Προστατέψτε τον προστάτη σας φυσικά

0 Comment

   Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη των ανδρών, και διαμέσου του οποίου περνά η ουρήθρα. Παράγει το προστατικό υγρό και είναι απαραίτητος για την εκσπερμάτιση, την αναπαραγωγή αλλά και για την ούρηση. Με την πάροδο της ηλικίας εμφανίζονται προβλήματα στον προστάτη με συνηθέστερα τη προστατίτιδα και την καλοήθη υπετροφία.

Συμπτώματα προστάτη

   Συχνά συμπτώματα που υποδηλώνουν προβλήματα στον προστάτη είναι η συχνουρία, η δυσκολία κατά την ούρηση ή και ο πόνος. Εκτιμάται ότι 1 στους 3 άνδρες μετά την ηλικία των 50 θα εμφανίσει κάποια στιγμή προβλήματα με τον προστάτη.

Τι είναι η προστατίτιδα 

   Η προστατίτιδα είναι μία φλεγμονή του προστάτη, η οποία συνήθως οφείλεται στην ύπαρξη κάποιου μικροβίου που έχει εγκατασταθεί μέσα στον αδένα. Eίναι μία αρκετά συχνή και επώδυνη κατάσταση, που μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια κατάσταση. Η διάγνωση της προστατίτιδας γίνεται από τον ουρολόγο, με τη διενέργεια καλλιέργειας ούρων και άλλων μεθόδων όπως το υπερηχογράφημα νεφρών, ουροδόχου κύστεως και προστάτη, καθώς και η ουροροομετρία. Η θεραπεία δίνεται από τον ουρολόγο και μπορεί να περιλαμβάνει αντιβίωση ή και αντιπυρετικά αναλγητικά εάν συνυπάρχει πυρετός και πόνος.

Βότανα για τον προστάτη 

   Το φαρμακείο της φύσης διαθέτει πολλά ευεργετικά βότανα για το προστάτη που βοηθούν στην μείωση της έντασης των συμπτωμάτων της υπερτροφίας και της προστατίτιδας αλλά και στην πρόληψη φλεγμονών.

Saw Palmetto

   Το Saw Palmetto (Serenoa repens) είναι ένα πολύ αποτελεσματικό βότανο για την αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, καθώς βελτιώνει τη ροή των ούρων, προάγει την καλή κένωση της ουροδόχου κύστεως και μειώνει τα συμπτώματα όπως η δυσφορία κατά την ούρηση, η επιτακτική ούρηση και η νυχτερινή ενούρηση.

   Το βότανο είναι πλούσιο σε φυσικά ωφέλιμα λιπαρά οξέα και φυτοστερόλες και έχει την ιδιότητα να αποκλείει τη δράση του ενζύμου που προάγει την παραγωγή διυδροτεστοστερόνης η οποία προκαλεί την αύξηση του μεγέθους του προστάτη. Το Saw Palmetto έχει αντιανδρογόνο και αντιφλεγμονώδη δράση και διευκολύνει την ούρηση, ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα του διογκωμένου προστάτη.

Pumpkin seed oil

   Το έλαιο των σπόρων κολοκύθας περιέχει ωφέλιμα λιπαρά οξέα όπως το απαραίτητο ωμέγα 3 το λινελαϊκό οξύ και μια σειρά δραστικών φυτοχημικών συστατικών όπως η cucurbitine που είναι ένα φυσικό αντιπαρασιτικό ανθελμινθικό, ο ψευδάργυρος και οι φυτοστερόλες.  Εμποδίζει τη φλεγμονή ή την ανάπτυξη του προστατικού ιστού  και τη καλοήθη υπερτροφία του προστάτη, και ανακουφίζει από τα συμπτώματα που προκαλεί η υπερπλασία, όπως είναι η συχνοουρία και ο πόνος καθώς έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τα μυϊκά τοιχώματα της ουροδόχου κύστης.

   Οι φυστοστερόλες του κολοκυθόσπορου έχουν την ιδιότητα να αναστέλλουν την δράση ενός ενζύμου, της 5-άλφα ρεντουκτάσης, το οποίο μετατρέπει την τεστοστερόνη σε διυδροτεστοστερόνη, με συνέπεια την χαλάρωση του μυϊκού τοιχώματος και την εξομάλυνση της λειτουργίας της ουροδόχου κύστεως.

Γύρη

   To εκχύλισμα γύρης λουλουδιών (pollen) έχει αποδειχθεί ότι χαλαρώνει τον τόνο των λείων μυών της ουρήθρας, και ρυθμίζει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε περιπτώσεις προστατίτιδας.

Λυκοπένιο

   Το λυκοπένιο της ντομάτας έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση κατά των ελευθέρων ριζών. Βελτιώνει τη ροή των ούρων και δρα προληπτικά στην εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.

Τσουκνίδα

   Η τσουκνίδα έχει ήπια διουρητική δράση και διευκολύνει την ούρηση και έχει φυσική αντιφλεγμονώδη δράση. Είναι ιδιαίτερα επιβοηθητική σε περιπτώσεις προστατίτιδας και διόγκωσης του προστάτη που συνοδεύονται από δυσουρία.

IP-6

   Η εξαφοσφωτική ινοσιτόλη (IP-6) είναι ένα φυσικό συστατικό το οποίο μειώνει τα συμπτώματα της υπερπλασίας του προστάτη και έχει ισχυρή προστατευτική δράση κατά της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Επιλόβιο

   Το Epilobium parviflorum έχει αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδη δράση κατά των παθήσεων του προστάτη. Περιέχει β-σιτοστερόλες που δρουν προστατευτικά στην υπερπλασία του προστάτη, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι προστατεύουν από τον καρκίνο.

Pygeum africanum

  Το Pygeum ενισχύει την υγιή λειτουργία των προσταγλανδινών που βοηθούν να διατηρείται υγιής ο προστάτης. Είναι αποτελεσματικό βότανο στην αντιμετώπιση της υπεπλασίας του προστάτη.

Αμινοξέα

Τα αμινοξέα όπως η γλυκίνη, η γλουταμίνη, η αλανίνη και η ιστιδίνη συμβάλλουν στη  καλή λειτουργία του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος  και έχουν αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και διουρητική δράση.

Τρόφιμα και διατροφοδραστικά συστατικά που ενισχύουν την υγεία του προστάτη είναι:

  • Το λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές που υπάρχει στην ντομάτα και στο καρπούζι. Η συγκέντρωσή του είναι μεγαλύτερη στη μαγειρεμένη ντομάτα.
  • Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, η λαχανίδα, το σινάπι περιέχουν προστατευτικά φυτοχημικά και προτείνεται να καταναλώνονται τουλάχιστον 3 φορές ημερησίως.
  • O μαϊντανός, ειδικά ο ωμός είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για λοιμώξεις του ανδρικού γεννητικού συστήματος, καθώς διαθέτει διουρητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Συμπληρώματα διατροφής για τη προστασία του προστάτη και τη προστατίτιδα που μπορείτε να βρείτε στο vita4you

Doctor’s Formulas Prostaplus 30 caps

Health Aid Prostavital 30 caps

Moducare Moduprost 60 caps

Solgar Prostate Support 60 veg.caps

Power Health Classics Platinum Prostalive 30 caps

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο