Βότανα για τη φυσική αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης

0 Comment

   Η ουρολοίμώξη προκαλείταιι στο ουροποιητικό σύστημα από παθογόνους μικροοργανισμούς και κυρίως στη πλειοψηφία τους, από το βακτήριο Escherichia Coli (E.Coli), που ζει στο έντερο. Υπό κανονικές συνθήκες τα βακτήρια και οι μικροοργανισμοί που καταφέρνουν να εισέλθουν στο ουροποιητικό απομακρύνονται μέσω της ούρησης και δεν δημιουργούν προβλήματα. Όταν όμως οι παθογόνοι μικροοργανισμοί βρίσκουν “πεσμένη” την άμυνα του οργανισμού, εισέρχονται από την ουρήθρα δημιουργώντας φλεγμονή. Τα μικρόβια που εισβάλλουν στο ουροποιητικό σύστημα:

  • στην πλειονότητα των περιπτώσεων μολύνουν την ουροδόχο κύστη (κυστίτιδα)
  • μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση και στην ουρήθρα (ουρηθρίτιδα) και
  • σπανιότερα, προκαλούν λοίμωξη και στα νεφρά (πυελονεφρίτιδα).

   Η ουρολοίμωξη είναι συχνότερη στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες και αυτό οφείλεται κυρίως σε ανατομικούς λόγους. Επιρρεπείς στις λοιμώξεις του ουροποιητικού είναι και τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, και ιδιαίτερα οι γυναίκες, αφού τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στα ούρα αποτελούν «τροφή» για τα μικρόβια. Από μελέτες προκύπτει ότι 1 στις 5 γυναίκες ταλαιπωρούνται από ουρολοίμωξη οι οποίες συχνά υποτροπιάζουν. Επίσης άτομα που αναβάλλουν συστηματικά την ούρηση για αργότερα, ακόμη και όταν η επιθυμία είναι επιτακτική, παραμελούν την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής ή δεν πίνουν πολύ νερό είναι περισσότερο ευάλωτα για την εμφάνιση ουρολοιμώξεων.

Ουρολοίμωξη και εγκυμοσύνη

   Συχνή είναι η εμφάνιση της ουρολοίμωξης κατά την εγκυμοσύνη λόγω του ότι το έμβρυο ασκεί πίεση στο ουροποιητικό τους σύστημα και κυρίως στους ουρητήρες, με αποτέλεσμα να προκαλείται απόφραξη και στάση των ούρων.

Ουρολοίμωξη συμπτώματα

   Τα συνηθέστερα συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι το αίσθημα καύσου και πόνου στην περιοχή της κύστης κατά την ούρηση, η συχνουρία με κύριο χαρακτηριστικό την αποβολή πολύ μικρής ποσότητας ούρων, η επιτακτική ούρηση, τα θολά και δύσοσμα ούρα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και παρουσία αίματος. Σε λοιμώξεις του ανωτέρου ουροποιητικού όπως η πυελονεφρίτιδα, μπορεί να εμφανιστεί πόνος στην κοιλιά, αδυναμία, πυρετός, ρίγος ή ναυτία.

Διάγνωση ουρολοίμωξης

   Η διάγνωση της ουρολοίμωξης γίνεται από τον ουρολόγο μέσω της καλλιέργειας ούρων για να ταυτοποιηθεί το μικρόβιο που την προκάλεσε και μέσω του αντιβιογράμματος, ώστε να προσδιοριστεί το κατάλληλο αντιβιοτικό/αντιμικροβιακό φάρμακο. Ανάλογα με τα ευρήματα και το ιστορικό του ασθενούς, ο ουρολόγος θα αποφασίσει για το φάρμακο που θα πρέπει να ληφθεί, καθώς και για τη διάρκεια της θεραπείας, ειδικά στις περιπτώσεις των ουρολοιμώξεων που υποτροπιάζουν. Οι έγκυες γυναίκες χωρίς την καθοδήγηση γιατρού, απαγορεύεται να λαμβάνουν φάρμακα, διότι ενδέχεται να βλάψουν την κύηση.

Αντιμετώπιση ουρολοίμωξης

Το φαρμακείο της φύσης διαθέτει πολλά φυσικά βότανα για τη πρόληψη και για την αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης.

Βότανα για ουρολοίμωξη

cranberries

   Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές αντισηπτικές ταννίνες τις προανθοκυανιδίνες (PACs) που βοηθούν στη μείωση της ικανότητας ελαττώνοντας την εξάπλωση των βακτηρίων στα νεφρά αδρανοποιώντας τη δράση τους. Είναι σημαντικό να λαμβάνονται τουλάχιστον 300-500 mg εκχυλίσματος cranberries με απόδοση σε PACs τουλάχιστον 45 mg 1-3 φορές ημερησίως για την θεραπεία και για τη θεραπεία της ουρολοίμωξης και 200-400 mg cranberries ημερησίως για τη πρόληψη των υποτροπών.

Τα διουρητικά αντισηπτικά βότανα

   Το uva ursi, τα στίγματα καλαμποκιού, το solidago, η σημύδα, η τσουκνίδα, ο μαϊντανός, το σπαράγγι, ο μίσχος κερασιού και η γιάβα (orthosiphon), αυξάνουν με φυσικό τρόπο τη διούρηση, «διώχνοντας» τα μικρόβια από το ουροποιητικό μέσω των ούρων. Επιπλέον ασκούν αντισηπτική δράση στην ουρήθρα και στην ουροδόχο κύστη, μειώνοντας τη πιθανότητα ανάπτυξης των παθογόνων βακτηρίων.

Τα αντιμικροβιακά βότανα

   Το εκχύλισμα των σπόρων grapefruit, το goldenseal και η echinacea τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και δρουν με φυσικό τρόπο κατά των μικροβίων στην ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη.

Άλλα φυσικά όπλα για την ουρολοίμωξη

   Η μαννόζη και η n-acetyl-cysteine (NAC) είναι δύο φυσικά συστατικά που δημιουργούν ένα προστατευτικό φιλμ στην ουροδόχο κύστη, αποτρέποντας τη προσκόλληση των βακτηρίων, αναπτύσσοντας έτσι ένα μη φιλικό περιβάλλον για την ανάπτυξή τους. Συστήνεται η λήψη 2-4 γραμμαρίων μαννόζης ή NAC ημερησίως για τη θεραπεία της ουρολοίμωξης.

   Πολύ σημαντική είναι η διατήρηση της υγιούς χλωρίδας των φιλικών βακτηρίων, τόσο για την αντιμετώπιση των παθογόνων βακτηρίων μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος, τόσο και για την αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας λόγω λήψης αντιβιοτικών φαρμάκων. Τα προβιοτικά ωφέλιμα βακτήρια και ειδικά τα στελέχη Lactobacilus acidophilus, plantarum, rhamnosus και casei εξισορροπούν τη χλωρίδα του εντέρου και επιπλέον αποτρέπουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων στην ουροδόχο κύστη και στον κόλπο (κολπίτιδα).

   Επίσης η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την άμυνα του οργανισμού κατά των βακτηρίων. Ιδιαίτερα η βιταμίνη C κάνει τα ούρα πιο όξινα, δημιουργώντας έτσι ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τα μικρόβια. Μετά την έναρξη των συμπτωμάτων συστήνεται η λήψη 1000 mg βιταμίνης C για μια εβδομάδα.

Συμβουλές αντιμετώπισης της ουρολοίμωξης

Υπάρχουν κάποια πρακτικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για την αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης, μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

1. Κατανάλωση άφθονων υγρών και κυρίως νερού για την αύξηση του όγκου των ούρων και την απομάκρυνση των μικροβίων από τη κύστη
2. Τακτική και πλήρης κένωση της ουροδόχου κύστης χωρίς αναβολή
3. Προσεκτικός καθαρισμός της ευαίσθητης περιοχής και χρήση βαμβακερών εσωρούχων για αποφυγή μεταφοράς μικροβίων στην ουρήθρα
4. Πλύσεις με χλιαρό χαμομήλι και αποφυγή προϊόντων που διαταράσσουν τη ωφέλιμη χλωρίδα
5. Λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με συνδιασμό cranberries, μαννόζης/NAC, προβιοτικών και διουρητικών/αντισηπτικών βοτάνων. Προτεινόμενα συμπληρώματα:

Health Aid Cran ProBio 30 caps
Holistic Med Bacteflora Fem 30 caps
Lanes CystiAde 30 tabs
Specchiasol Cranberry Nocist Intensive 7 sachets
Viogenesis Mannose Complex 90 caps

6. Ιατρική συμβουλή ώστε να τεθεί έγκαιρα διάγνωση και να δοθεί η κατάλληλη αντιβιοτική/αντιμικροβιακή θεραπεία. Καλό είναι μην λαμβάνεται κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή από διαβητικά άτομα.
7. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται είναι απαραίτητη η συμβουλή του ουρολόγου.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο