Ποιός δεν αγαπά ένα λαμπερό και σφριγηλό δέρμα; Το καλοκαίρι τελείωσε και μετά την έκθεση στον ήλιο το δέρμα μας πιο διψασμένο από ποτέ, χρειάζεται να ανακτήσει τη χαμένη ελαστικότητα και υγρασία του. Πως όμως μπορεί κάποιος να ενυδατώσει σε βάθος την επιδερμίδα, καλύπτοντας παράλληλα και τις ηλιακές ανάγκες του δέρματος;

Αξία της ενυδάτωσης

  Η ενυδάτωση του δέρματος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά βήματα περιποίησης της επιδερμίδας του προσώπου. ¨Όταν το δέρμα είναι σωστά ενυδατωμένο μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ καλύτερα τις κακουχίες της καθημερινότητας (ρύπους, ήλιος κ.α.). Ιδιαίτερα μετά το καλοκαίρι ή το χειμώνα, το δέρμα έχει μεγαλύτερη ανάγκη για ενυδάτωση και ενίσχυση της άμυνας της επιδερμίδας.

Επιδερμίδα και ενυδάτωση

  H επιδερμίδα αποτελείται από πολλές στιβάδες και είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμούς μας. Η βαθύτερη και κυριότερη στιβάδα της είναι η λεγόμενη “βασική” στιβάδα, η οποία ανανεώνει τα κύτταρα του δέρματος (κερατινοκύτταρα). Η κεράτινη στιβάδα είναι ουσιαστικά το εξωτερικό τμήμα της βασικής στιβάδας που έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα και αποτελείται κυρίως από νεκρά κερατινοκύτταρα.

Η κεράτινη στιβάδα περιβάλλεται από έναν υδρολιπιδικό μανδύα. Ο υδρολιπιδικός μανδύας που αγκαλιάζει την κεράτινη στιβάδα, αποτελεί το τμήμα προστασίας της υγρασίας του δέρματος. Αποτελείται από σμήγμα, νερό, λιπίδια και ιδρωτοποιούς αδένες και η κύρια ιδιότητά του είναι η προστασία από εξωτερικούς μικροοργανισμούς.

  Η διατάραξη της ισορροπίας των λιπιδίων και του νερού της επιδερμίδας, επηρεάζει σημαντικά τη συνοχή του υδρολιπιδικού μανδύα με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει το ρόλο του φυσικού φραγμού και γίνεται πιο ευάλωτο και διαπερατό σε αλλεργιογόνα και επιβαρυντικούς παράγοντες.

Ενυδάτωση για όλους

   Η ενυδάτωση του δέρματος δεν αποτελεί μέλημα μόνο των ατόμων που έχουν ξηρό δέρμα. Το πρώτο και τελευταίο βήμα της σωστής περιποίηση του δέρματος είναι η διατήρηση της ισορροπίας του υδρολιπικού μανδύα, ούτως ώστε το δέρμα να παραμένει ελαστικό και ενυδατωμένο.

  Με το γήρας η επιδερμίδα σταδιακά χάνει την ελαστικότητά της. Οι ίνες κολλαγόνου στο δέρμα σκληραίνουν με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει τη συνοχή και σφριγηλότητά του. Η ελλιπής ενυδάτωση ταλαιπωρεί το δέρμα, το κάνει λεπτό και ευάλλωτο σε εξωτερικούς ρύπους, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η γήρανση και να εμφανίζονται ρυτίδες.

  Με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα χάνει την δυνατότητα να διατηρεί και να παράγει από μόνο του τα υδατικά στοιχεία που του είναι απαραίτητα, έτσι, η εξωτερική φροντίδα με ενυδατικές κρέμες προσώπου είναι απαραίτητη!

Παράγοντες που επηρεάζουν την ενυδάτωση της επιδερμίδας είναι:

• Ηλικία – εμμηνόπαυση (ορμόνες)
• Ατμοσφαιρικοί ρύποι
• Έκθεση στον ήλιο
• Κάπνισμα
• Κλίμα
• Φύλο
• Τρόπος ζωής
• Ελλιπής περιποίηση δέρματος (καθαρισμός, ενυδάτωση)

1ο βήμα, καθαρισμός προσώπο

   Το πρώτο και κυριότερο βήμα για να επιτύχουμε καλή ενυδάτωση του δέρματος, είναι να την εφαρμόσουμε σε καθαρό δέρμα. Η επιδερμίδα καθημερινά φορτίζεται με σκόνη και ρύπους οι οποίοι φράσουν του πόρους της επιδερμίδας, δυσκολεύοντας την οξυγόνωση και ανανέωση των κυττάρων. Ως άμυνα το σώμα παράγει σμήγμα και λιπίδια για να ισορροπήσει την αφυδάτωση του δέρματος, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να γίνεται θαμπή και να φαίνεται κουρασμένη.

Ένα σωστό καθαριστικό προσώπου το οποίο:

σέβεται το pΗ της επιδερμίδας
απομακρύνει νεκρά κύτταρα και ρύπους
χωρίς παράλληλα να αφυδατώνει το δέρμα

πρέπει να είναι ο καθημερινός μας σύμμαχος πριν την εφαρμογή της ενυδατικής μας κρέμας. Καλό θα ήταν το καθαριστικό προσώπου που θα χρησιμοποιήσουμε να μην περιέχει σαπούνι αλλά ήπιους καθαριστικούς παράγοντες που μπορούν παράλληλα να καθαρίζουν αλλά και να περιποιούνται το δέρμα μας.

2ο βήμα, ενυδάτωση προσώπου

  Οι κυριότερες δράσεις που πρέπει να προσφέρει μια καλή ενυδατική κρέμα είναι:

Βαθιά ενυδάτωση
Ενεργοποίηση κυτταρικής ανανέωσης
• Αντιγηραντική δράση – αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Ενίσχυση φυσικής παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης
Αύξηση ελαστικότητας και σφριγηλότητας
• Λάμψη και τόνωση του δέρματος
• Λεπτόρευστη και ευαπορρόφητη υφή

Στο εμπόριο υπάρχει μεγάλη ποικιλίας από κρέμες και προϊόντα ενυδάτωσης προσώπου. Τα κυριότερα συστατικά που περιέχουν βασίζονται στην κύρια και βασική ανάγκη του δέρματος που είναι η διατήρηση του υδρολιπιδικού φραγμού. Ας γνωρίσουμε τα κυριότερα!

Υαλουρονικό οξύ

 Αποτελεί ένα φυσικό στοιχείο της επιδερμίδας και είναι από τα πιο ισχυρά ενυδατικά συστατικά του δέρματος. Έχει την ιδιότητα να απορροφά και να συγκρατεί πολλά μόρια νερού με αποτέλεσμα να διατηρεί την υγρασία του δέρματος. Το υαλουρονικό οξύ παράγεται από της επιδερμίδα φυσιολογικά, ωστόσο ο ρυθμός παραγωγής του σταδιακά μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας γι’ αυτό και παρατηρείται με το γήρας ξηρότητα και αυξημένη αίσθηση τραβήγματος.

 Τα δερμοκαλλυντικά που αποσκοπούν στη βαθιά ενυδάτωση προσώπου περιέχουν υαλουρονικό οξύ σε διάφορες μορφές. Ανάλογα το μοριακό βάρος του υαλουρονικού οξεός (χημική δομή), μπορεί και διεισδύει με άλλη ευκολία στις στιβάδες του δέρματος, επιτυγχάνοντας έτσι ενυδάτωση σε όλα τα επίπεδα. Όσο μικρότερο μοριακό βάρος έχει, τόσο ευκολότερα απορροφάται και διεισδύει στο δέρμα. Χάρη της ικανότητάς του να προσροφά μόρια νερού, βοηθάει επίσης σημαντικά στο γέμισμα των ρυτίδων του δέρματος γι’ αυτό και χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα αντιγήρανσης προσώπου.

Αντιοξειδωτικά

  Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες με αποτέλεσμα να προστατεύουν το δέρμα από το οξειδωτικό stress και τη γήρανση. Αναλόγως των βιταμινών που περιέχει κάθε κρέμα, αποκτά και διαφορετικές ιδιότητες. Στα καλλυντικά προϊόντα ενυδάτωσης και θρέψης κυρίως χρησιμοποιείται η βιταμίνη Ε, μια ισχυρή αντιοξειδωτική βιταμίνη. Επιπλέον της ζωτικής σημασίας της για τη θρέψη της επιδερμίδας, έχει βρεθεί ότι έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες καθώς επιβραδύνει την εμφάνιση ρυτίδων.

Πεπτίδια

  Τα πεπτίδια ουσιαστικά αποτελούν πρωτεΐνες που προκύπτουν από μια αλληλουχία αμινοξέων και μπορεί να είναι φυσικά ή και συνθετικά. Η κύρια ιδιότητα των πεπτιδίων είναι η ικανότητά τους να δεσμεύουν μόρια υγρασίας και να βοηθούν στην επικοινωνία των κυττάρων του δέρματος.

Πανθενόλη

  Η πανθενόλη είναι μία ουσία η οποία ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β και. Έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως σε ενυδατικά καλλυντικά προϊόντα καθώς έχει ισχυρές επουλωτικές δράσεις και καταπραϋντικές ιδιότητες. Απορροφάται εύκολα και διεισδύει πολύ ακόμα και στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας. Είναι από τα πιο ασφαλή συστατικά και βελτιώνει σημαντικά την υφή και την υγρασία της επιδερμίδας, ιδιαίτερα εάν είναι ευαίσθητη και ερεθισμένη (τραύμα, εγκαύματα, μικροερεθισμοί).

  Καθώς κάθε ηλικία έχει τις δικές της ανάγκες σε ενυδάτωση και θρέψη, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τις ενυδατικές κρέμες προσώπου της Frezyderm οι οποίες προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε τύπου επιδερμίδας!

  Frezyderm Moisturizing 24h Cream (20+) 50 ml. Ενυδατική κρέμα για νεανικές επιδερμίδες, για πρόσωπο και λαιμό. Η σύνθεσή της κρέμας περιέχει 3 διαφορετικούς φυτικών εκχυλισμάτων τα οποία μπορούν και διεισδύουν στην επιδερμίδα, χαρίζοντας ενυδάτωση σε βάθος. Η δράση της ενισχύεται από κεραμίδια και χοληστερίνη τα οποία χαρίζουν παρατεταμένη ενυδάτωση στο δέρμα και τριπεπτίδια και αντιοξειδωτικά για προστασία από τη φωτογήρανση και τις ελεύθερες ρίζες.

  Frezyderm Moisturizing Plus Cream (30+) 50 ml. Ενυδατική κρέμα για πρόσωπο και λαιμό για νεαρές επιδερμίδες. Η σύνθεσή της περιέχει υαλουρονικό οξύ σε 3 διαφορετικούς τύπους μοριακού βάρους, οι οποίοι μπορούν και διεισδύουν την επιδερμίδα. Περιέχει φυτικά εκχυλίσματα και ενεργά συστατικά σύκου τα οποία χαρίζουν παρατεταμένη ενυδάτωση στο δέρμα ενισχύοντας τον υδρολιπιδικό μανδύα. Τα τετραπεπτίδια παρέχουν αντιγηραντική προστασία ενώ τα εκχυλίσματα ηλίανθου, δενδρολίβανου και η βιταμίνη Ε προστατεύουν το DNA των κυττάρων από τις βλαβερές δράσεις του οξειδωτικού stress.

  Frezyderm Moisturizing Rich Cream (45+) 50 ml. Αποτελεί μία ενυδατική κρέμα πλούσιας υφής για την ενυδάτωση της έντονα ξηρής και αφυδατωμένης ώριμης επιδερμίδας. Περιέχει 2 τύπους υαλουρονικού οξέος, σε συνδυασμό με φυσιολογικούς ενυδατικούς παράγοντες και ιχθυοκολλαγόνο τα οποία χαρίζουν βαθιά και παρατεταμένη ενυδάτωση. Οι αντιγηραντικές ιδιότητες της κρέμας βασίζονται στο τετραπεπτίδιο-9 και στις ισοφλαβόνες. Τα εκχυλίσματα ελαίων από αβοκάντο, CrambeAbyssinica μαζί με μαλακτικούς εστέρες ενισχύουν τον υδρολιπιδικό μανδύα της επιδερμίδας, αυξάνοντας την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά της.

  Frezyderm Matte Effect Cream 50 ml. Kρέμα ειδικά σχεδιασμένη για λιπαρά και μικτά δέρματα, κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Aπορροφά το περιττό σμήγμα και χαρίζει ματ αποτέλεσμα στην επιδερμίδα σας για 8-10 ώρες. Η δράση του οφείλεται σε ένα συνδυασμό 3 σκόνεων, LMC Matrix, PM και Φυτικό Nylon οι οποίες απορροφούν το σμήγμα. Οι ολιγοσακχαρίτες και το βαμβάκι παράλληλα ενυδατώνουν το δέρμα ενώ το nigella sativa και το pumpkin oil εξισορροπούν την λιπαρότητα της επιδερμίδας. Οι λεπτές γραμμές και οι πρώτες ρυτίδες μειώνονται χαρίζοντας ένα ματ αποτέλεσμα.

  Στο κατάστημά μας μπορείτε να προμηθευτείτε προϊόντα καθαρισμού και ενυδάτωσης προσώπου της Frezyderm, προσαρμοσμένα στις ανάγκες του δέρματος και της ηλικίας σας. Δοκιμάστε τα!

  Διαβάστε για την ενυδάτωση προσώπου στο Vita4you Slideshare.