Αδυνάτισμα με θερμογενετικά συμπληρώματα, για αθλητές

0 Comment

     Oι θερμογενετικές φόρμουλες είναι μια κατηγορία συμπληρωμάτων που προορίζονται για να διευκολύνουν την απώλεια βάρους κυρίως σε αθλητές ή σε άτομα που αθλούνται συστηματικά. Τα περισσότερα θερμογενετικά συμπληρώματα βασίζονται στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού καθώς περιέχουν ισχυρές διεγερτικές ουσίες και στην αύξηση της ενεργειακής απώλειας μέσω της διαδικασίας της θερμογένεσης και την αύξηση της ροής του αίματος.

   Η ενέργεια που καταναλώνει καθημερινά το σώμα αποτελείται από την ενέργεια για την κάλυψη των βιολογικών αναγκών του οργανισμού (βασικός μεταβολισμός), την ενέργεια για την καλύψη της φυσικής δραστηριότητας και την ενέργεια που απαιτείται για το μεταβολισμό των ουσιών και την αποβολή θερμότητας από το σώμα (θερμογένεση).

  Τα περισσότερα θερμογενετικά συμπληρώματα περιέχουν έναν συνδυασμό δραστικών ουσιών κυριώς φυτικής προέλευσης τα οποία αυξάνουν παροδικά το μεταβολισμό και κατ’ επέκταση και τις καύσεις του. Οι πιο κοινά χρησιμοποιούμενες ουσίες είναι αυτές που περιέχουν καφεΐνη (Gaurana, Bissey Nut, Kola), ένα είδος αλκαλοειδούς τη συνεφρίνη (Citrus Aurantum, Bitter Orange), ασβέστιο και φωσφορικό νάτριο, ουσίες που ενεργοποιούν τη δράση του θυρεοειδούς (Guggulsterones, L-τυροσίνη, ιώδιο) πιπέρι cayenne, μαύρο πιπέρι, εκχύλισμα τσαγιού καθώς και ρίζα ginger. Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στις θερμογενετικές φόρμουλες  επιδρούν στο μεταβολισμό και στην καύση των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια και στο ήπαρ. Στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν και η εφεδρίνη ως διεγερτικό του μεταβολισμού, ωστόσο λόγω παρενεργειών (αύξηση πίεσης, αρρυθμίες), εξάρτησης που προκαλεί και θανάτων (έμφραγμα, εκεφαλικό) που αποδόθηκαν στη χρήση της, έχει απαγορευτεί από τον FDA.

   Οι ουσίες που επιδρούν στην αύξηση του μεταβολισμού μέσω της θερμογένεσης έχει φανεί πως βοηθούν στην απώλεια βάρους, εφόσον αυτήν ακολουθείται από κατάλληλο διαιτολόγιο και συστηματική άσκηση. Καλό θα ήταν τα θερμογενετικά συμπληρώματα να λαμβάνονται μαζί με φαγητό πριν από την προπόνηση μαζί με κατανάλωση άφθονου νερού για να έχουν το μέγιστο όφελος. Λόγω της καφεΐνης που περιέχουν τα περισσότερα, δεν ενδείκνυται η λήψη τους αργά το απόγευμα καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν υπερένταση.

Για θερμογενετικά συμπληρώματα ακολουθήστε εδώ.

 

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο