Οδηγός παιδικών αντιηλιακών

0 Comment

  kids

Καθώς το καλοκαίρι πλησίασε, ήρθε η ώρα να αγοράσουμε βρεφικά και παιδικά αντιηλιακά! Ο ήλιος είναι απαραίτητος για την υγιή πνευματική και σωματική ανάπτυξη. Ωστόσο, παρατεταμένη ή λανθασμένη έκθεση στον ήλιο ενδέχεται να έχει δυσμενείς συνέπειες για την υγεία του παιδιού στο μέλλον. Η βρεφική και παιδική επιδερμίδα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη καθώς δεν έχει προλάβει ακόμη ο οργανισμός να δημιουργήσει τα συστήματα άμυνας τα οποία θα θωρακίσουν το δέρμα.

  Η έκθεση στον ήλιο δεν αφορά μόνο την καλοκαιρινή περίοδο με τις εξορμήσεις στην παραλία, αλλά συνολικά όλο το έτος, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία δρά συσσωρευτικά μέσα στο χρόνο, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για χώρες με υψηλή ηλιοφάνεια. Η ζωή ενός δραστήριου παιδιού συνεπάγεται τουλάχιστον διπλάσια έκθεση στον ήλιο σε σχέση με έναν ενήλικα (παιχνίδι, βόλτες κ.α.) Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει ότι επαναλαμβανόμενα ηλιακά εγκαύματα αυξάνουν τις πιθανότητες για μελλοντικές δερματικές παθήσεις. Η χρήση λοιπόν κατάλληλων παιδικών αντιηλιακών προϊόντων είναι απαραίτητη και υποχρέωση κάθε γονέα.

  Στο εμπόριο υπάρχουν δύο τύποι αντιηλιακών, τα βρεφικά και τα παιδικά αντιηλιακά. Και οι δύο κατηγορίες, ιδιαίτερα τα βρεφικά, υπόκεινται σε πολύ αυστηρούς ελέγχους για να μπορέσουν να πιστοποιηθούν ως παιδικά ή βρεφικά, αντίστοιχα. Επιβάλλεται να είναι ελεύθερα από parabens και χρώμα και να είναι υποαλλεργικά. Ως παιδικά αντιηλιακά, ορίζονται όλα όσα προορίζονται για παιδιά άνω των 2 ετών.

Ηλιακή ακτινοβολία

  Η ηλιακή ακτινοβολία χωρίζεται σε 2 κύριους τύπους, την υπέρυθρη (IR) και την υπεριώδη ακτινοβολία (UVA και UVB). Οι UVΒ ακτινοβολία είναι υπεύθυνη για τα επιφανειακά εγκαύματα και το μαύρισμα και είναι πιο έντονη κυρίως τις μεσημεριανές ώρες ενώ η UVA ακτινοβολία είναι υπεύθυνη για τη γήρανση και τις δερματοπάθειες και είναι σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η κατάλληλη αντιηλιακή προστασία θα πρέπει να περιέχει φίλτρα προστασίας τόσο έναντι των UVA όσο και των UVB ακτινοβολιών.

   Κανένα αντιηλιακό για παιδιά δεν παρέχει 100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία (UVA και UVB). Αυτό που εξασφαλίζουν τα αντιηλιακά φίλτρα είναι ασφαλή χρόνο παραμονής στον ήλιο. Ο δείκτης SPF (Sunburn Protection Factor) υποδεικνύει την προστασία από τις UVB ακτινοβολίες ενώ οι δείκτες PPD ή PA υποδεικνύουν την προστασία από τις UVA ακτινοβολίες. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να θεωρηθεί ότι ένα αντιηλιακό προστατεύει επαρκώς από τις UVA ακτινοβολίες πρέπει το σήμα UVA να είναι μέσα σε έναν κύκλο στην ετικέτα του προϊόντος.

   Όλα τα αντιηλιακά προϊόντα ανεξάρτητα από το δείκτη προστασίας που περιέχουν προστατεύουν το μέγιστο για διάστημα 2 ωρών. Ως εκ τούτου, στις δύο ώρες θα πρέπει να επαναλαμβάνεται επάλειψη. Στα βρέφη ενδείκνυται επανεπάλειψη ανά μία ώρα. Καλό θα ήταν τα βρέφη να χρησιμοποιούν αντιηλιακά προϊόντα με φυσικά φίλτρα με μέτριο – υψηλό δείκτη προστασίας, ιδιαίτερα σε έδαφος μεγάλης φωτοευαισθησίας, ενώ τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν και υψηλότερους δείκτες προστασίας με χημικά ή συνδυασμό χημικών – φυσικών φίλτρων.

Ποιες κατηγορίες παιδικών αντιηλιακών υπάρχουν;

  1. Φυσικά φίλτρα.Τα αντιηλιακά με φυσικά ή ορυκτά φίλτρα έχουν την ιδιότητα να αντανακλούν και να διαχέουν πλήρως την ηλιακή ακτινοβολία και να προστατεύουν από τις UVA και UVB ακτινοβολίες . Περιέχουν ανόργανες ενώσεις όπως διοξείδιο του Τιτανίου (TiO2) και οξείδιο του Ψευδαργύρου (ZnO). Όταν αλείφονται στο δέρμα δημιουργούν ένα άσπρο παχύρευστο στρώμα. Είναι ασφαλή και φιλικά για την παιδική και βρεφική επιδερμίδα ιδιαίτερα για τα ευαίσθητα ή ατοπικά δέρματα καθώς δεν απορροφώνται διαδερμικά, ενώ θεωρούνται κατάλληλα και για ομοιοπαθητική.
  2. Χημικά φίλτρα. Τα χημικά φίλτρα είναι συνθετικές οργανικές ουσίες οι οποίες απορροφούν ηλιακή ακτινοβολία και προσδίδουν στο παιδικό αντιηλιακό εγγυημένη προστασία, ιδιαίτερα για τις κατώτερες στοιβάδες. Απορροφώνται από το δέρμα και ενδέχεται σε άτομα με ευαισθησία να δημιουργήσουν ερεθισμούς ή αλλεργικές αντιδράσεις γι’ αυτό και ενδείκνυται κυρίως για μεγαλύτερα παιδιά.
  3. Συνδυασμός φυσικών και χημικών φίλτρων. Τα προηγμένα αντιηλιακά προϊόντα συνήθως αποτελούνται από ένα συνδυασμό χημικών και φυσικών φίλτρων. Παρέχουν πιο ολοκληρωμένη προστασία, έχουν βελτιωμένη υφή και δράση ενώ είναι εμπλουτισμένα με άλλες ουσίες όπως αντιοξειδωτικές, ενυδατικές ουσίες κ.α.

   Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα μπορείτε να βρείτε ευρεία γκάμα βρεφικών και παιδικών αντιηλιακών, που καλύπτουν όλων των ειδών τις ανάγκες. Προτεινόμενα προϊόντα:

– Το Frezyderm Baby Sun Care SPF 25 είναι ένα βρεφικό αντιηλιακό γαλάκτωμα προσώπου και σώματος με ανόργανα φίλτρα, ιδανικό για ευαίσθητες επιδερμίδες ή με ατοπική προδιάθεση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και από νήπια ή παιδιά. Κατάλληλο για δέρματα με δυσανεξία στα οργανικά φίλτρα. Η αντιηλιακή του προστασία δεν παρεμποδίζει τη φωτοσύνθεση της βιταμίνης D, ενώ είναι εμπλουτισμένο με την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε και πανθενόλη, με ενυδατικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Δεν περιέχει άρωμα ή parabens και είναι κατάλληλο για ομοιοπαθητική.
– To Frezyderm Infant Sun Care SPF 50+ είναι ένα αντιηλιακό γαλάκτωμα προσώπου και σώματος για νήπια με ανόργανα φίλτρα. Είναι εμπλουτισμένο με χαμομήλι, το οποίο έχει καταπραϋντική δράση και μειώνει τους δερματικούς ερεθισμούς. Είναι αδιάβροχο και δεν αφήνει λευκή ή γαλάζια χροιά. Δεν περιέχει άρωμα ή parabens και είναι κατάλληλο για ομοιοπαθητική.
– Το Anthelios Dermo-pediatrics Lait SPF 50+ είναι ένα παιδικό αντιηλιακό γαλάκτωμα για παιδιά με υψηλό δείκτη προστασίας από τις UVB ακτινοβολίες και PPD 39  για προστασία από τις UVA. Δεν περιέχει άρωμα ή parabens και περιέχει χημικά φίλτρα σε τέτοια αναλογία που το καθιστά ανεκτό ακόμη και από το ευαίσθητο παιδικό δέρμα. Είναι λεπτόρευστο και πολύ ανθεκτικό στο νερό, στην άμμο και στον ιδρώτα.

Tips:
⦁ Τα βρέφη έως 6 μηνών καλό θα ήταν να μην εκτίθενται καθόλου στον ήλιο. Σε περίπτωση έκθεσης να φορούν πάντοτε ρούχα, καπέλο και αντιηλιακό.
⦁ Η χρήση αντιηλιακού θα πρέπει να γίνεται όλες τις ημέρες που υπάρχει έκθεση στον ήλιο και όχι μόνο στην παραλία.
⦁ Να αποφεύγεται η ηλιακή έκθεση για παιδιά και βρέφη τις μεσημεριανές ώρες.
⦁ Να καταναλώνονται άφθονα υγρά, ακόμη και εάν δεν υπάρχει το αίσθημα της δίψας.
⦁ Να αναζητάτε πάντα τη σκιά όταν ο ήλιος είναι πολύ έντονος.
⦁ Να εφαρμόζεται επαρκής στρώση αντιηλιακού, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προϊόντος, 20 λεπτά πριν από την έκθεση. Να επιμένετε στις υπερεκτεθειμένες ευαίσθητες ζώνες (μέτωπο, μήλα, μύτη, χείλη).
⦁ Να προστατεύετε το παιδί ακόμα και στη σκιά ή όταν έχει συννεφιά. Η ηλιακή ακτινοβολία διαπερνά τα σύννεφα ακόμη και εάν δεν το νιώθουμε.
⦁ Στα βρέφη να επιλέγετε ανόργανα-φυσικά φίλτρα και αντιηλιακά που είναι φωτοσταθερά και αδιάβροχα.
⦁ Να ανανεώνετε το αντιηλιακό βάζοντας επαρκή ποσότητα κάθε 1-2 ώρες και μετά από κάθε βουτιά.
⦁ Να διατηρείτε σωστά τα αντιηλιακά προϊόντα. Να τα έχετε στη σκιά, να τα κλείνετε καλά και να μην τα χρησιμοποιείτε την επόμενη χρονιά.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο