Κρέμες για ουλές και σημάδια

0 Comment

      Τα σημάδια από χτυπήματα, ακμή και οι ουλές αποτελούν ανεπιθύμητες καταστάσεις που μειώνουν την αισθητική του δέρματος και ταλαιπωρούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Η μείωση ή ακόμη και ολική εξαφάνιση ενός σημαδιού, ιδιαίτερα εάν είναι χρόνιο, αποτελούν ένα από τα πιο δύσκολα θέματα της σύγχρονης δερματολογίας.

 Παρόλο που η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά και καινούριες μέθοδοι έρχονται να δώσουν λύση (Laser, μικροδερμοαπόξεση, χημικό peeling, ενέσιμο υαλουρονικό ή πολυγαλακτικό οξύ, αυξητικοί παράγοντες κ.α.), στο εμπόριο υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία κρεμών και επιθεμάτων που βοηθούν είτε στην πρόληψη εμφάνισης ή ακόμη και στη βελτίωση της όψης παλιών σημαδιών και ουλών.

Τι είναι οι ουλές και τα σημάδια;

   Ο τραυματισμός του δέρματος κινητοποιεί του μηχανισμούς αποκατάστασής του, ούτως ώστε να δημιουργήσει νέο ιστό και κολλαγόνο. Το κολλαγόνο είναι μία ινώδης πρωτεΐνη η οποία είναι υπεύθυνη για την πυκνότητα και την ελαστικότητα του δέρματος. Καθώς το σώμα παράγει νέο ιστό, στα αρχικά στάδια δημιουργεί μια επιφανειακή κρούστα στην πληγή έως την αποκατάστασή του. Αυτή η διαδικασία, ανάλογα με τη ικανότητα επούλωσης που έχει κάθε οργανισμός, ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και σε δημιουργία ουλώδη ιστού (ουλοποίηση) ή επιδερμικών σημαδιών.

   Θεωρητικά το δέρμα εφόσον έχει υποστεί βλάβη δεν μπορεί ποτέ να επανέλθει στην πρότερη του μορφή και κατάσταση. Ο νέος ιστός είναι ποιοτικά κατώτερος δεν έχει θύλακες τρίχας και συνήθως δεν παράγει ούτε μελανίνη. Πρακτικά αυτός ο ιστός είναι πιο ευαίσθητος, λιγότερο ανθεκτικός και χρειάζεται προστασία από τις ηλιακές ακτινοβολίες.

Αίτια δημιουργίας

Οι ουλές και τα σημάδια μπορούν να προκύψουν εξαιτίας διαφόρων καταστάσεων. Οι πιο συνήθεις αιτιολογίες είναι:

  • Τραύμα (χημικό, θερμικό, μηχανικό αίτιο)
  • Χειρουργική επέμβαση
  • Ακμή με φλεγμονή

Τύποι σημαδιών και ουλών

   Κατά τη διάρκεια επούλωσης το σώμα μπορεί να δημιουργήσει ουλές (ουλοποίηση). Υπάρχουν διάφοροι τύποι ουλών οι οποίοι διαφέρουν ως προς την όψη, το χρώμα αλλά και ως προς την δυσκολία θεραπείας τους.

  Οι υπετροφικές ή χηλοειδείς ουλές δημιουργούνται από τη μεγάλη σύνθεση και εναπόθεση ιστού (κολλαγόνου), ωστόσο διακρίνονται ως προς της έκταση της ουλής. Οι υπετροφικές ουλές περιορίζονται στα όρια της πληγής δημιουργώντας επιπλέον δέρμα σαν προεξοχή από την επιφάνεια του δέρματος. Οι χηλοειδείς ουλές επεκτείνονται από τα όρια της πληγής δημιουργώντας επιπλέον ιστό με μη ομαλή υφή, δεν υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου, είναι κληρονομούμενες και αφαιρούνται πολύ δύσκολα.

Κρέμες και επιθέματα

    Στο εμπόριο υπάρχει μεγάλη ποικιλία από καλλυντικά προϊόντα τα οποία βοηθούν είτε στην πρόληψη εμφάνισης ή στην μείωση της έκτασης της ουλής/σημαδιού. Ουσίες που έχει βρεθεί ότι βοηθούν στην καλύτερη και ταχύτερη ανάπλαση ιστού, οδηγώντας σε ανανέωση των κυττάρων στην περιοχή του τραύματος είναι:

  • Φύλλα ή γέλη σιλικόνης
  • Έκκριμα (σάλιο)σαλιγκαριού
  • Βιταμίνη Ε και Α
  • Αλλαντοΐνη
  • Έλαιο Υοσκυάμου (Hyoscyamus oil) ή λιπαρά οξέα
  • Ολιγοπεπτίδια χαλκού

   Η χρήση όλων των παραπάνω σε ήδη εγκατεστημένα σημάδια και ουλές, χρειάζεται να γίνεται για τουλάχιστον διάστημα 3-6 μηνών για να μπορέσουν να έχουν αποτέλεσμα.

Γέλη ή φύλλα σιλικόνης

   Η σιλικόνη θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα μέχρι στιγμής προφυλακτικά μέτρα για τη δημιουργία ουλών και σημαδιών. Χρησιμοποιούνται μετά το κλείσιμο της πληγής και εφόσον έχει γίνει επιθηλοποίηση. Ο τρόπος δράσης της σιλικόνης έγκειται στο γεγονός ότι είναι χαμηλού μοριακού βάρους, μπορεί και δημιουργεί ένα στρώμα προστασίας στην κεράτινη στιβάδα του δέρματος διατηρώντας την υγρασία και βοηθώντας την σωστή εναπόθεση κολλαγόνου.

Ολιγοπεπτίδια χαλκού

   Χρησιμοποιούνται κυρίως σε προϊόντα για την πρόληψη δημιουργίας ουλών ωστόσο βοηθούν ακόμη και στη σμίκρυνση ουλών. Βοηθούν στην αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος, ενισχύουν και επιταχύνουν την δημιουργία υγιούς ιστού. Βοηθούν στην απομάκρυνση κατεστραμμένου ουλώδους ιστούς και προάγουν την επιθηλιοποίηση (ανάπλαση) του δέρματος.

Λιπαρά οξέα

   Αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο των κυτταρικών μεμβρανών. Τα λιπαρά οξέα και κυρίως το λινελαϊκό και ελαϊκό οξύ, βοηθούν στην διατήρηση της υγρασίας του δέρματος, βοηθούν στη ρύθμιση της παραγωγής μελανίνης στο δέρμα και συμμετέχουν στη φλεγμονώδη απάντηση του σώματος στο τραύμα. Βοηθούν στη δημιουργία ενός εύπλαστου και ενυδατωμένου δέρματος, χωρίς υπερμελάγχρωση. Χρησιμοποιούνται επίσης για να “ξεθωριάσουν” παλιές ουλές σε συνδυασμό με βιταμίνη C συνήθως σε χηλοειδείς ουλές. Κοινά έλαια που χρησιμοποιούνται στις καλλυντικές κρέμες είναι το έλαιο Υοσκυάμου και το έλαιο άγριας τριανταφυλλιάς.

Βιταμίνη Ε και Α

   Αντιοξειδωτικές βιταμίνες οι οποίες βοηθούν κυρίως στην αύξηση της ελαστικότητας, της αντοχής και της ενυδάτωσης του δέρματος. Δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με ανοιχτά τραύματα και δεν βοηθούν ιδιαίτερα στη βελτίωση της όψης των ουλών. Ωστόσο καθώς συμμετέχουν στην παραγωγή κολλαγόνου και διεγείρουν την παραγωγή χορίου, δεν θα πρέπει να υπάρχει μειωμένη πρόσληψη των βιταμινών μέσω της διατροφής. Άτομα που χρησιμοποιούν κρέμες που περιέχουν βιταμίνη Α θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά την έκθεση στον ήλιο.

Αλλαντοΐνη

   Ουσία που προέρχεται από τις ρίζες του φυτού Σύμφυτο (Symphytum officinalis). Έχει καταπραϋντικές, κερατολυτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες. Βοηθά στην απολέπιση των ανώτερων στιβάδων δέρματος, βοηθώντας έτσι στη βελτίωση της όψης και ομαλότητας της επιδερμίδας. Ενισχύει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και συμβάλλει στην επούλωση τραυμάτων. Χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα για την ακνεϊκή επιδερμίδα.

Εκκριμά (σάλιο) σαλιγκαριού

   Το έκκριμα σαλιγκαριού συμβάλλει σημαντικά στην επιθηλιοποίηση, στον πολλαπλασιασμό και στην αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος. Αποτελεί πλούσια φυσική πηγή αλλαντοϊνης, κολλαγόνου, ελαστίνης, γλυκολικού οξέος και βιταμινών Α, C και Ε. Το μόρια του σάλιου είναι ιδιαίτερα μικρά, διεισδύοντας στην επιδερμίδα και βοηθώντας στην ανάπλαση του δέρματος. Απαλύνει την εμφάνιση χηλοειδών και ουλών από ακμή και βοηθά στη βελτίωση της όψης του δέρματος.

Τέλος, η χρήση αντιηλιακού είναι απολύτως απαραίτητη, κυρίως κατά τη διάρκεια επούλωσης και ανάπλασης της επιδερμίδας. Η χρήση αντιηλιακού βοηθάει στην ελαχιστοποίηση υπέρχρωσης του δέρματος στο σημείο του τραύματος καθώς και στην πρόληψη ανάπτυξης επιπλέον ιστού. Συστήνεται τα αντιηλιακά να περιέχει ψευδάργυρο ή διοξείδιο του τιτανίου τα οποίο προστατεύουν αποτελεσματικά από τις UVA και UVB ακτινοβολίες.

Στο κατάστημά μας μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία από κρέμες για ουλές και σημάδια.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο