Άσκηση και ενυδάτωση με νερό καρύδας!

1 Comment

Καλοκαίρι, ζέστη και ήρθε ο καιρός να μιλήσουμε για σωστή ενυδάτωση! Και εάν σε όλους το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι άφθονο δροσερό νερό, η αξία του νερού καρύδας έρχεται να το αναδείξει ως μια πολύ καλή και άκρως υγιεινή επιλογή για την ενυδάτωση του οργανισμού, ιδιαίτερα για όσους αθλούνται.

Το νερό καρύδας αποτελεί ένα θρεπτικό ρόφημα που όχι μόνο ξεδιψάει αλλά επιπλεόν τροφοδοτεί τον οργανισμό με θρεπτικά συστατικά και ηλεκτρολύτες. Προέρχεται από τον καρπό της ώριμης, κατά κύριο λόγο, πράσινης καρύδας που ανήκει στην οικογένεια των φυτών Arecaceae και ευδοκιμεί κυρίως σε τροπικές χώρες. Κάθε καρύδα μπορεί να δώσει ανάλογα το μέγεθός της, 200ml έως και 1lt νερού. Ο καρπός κατά τη συλλογή πρέπει να είναι ανέπαφος και να μην έχει ριχθεί η επιφάνεια του. Εν αντιθέσει με το νερό, το κοινό γάλα καρύδας προέρχεται από τη σάρκα της καρύδας, γι’ αυτό και δε θα πρέπει να συγχέονται μεταξύ τους.

Τι είναι;

Το νερό καρύδας είναι ένα διαυγές υγρό και έχει μια γλυκιά και ελαφρώς πικρή γεύση, όπως ο καρπός της καρύδας. Η γεύση μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα την ποικιλία και το περιβάλλον ανάπτυξης του φυτού, καθώς η γεύση καθορίζεται σύμφωνα με τα θρεπτικά συστατικά του υπεδάφους (ιχνοστοιχεία, κλίμα κ.α.).

Ποια η θρεπτική του αξία;

Θρεπτικά το νερό καρύδας αποτελείται κατά κύριο λόγο από νερό (>95%), υδατάνθρακες σε μορφή απλών σακχάρων (~4-5%), ηλεκτρολύτες όπως κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και νάτριο και περιέχει ελάχιστο λίπος (<1%). Έχει περίπου 19 θερμίδες/100ml ενώ δεν περιέχει βιταμίνες.

Αθλητικό ποτό

Εξαιτίας της σύνθεσής του σε ηλεκτρολύτες, το νερό καρύδας θεωρείται ως ένα πολύ καλό αθλητικό ρόφημα. Αποτελεί ένα ισοτονικό διάλυμα, με αποτέλεσμα να αναπληρώνει ικανοποιητικά τους χαμένους ηλεκτρολύτες μετά την προπόνηση. Επιπλέον, εν αντιθέσει με προϊόντα του εμπορίου έχει φυσικής μορφής ηλεκτρολύτες και όχι σε μορφή συνθετικών αλάτων.

Επιστημονικές μελέτες που συνέκριναν τη λήψη νερού καρύδας σε σχέση με κοινά αθλητικά ποτά του εμπορίου έδειξαν ότι το νερό καρύδας υπερισχύει όσον αφορά την ικανότητα μετασκησιακής ενυδάτωσης, καθιστώντας το ένα ιδανικό ρόφημα για όσους αθλούνται συστηματικά και για μεγάλη διάρκεια (>1 ώρα προπόνηση). Λόγω του ότι έχει μικρότερη συγκέντρωση σε νάτριο σε σχέση με τα αθλητικά ροφήματα, για αθλητικές δραστηριότητες που διαρκούν πάνω από 2-3 ώρες ενδεχομένως να μην αποτελεί την πρώτη επιλογή, εκτός εάν η λήψη του συνοδεύεται από την παράλληλη λήψη κάποιου σνάκ.

Η λήψη μεγάλων ποσοτήτων υγρών μετά την προπόνηση πολλές φορές οδηγεί σε γαστρεντερικές διαταραχές όπως ναυτία ή έντονη αίσθηση πληρότητας, λόγω των σακχάρων που περιέχουν, γεγονός που δυσχεραίνει την ορθή ενυδάτωση του σώματος. Πάνω σε αυτό, ενδιαφέρον είναι ότι η λήψη νερού καρύδας εν αντιθέσει με τα αθλητικά ροφήματα, δημιουργεί πολύ λιγότερες γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ανέδειξαν πολλές μελέτες σε αθλούμενους.

Καλλυντική χρήση

Το νερό καρύδας εκτός από ένα θρεπτικό ρόφημα για τον οργανισμό, αποτελεί και ένα εξαιρετικό καθαριστικό – ενυδατικό προϊόν για την επιδερμίδα. Στην Ινδία, όπου η παραγωγή καρύδας αφθονεί, χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του προσώπου.

Χανγκόβερ

H μεγάλη λήψη ποσότητας αλκοόλ έχει ως συνέπεια την αφυδάτωση του σώματος και το αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα είναι η έντονη αίσθηση δυσφορίας και ο πονοκέφαλος. Το νερό καρύδας χάρη στις ενυδατικές του ιδιότητες βοηθά στην αναπλήρωση των χαμένων ηλεκτρολυτών, ιδιαιτέρως του καλίου, στα επιθυμητά επίπεδα. Εάν καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, λοιπόν, μπορείτε να πιείτε ένα ποτήρι νερό καρύδας το βράδυ πριν κοιμηθείτε ή/και το πρωί όταν ξυπνήσετε.

Μαγειρική

Το νερό καρύδας μπορεί επιπλέον να χρησιμοποιηθεί τόσο σε μαγειρικές συνταγές όσο και στη δημιουργία ποτών και κοκτέιλ.

Που μπορώ να το βρώ;

Το νερό καρύδας συνήθως διατίθεται σε καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής. Το βιολογικό νερό καρύδας Ococo αποτελεί ένα φυσικό ισοτονικό ρόφημα ιδανικό για όλους, αθλούμενους και μη. Εάν σας γοητεύει η ιδιαίτερη γεύση του δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε! Ενημερωθείτε για το νερό καρύδας μέσω των διαφανειών Vita4you Slideshare.

1 Σχόλια
  • Avatar

    Δαναη Καραγκιαουρη

    Απάντηση

    Εξαιρετικο αρθρο …!!! 🙂

Αφήστε Σχόλιο