Αυξημένη αντοχή και καλή αθλητική απόδοση

0 Comment

  stamina

Η αθλητική απόδοση καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό τόσο από τη δύναμη, την τεχνική αλλά και από την αντοχή.

  Κατά την άσκηση, υπάρχουν δύο μηχανισμοί παραγωγής ενέργειας οι οποίοι χρησιμοποιούνται εκλεκτικά ή και σε συνδυασμό ανάλογα τις απαιτήσεις και τη φύση του αθλήματος. Ο αερόβιος μηχανισμός, ο οποίος αποδίδει και μεγαλύτερα ποσά ενέργειας, χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό οξυγόνο για την καύση της γλυκόζης, εν αντιθέσει με τον αναερόβιο μηχανισμό. Στα αθλήματα τα οποία έχουν υψηλή ένταση και συνήθως μικρή χρονική διάρκεια (εκρηκτικά αθλήματα, spinning, sprint κ.α.), λόγω μεγάλων απαιτήσεων σε οξυγόνο το οποίο δεν επαρκεί, ενεργοποιείται ο αναερόβιος μηχανισμός παραγωγής ενέργειας. Παραπροϊόν της αναερόβιας γλυκόλυσης (καύση γλυκόζης) είναι η παραγωγή γαλακτικού οξέος.

  Το σώμα έως ένα βαθμό έχει την ικανότητα να μεταβολίζει το γαλακτικό οξύ, ωστόσο σε πολύ έντονη άσκηση και σε μεγάλη ταχύτητα παραγωγής γαλακτικού οξέος, το σώμα αδυνατεί να το μεταβολίσει με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται στα κύτταρα. Λόγω παραγωγής του οξέος μειώνεται το ph των κυττάρων με αποτέλεσμα τη μείωση της αποδοτικότητα και της ικανότητας των μυών να συσπώνται. Επιπλέον δημιουργείται ο χαρακτηριστικός κάματος και ο πόνος, ενώ ενδεχομένως σε παρατεταμένη προσπάθεια να υπάρξει ζάλη και ναυτία.

 Η αύξηση του κατωφλιού παραγωγής γαλακτικού οξέος ή η ταχύτερη αποβολή του από τα κύτταρα έχει ως αποτέλεσμα και καλύτερη αθλητική απόδοση αλλά και μεγαλύτερη αντοχή στην άσκηση. Στον τομέα του αθλητισμού έχουν βγει πολλά αθλητικά συμπληρώματα τα οποία είτε επηρεάζουν θετικά την αθλητική απόδοση είτε εξασφαλίζουν μεγαλύτερη αντοχή. Ο ζεόλιθος είναι ένα φυσικό συστατικό το οποίο προέρχεται από την ένωση λάβας και θαλασσινού νερού. Ως ορυκτό έχει την ικανότητα να δεσμεύει τοξίνες, βαρέα μέταλλα, ελεύθερες ρίζες και ιόντα αμμωνίου, βοηθώντας έτσι στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στη ρύθμιση του κυτταρικού ph.

 Οι αθλητές έχουν πολύ μεγάλο οξειδωτικό stress λόγω μεγάλης παραγωγής ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες αντιδρούν με το ελεύθερο οξυγόνο, περιορίζοντάς το από τη διαδικασία παραγωγής ενέργειας. Η λήψη ζεόλιθου από άτομα που αθλούνται έντονα έχει ως αποτέλεσμα την εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών αφήνοντας ελεύθερο το οξυγόνο για τη χρησιμοποιηθεί σε άλλες διαδικασίες.

  To FL100 είναι ένα διατροφικό συμπλήρωμα το οποίο έχει σχεδιαστεί για την πρόληψη της γαλακτικής οξέωσης και αποτοξίνωσης του οργανισμού με βάση το ζεόλιθο. Για περισσότερες πληροφορίες για το FL100 μπορείτε να δείτε  εδώ.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο