Μελάσα, μια θρεπτική γλυκαντική ουσία

0 Comment

     Η μελάσσα είναι ένα φυσικό συστατικό το οποίο προέρχεται από την επεξεργασία του ζαχαρότευτλου, σε ενδιάμεσο στάδιο της διαδικασίας παραγωγής ζάχαρης. Είναι ένα παχύρρευστο σιρόπι το οποίο έχει γλυκόπικρη γεύση και ένα διακριτικό ξεχωριστό άρωμα. Λόγω των προσμίξεων, των φυτικών συστατικών που περιέχει και επειδή δεν έχει υποστεί επεξεργασία για λεύκανση (όπως η άσπρη ζάχαρη) έχει χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα.

   Παραδοσιακά η μελάσα παρασκευάζονταν στην Καραϊβική, ωστόσο η χρήση της στην πορεία διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Είναι μια φυσική γλυκαντική ουσία η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της ζάχαρης σε συνταγές ζαχαροπλαστικής αλλά και σε συνταγές μαγειρικής (π.χ. σάλτσες). Αποτελεί μια από τις καλύτερες τροφές για φυσική ενέργεια και τόνωση. Πάρα τη γλυκύτητα της έχει μέτριο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με το μέλι και τη ζάχαρη, καθιστώντας την μια φιλική επιλογή για τα άτομα που θέλουν να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους χωρίς να περιορίζουν τη γλυκιά γεύση.

   Λόγω της μικρότερης επεξεργασίας που έχει υποστεί, η μελάσα διατηρεί υψηλή διατροφική αξία. Είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και απαραίτητα μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό ενώ περιέχει σε σημαντικές συγκεντρώσεις πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικές ενώσεις που θωρακίζουν τον οργανισμό σε σύγκριση με άλλες γλυκαντικές ουσίες. Συγκριτικά με το μέλι η μελάσα είναι πιο πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ωστόσο δεν έχει την ίδια δυναμικότητα σε άλλες βιταμίνες όπως είναι η βιταμίνη C. Αποτελείται από απλά σάκχαρα όπως γλυκόζη, φρουκτόζη και σουκρόζη ενώ δεν περιέχει πρωτεΐνες, λίπος ή διαιτητικές ίνες. Μία κουταλιά της σούπας μελάσα (20γρ.) αποδίδει περίπου 60kcal.

  Λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, η μελάσα είναι ιδανική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ τροφοδοτεί τον οργανισμό άμεσα με ενέργεια. Είναι ιδανική για γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης, γαλουχίας ή εμμηνόπαυσης, για παιδιά στη διαδικασία της ανάπτυξης καθώς και για άτομα που χρειάζονται ενίσχυση της πρόσληψης σιδήρου και ασβεστίου. Αναφορές δείχνουν πως η κατανάλωση μελάσας βοηθά και σε καταστάσεις όπως δυσκοιλιότητα, αναιμία καθώς και στην υγεία των οστών.

Προϊόντα μελάσας μπορείτε να βρείτε εδώ.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο