Ο επιχείλιος έρπης αποτελεί μία από τις πιο δυσάρεστες καταστάσεις που απασχολεί περίπου το 70% του πληθυσμού. Oφείλεται στον ιό HSV -1 (HerpesSimplexVirus -1) ο οποίος είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός και συνήθως μεταδίδεται στην παιδική ηλικία και είναι δια βίου.

Τρόποι μετάδοσης

  Η επαφή με τον ιό μπορεί να γίνει μέσω άμεσης επαφής με κάποιον που φέρει τον ιό. Συνήθως μεταφέρεται με στοματική επαφή με άτομο ή αντικείμενα που φέρουν τον ίο.

Τι είναι

  Ο επιχείλιος έρπης αποτελεί ουσιαστικά μια ιογενή λοίμωξη της στοματικής κοιλότητας. Αρχικά, κατά την πρώτη επαφή, ο ιός εισβάλλει στα νευρικά και επιθηλιακά κύτταρα όπου και εγκαθίσταται και σιγά σιγά αδρανοποιείται. Ο ιός μπορεί να μείνει αδρανοποιημένος για πάντα, ωστόσο καταστάσεις όπως μειωμένη άμυνα του οργανισμού, άγχος και κακές συνθήκες υγιεινής ενδεχομένως να πυροδοτήσουν τον ιό ο οποίος και να εκδηλωθεί με διάφορα συμπτώματα.

Συμπτώματα

  Πολλές φορές ο επιχείλιος έρπης είναι ασυμπτωματικός γι’ αυτό και μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που έχουν μολυνθεί δεν το γνωρίζουν. Τα συμπτώματα του ιού HSV-1 εμφανίζονται στα χείλη όσο και στην ευρύτερη στοματική κοιλότητα. Τα πιο κοινά είναι:

 • Φουσκάλες με υγρό (φλύκταινες)
 • Πόνος ή κνησμός
 • Πολλές μικρές φυσαλίδες
 • Πληγή (έλκος)
 • Πυρετός
 • Διόγκωση αδένων

Η εκδήλωση των συμπτωμάτων δε γίνεται πάντα τη στιγμή της επιμόλυνσης αλλά μπορεί αν γίνει μήνες έως και χρόνια αργότερα. Συνήθως είναι επίπονα και ενοχλητικά και εντοπίζονται στα χείλη, στο στόμα, στα ούλα, στα ρουθούνια καθώς και στο πιγούνι. Ο ιός κάνει τον κύκλο του και τα συμπτώματα υποχωρούν τις πρώτες 7-10 ημέρες.

Αίτια έξαρσης του ιού

  Συνήθως το κυριότερο αίτιο εμφάνισης του επιχείλιου έρπητα είναι η μειωμένη άμυνα του οργανισμού. Γι’ αυτό και άτομα που έχουν δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, παρόλο που μπορεί να είναι φορείς του ιού, δεν τον εκδηλώνουν ποτέ και τον κρατούν σε καταστολή. Σε επιβαρυντικές όμως καταστάσεις, ο ιός βρίσκει ευκαιρία και πολλαπλασιάζεται προκαλώντας βλάβες στο δέρμα και στους βλεννογόνους.

Τα πιο συνήθη αίτια εμφάνισης είναι:

 • Άγχος
 • Αναιμία – μειωμένη ανοσοποίηση
 • Ασθένεια (πυρετός)
 • Λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων
 • Ορμονολογικές αλλαγές – έμμηνος ρύση
 • Έκθεση στον ήλιο
 • Πληγή του δέρματος και κακές συνθήκες (ήλιο, ρύποι)

Αντιμετώπιση

  Παρόλο που ο ιός είναι πολύ συχνός, η αντιμετώπισή του είναι πολύ δύσκολη. Οι αντι-ιικές αλοιφές (π.χ. κρέμες με aciclovir) που υπάρχουν ναι μεν βοηθούν στην πιο γρήγορη καταστολή του ιού ωστόσο εάν δεν εφαρμοστούν τις πρώτες ώρες που εκδηλώνεται ο ιός, η δράση τους στην συνέχεια είναι περιορισμένη. Παραδοσιακές τεχνικές αναφέρουν την τοπική εφαρμογή καθαρού οινοπνεύματος ή/και αντιβιοτικής αλοιφής. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βοηθά σημαντικά στη μείωση των κρουσμάτων εμφάνισης έρπη ή ακόμη και στη διάρκεια ζωής του ιού και των συμπτωμάτων.

Λυσίνη

  Η λυσίνη είναι ένα αμινοξύ το οποίο δεν παράγεται από τον οργανισμό και λαμβάνεται μέσω της διατροφής. Συμμετέχει στη σύνθεση ενζύμων, αντισωμάτων και ορμονών. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η συμπληρωματική λήψη λυσίνης βοηθά σημαντικά στην πρόληψη εμφάνισης του έρπητα καθώς μπλοκάρει την αναπαραγωγή του αλλά και την ταχύτερη αντιμετώπισή του. Καθώς η λυσίνη βρίσκεται κυρίως σε ζωϊκά προϊόντα (τυρί, κοτόπουλο, αυγά, ψάρια), αυστηρά χορτοφάγοι μπορεί να παρουσιάσουν έλλειψη λυσίνης. Η συνιστώμενη λήψη λυσίνης είναι 3γρ./ημέρα. Προσοχή τα άτομα που έχουν καρδιαγγειακή νόσο η υψηλά επίπεδα λιπιδίων αίματος.

Πρόπολη

  Αποτελεί αποτελεί μια φυσική ουσία που παράγεται από τις μέλισσες. Η πρόπολη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και αποτελεί από τα πιο ισχυρά αντιμικροβιακά στοιχεία της φύσης. Μειώνει το χρόνο επούλωσης των πληγών και τον πόνο που προκαλεί ο έρπης, σε σχέση με τις κλασικές αντι-ιικές αλοιφές, ενώ παράλληλα δημιουργεί ένα στρώμα προστασίας στα χείλη. Προσοχή τα άτομα που έχουν αλλεργία σε μελισσοκομικά προϊόντα.

Ψευδάργυρος

  Ο ψευδάργυρος είναι ένα ισχυρό αντοξειδωτικό ιχνοστοιχείο το οποίο συμμετέχει στο ανοσοποιητικό σύστημα. Μελέτες έδειξαν ότι τοπικές επιχείλιες κρέμες με οξείδιο του ψευδαργύρου σε συνδυασμό με λυσίνη βοηθούν στην ταχύτερη επούλωση των τραυμάτων καθώς και μείωση των συμπτωμάτων.

Βάλσαμο λεμονιού (Melissa officinalis)

  Εφαρμογή κρέμας με βάλσαμο λεμονιού μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του έρπη. Η τοπική εφαρμογή βοηθά στην μείωση της ερυθρότητας της περιοχής καθώς και του οιδήματος μέσα σε 2-3 ημέρες.

Επιχείλια επιθέματα

  Τα επιθέματα αποσκοπούν να προστατέψουν τις πληγές από επιμολύνσεις. Συνήθως είναι διάφανα και περιέχουν ουσίες που προάγουν τη γρηγορότερη επούλωση των πληγών. Είναι ιδανικά από τη πρώτη στιγμή εμφάνισης των συμπτωμάτων μέχρι και την πλήρη επούλωση.

Ανακούφιση συμπτωμάτων

Για την μείωση των ενοχλητικών συμπτωμάτων που προκαλεί ο ερπητοϊός, προτείνεται:

 • Εφαρμογή πάγου ή κρύων επιθεμάτων για μείωση του πόνου
 • Αποφυγή ζεστών και πικάντικων τροφίμων
 • Αποφυγή αλατισμένων και ξινών τροφίμων
 • Διατήρηση της στοματικής υγιεινής

Πρόληψη

Κρατήστε ενυδατωμένα τα χείλη σας και μην τα αφήνετε να σκάσουν. Η επαφή του σκασμένου με δέρματος με μικρόβια, ρύπους, ήλιο και υγρασία «ξυπνούν» τον ιό.

Χρησιμοποιείστε αντιηλιακό χειλιών που να περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου για να προστατέψετε τα χείλη σας από τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας.

Στο κατάστημά μας μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία από συμπληρώματα και επιθέματα για το επιχείλιο έρπη.