Τα πάντα για ένα λαμπερό χαμόγελο

0 Comment

  smile

Κάνεις δε μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαμπερό και υγιές χαμόγελο! Η υγεία του σμάλτου και της οδοντίνης των δοντιών είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής. Παρόλο που το συχνό πλύσιμο, η χρήση στοματικού διαλύματος και τα μεσοδόντια βουρτσάκια βοηθούν στην υγεία των δοντιών, φαίνεται πως και η διατροφή διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο.

  Το σμάλτο αποτελεί την ασπίδα προστασίας των δοντιών. Ουσιαστικά αποτελεί το τελευταίο στρώμα επάνω από την οδοντίνη. Τα σημαντικότερα δομικά συστατικά του είναι το ασβέστιο, ο φώσφορος και το μαγνήσιο ενώ αποτελεί το πιο σκληρό οργανικό υλικό του ανθρώπινου σώματος.

Τροφές που πρέπει να επιλέγονται:

– Το ασβέστιο είναι από τα πιο σημαντικά μέταλλα του σώματος, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αποθηκεύεται στα οστά και στα δόντια. H βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία συμμετέχει εξίσου στην υγεία των δοντιών. Ανεπαρκής λήψη ασβεστίου και βιταμίνης D, αδυνατίζει το σμάλτο των δοντιών καθιστώντας το ευάλωτο στη διάβρωση.

 – Η επαρκής λήψη φθορίου είναι απαραίτητη για την υγεία των δοντιών, για το λόγο αυτό όλα τα σύγχρονα προϊόντα οδοντικής φροντίδας είναι εμπλουτισμένα με φθόριο.

 – Οι τραγανές τροφές (π.χ. μήλο, αχλάδι, καρότο) βοηθούν στην απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας και των τροφικών υπολειμμάτων, καθώς λειτουργούν σαν μια φυσική οδοντόβουρτσα.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται:

 – Τα γλυκά τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη τερηδόνας. Η ζάχαρη αποτελεί την τροφή των οδοντικών βακτηρίων με αποτέλεσμα η πέψη τους να δημιουργεί την παραγωγή οξέων που διαβρώνουν το σμάλτο.

– Τα φρούτα και οι χυμοί που έχουν όξινο ph είναι καταστροφικά για την αδαμαντίνη των δοντιών. Η αυξημένη τους οξύτητα διαβρώνει την αδαμαντίνη, καθιστώντας την πιο λεπτή και αδύναμη. Όξινες τροφές αποτελούν τα σταφύλια, το κρασί, το πορτοκάλι, το λεμόνι και οι φράουλες.

– Τα μαλακά και ζελώδη τρόφιμα (π.χ. καραμέλες και αποξηραμένα φρούτα) λόγω του ότι εισχωρούν και προσκολλώνται στην επιφάνεια των δοντιών, δεν αφαιρούνται εύκολα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η τερητογόνος δράσης τους.

Χρήσιμες οδηγίες και tips:

  • Τα όξινα τρόφιμα πρέπει να τα καταναλώνεται γρήγορα και να πλένετε τα δόντια 30 λεπτά μετά από τη λήψη τους.
  • Τους όξινους χυμούς καλό θα ήταν να τους καταναλώνετε με καλαμάκι για να ελαχιστοποιείται η επαφή τους με τα δόντια.
  • Τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη καλό θα ήταν να τα καταναλώνετε όλα μαζί και να πλένετε τα δόντια το συντομότερο δυνατό μετά τη λήψη τους.
  • Προτιμήστε τη χρήση γλυκαντικών υλών οι οποίες δεν προκαλούν την ανάπτυξη τερηδόνας.
  • Πλένετε τα δόντια 2 με 3 φορές την ημέρα με χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας και στοματικού διαλύματος.
  • Κάνετε χρήση από μεσοδόντια βουρτσάκια ή μεσοδόντια νήματα.

Προϊόντα για τη στοματική υγιεινή μπορείτε να βρείτε  εδώ.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο