Πόσες φορές δεν αναρωτηθήκαμε και δεν ψάξαμε τρόπους να διώξουμε την ανεπιθύμητη κυτταρίτιδα! Δίαιτες, μασάζ, θεραπείες και η κυτταρίτιδα ακόμη εκεί! Τι είναι όμως ακριβώς η κυτταρίτιδα και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτήν;

  Η κυτταρίτιδα (cellulite) αποτελεί κατά κύριο λόγο ένα “γυναικείο” φαινόμενο. Σύμφωνα με στοιχεία 9 στις 10 γυναίκες θα εμφανίσει κάποιου βαθμού κυτταρίτιδα, ενώ οι άνδρες σε πολύ μικρότερη συχνότητα.

  Η κυτταρίτιδα αποτελεί μια δερματική πάθηση και είναι η ανομοιογενής υφή και εικόνα του δέρματος που θυμίζει φλοιό πορτοκαλιού. Ουσιαστικά αποτελεί μια σκλήρυνση των ινών συνδετικού ιστού του δέρματος, ο οποίος χάνει την ελαστικότητά του με παράλληλη διόγκωση του λίπους που εντοπίζεται ανάμεσα στο δέρμα και στον υποδόριο ιστό. Παράλληλα με την εναπόθεση λίπους υποδόρια (κάτω από το δέρμα), παρατηρείται κακή λεμφική κυκλοφορία στην περιοχή και εναπόθεση υγρών κάτω από το δέρμα, με αποτέλεσμα η περιοχή να δημιουργεί μικρά εξογκώματα τα οποία μπορεί να είναι ορατά είτε μετά από τσίμπημα είτε και με το μάτι. Τυπικά σημεία εμφάνισής της είναι οι μηροί, οι γλουτοί, τα μπράτσα και η κοιλιά.

Στάδια και τύποι κυτταρίτιδας

  Η κυτταρίτιδα δημιουργείται σταδιακά και συνήθως εμφανίζεται στην μετα-εφηβική ηλικία. Αρχικά δεν είναι ορατή παρά μόνο εάν ασκηθεί πίεση στην πάσχουσα περιοχή. Υπάρχει κατά κύριο λόγω σε περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους, χωρίς απαραίτητα να προϋποθέτει ότι το άτομο έχει επιπλέον βάρος, γι’ αυτό και εμφανίζεται και σε αδύνατα άτομα (εντοπισμένη κυτταρίτιδα).

  Το επόμενο στάδιο είναι ο γνωστός “φλοιός του πορτοκαλιού”, είναι πλέον εμφανής ακόμη και σε όρθια στάση χωρίς να υπάρχει κάποια πίεση στο δέρμα.

  Εάν η εναπόθεση λίπους και βάρους είναι μεγάλη (παχυσαρκία), τότε στο τρίτο και τελευταίο στάδιο η κυτταρίτιδα εξαπλώνεται και είναι ιδιαίτερα εμφανής ακόμη και από ξαπλωμένη θέση (γενικευμένη κυτταρίτιδα). Σε αυτό το στάδιο η κυτταρίτιδα μπορεί να είναι επίπονη και η αντιμετώπισή της είναι σχετικά δύσκολη.

Αίτια εμφάνισης

Παρόλο που τα ακριβή αιτια εμφάνισης κυτταρίτιδας δεν είναι γνωστά, οι κυριότεροι παράγοντες εμφάνισής της είναι:

 • Κακή διατροφή
 • Μειωμένη φυσική δραστηριότητα
 • Κληρονομικότητα
 • Ορμονολογικές διαταραχές
 • Διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου
 • Κάπνισμα
 • Εγκυμοσύνη

Αντιμετώπιση

  Η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας αποτελεί ένα από τα φλέγοντα ζητήματα της αισθητικής. Δεν υπάρχει ένας τρόπος που να μπορεί να εξαλείψει ολοκληρωτικά και για πάντα την κυτταρίτιδα, γι’ αυτό πρώτο και κύριο μέλημα είναι είτε η πρόληψη εμφάνισης της ή η μη επιδείνωσή της. Καθώς τα αίτια εμφάνισης της κυτταρίτιδας είναι πολυπαραγοντικά, αντίστοιχη πρέπει να είναι και η θεραπεία της.

Διατροφή

  Δεν υπάρχουν τρόφιμα που να δημιουργούν ή να διώχνουν την κυτταρίτιδα. Ωστόσο, η ισορροπημένη διατροφή διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και στην μείωση της. Φρούτα, λαχανικά, πλούσια σε αντιοξειδωτικά βιταμίνες και φυτικές ίνες, καθώς και ωμέγα λιπαρά οξέα πρέπει να έχουν θέση καθημερινά στο διαιτολόγιο μας. Άφθονη πρέπει να είναι και η κατανάλωση νερού η οποία εξασφαλίζει την απαραίτητη ενυδάτωση για το σώμα. Πολλές ζωικές πρωτεΐνες, απλά σάκχαρα και το αλκοόλ θα πρέπει να περιορίζονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Κρέμες, γέλες και λάδια

  Καθώς το πρόβλημα της κυτταρίτιδας είναι τοπικό, η εφαρμογή ειδικών καλλυντικών προϊόντων στην πάσχουσα περιοχή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά της ανεπιθύμητη όψη της κυτταρίτιδας. Οι περισσότερες κρέμες του εμπορίου περιέχουν ουσίες που:

 • Τονώνουν την κυκλοφορία του δέρματος, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζουν καλύτερη κυκλοφορία της λέμφου
 • Μειώνουν την κατακράτηση υγρών, βοηθώντας στη μείωση του οιδήματος και του πρηξίματος τοπικά
 • Προσφέρουν σύσφιξη της επιδερμίδας
 • Βοηθούν στην κινητοποίηση του λίπους και στη πιο εύκολη διάσπαση του μέσω μασάζ και βελτίωσης της τοπικής μικροκυκλοφορίας

  Ουσίες και βότανα που έχουν βρεθεί ότι βοηθούν στη μείωση της κυτταρίτιδας και περιέχονται σε καλλυντικά προϊόντα είναι η καφεΐνη, ο πολτός φυκιών (λάσπη), η ρετινόλη, το τζίντζερ, η εσκίνη, το μαύρο πιπέρι, το πράσινο τσάι, η σημύδα καθώς και φυτικά έλαια. Η εφαρμογή πρέπει να γίνεται συστηματικά για να μπορέσουν να δράσουν.

Καλλυντικά προϊόντα που βοηθούν τη μείωση της κυτταρίτιδας είναι:

 • Guam σειρά με Πολτό Φυκιών
 • Weleda σειρά με Σημύδα
 • Lanes Kcaligram Day Night και Body Slimming cream
 • Vichy CelluDestock
 • Somatoline Total Body Αδυνατιστικό Τονωτικό Gel
 • Lierac σειρά Body Slim
 • Αpivita σειρά Rose Pepper
 • Nanobionic Ultra Slimming Body Gel
 • Power Health Size One Celluless

Λεμφικό μασάζ

  Το λεμφικό μασάζ αποσκοπεί στο να βελτιώσει τη κυκλοφορία της λέμφου με αποτέλεσμα να μην παρατηρείται τοπική κατακράτηση και συσσώρευση τοξινών. Αναζωογονεί του μύες και τονώνει την επιδερμίδα ενώ βελτιώνει και την κίνηση του συνδετικού ιστού. Είναι σχετικά επίπονο καθώς απαιτεί μεγάλη μηχανική πίεση και συστηματική χρήση ούτως ώστε να έχει αποτέλεσμα, ωστόσο σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω μέτρα έχει βρεθεί ότι βοηθά σημαντικά στη βελτίωση της υφής της επιδερμίδας.

Τρόπος ζωής

  Επιπλέον της διατροφής και ο τρόπος ζωής καθημερινά φαίνεται να επηρεάζει την εμφάνιση κυτταρίτιδας. Η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και η καθιστική ζωή αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης της, ιδιαίτερα εάν υπάρχει αυξημένη κληρονομικότητα. Η συστηματική άσκηση προκαλεί τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος, σύσφιξη του συνδετικού ιστού και του αύξηση του μυϊκού όγκου, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μειώνεται και βελτιώνεται σταδιακά η υφή και η όψη του δέρματος.

Στο κατάστημά μας μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία από κρέμες και λάδια για την κυτταρίτιδα.

Διαβάστε τις διαφάνειες για την κυτταρίτιδα στο Vita4you Slideshare.