια άλλη σημαντική δράση του υαλουρονικού οξέος στο δέρμα είναι η ενίσχυση του μηχανισμού αποκατάστασης των δερματικών βλαβών. Έχει βρεθεί ότι βοηθά στην ταχύτερη επούλωση πληγών βοηθώντας στην παραγωγή κολλαγόνου και στην αναγέννηση νέων κυττάρων. Χάρη στην παραπάνω ιδιότητα, έχει επιπλέον βρεθεί ότι ενισχύει την επούλωση ούλων, σε περιπτώσεις ουλίτιδας και στοματικών φλεγμονών, ενώ βοηθά και στην βελτίωση της όψης ουλών, κυρίως χηλοειδών.

Αρθρώσεις

  Το υαλουρονικό οξύ υπάρχει φυσιολογικά όπου υπάρχει συνδετικός ιστός. Στις αρθρώσεις λειτουργεί ως προστατευτικό “μαξιλάρι”. Αποτελεί βασικό στοιχείο του αρθρικού υγρού και των χόνδρων μειώνοντας τις τριβές μεταξύ τους και παρέχοντας ευλυγισία και ευκινησία. Εξωγενής λήψη υαλουρονικού οξέος βοηθά στην καλύτερη αντιμετώπιση αλλά και επιβράδυνση εμφάνισης διαφόρων εκφυλιστικών και φλεγμονωδών παθήσεων, όπως είναι η οστεοαρθρίτιδα και η χονδροπάθεια, ενώ βελτιώνει σημαντικά τη κινητικότητα των γονάτων.

Μάτια

  Όπως σε πολλά άλλα σημεία του σώματος, έτσι και στο στα μάτια υπάρχει υαλουρονικό οξύ. Συγκεκριμένα, το υαλουρονικό οξύ βρίσκεται στο υαλώδες υγρό των ματιών. Η κύρια λειτουργία του είναι η διατήρηση της υγρασίας των οφθαλμών. Με το γήρας και τη μείωση παραγωγής υαλουρονικού οξέος, εμφανίζεται ξηροφθαλμία και άλλες παθολογικές καταστάσεις. Βασιζόμενοι σε αυτήν την ιδιότητα πολλά προϊόντα, θεραπείες και συμπληρώματα για την φροντίδα των ματιών περιέχουν υαλουρονικό οξύ για ταχύτερη επούλωση από οφθαλμικές επεμβάσεις και ενυδάτωση.

Δοσολογία

Σε περίπτωση υγρού πόσιμου διαλύματος αναμιγνύονται ορισμένες σταγόνες (από 1-15 ml) σε λίγο νερό, αναλόγως της συγκέντρωσης υαλουρονικού οξέος. Στα συμπληρώματα διατροφής υπάρχει σε συγκεντρώσεις από 50 έως 150mg ανά ταμπλέτα/κάψουλα.

Παρενέργειες – Αντενδείξεις

  Καλό θα ήταν να αποφεύγεται η λήψη υαλουρονικού οξέος από άτομα με νεφρικές και ηπατικές παθήσεις όπως επίσης και από τις έγκυες ή θηλάζουσες. Δεν έχει παρατηρηθεί κάποια παρενέργεια από τη λήψη υαλουρονικού οξέος.

Στο κατάστημά μας μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα διατροφής με υαλουρονικό οξύ.