ΖΜΑ, αθλητική απόδοση και ενέργεια στα ύψη

0 Comment

zma

To ΖΜΑ (Zinc/MagnesiumAspartate) είναι ένα αθλητικό συμπλήρωμα διατροφής το οποίο αποτελείται από ασπαρτικό μαγνήσιο και ασπαρτικό/ L-μονομεθειονικό ψευδάργυρο σε συνδυασμό με βιταμίνη Β6. Η φόρμουλα των παραπάνω συστατικών:

  • αυξάνει τη μυϊκή δύναμη
  • επιταχύνει την ταχύτητα ανάρρωσης
  • αυξάνει το μεταβολισμό

 

  Η δράση του οφείλεται στην επίδραση που έχουν τα συστατικά της φόρμουλας στην παραγωγή αναβολικών ορμονών. Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο, το οποίο συμμετέχει σε πολλές βιοχημικές διεργασίες. Απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία πολλών ενζύμων καθώς είναι κύριο συστατικό τους. Τα ένζυμα που περιέχουν ψευδάργυρο συμμετέχουν στο μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος) και στο πολλαπλασιασμό των κυττάρων.

  Επιπλέον πολλά ένζυμα με ψευδάργυρο διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στο μεταβολισμό κατά την άσκηση ενώ επίσης βοηθούν και στην προστασία από την οξειδωτική δράση των ελευθέρων ριζών (ένζυμο υπεροξειδική δισμουτάση). Η έλλειψη ψευδαργύρου έχει φανεί ότι είναι αρκετά συχνή σε αθλητές ή/και άτομα που αθλούνται συστηματικά και επιδρά αρνητικά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος, μειώνει σημαντικά την αθλητική απόδοση και επηρεάζει την έκκριση και δράση των ανδρογόνων (τεστοστερόνη).

   Το μαγνήσιο είναι ένα μεταλλικό ιχνοστοιχείο το οποίο βρίσκεται σε αφθονία στο σώμα και είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία των κυττάρων. Λειτουργεί ως συμπαράγοντας σε πολλές μεταβολικές διεργασίες όπως είναι η διάσπαση της γλυκόζης για παραγωγή ενέργειας (γλυκόλυση) καθώς και στο μεταβολισμό του λίπους και των πρωτεϊνών.

  Επιπλέον το μαγνήσιο είναι σημαντικό για τη διατήρηση της σταθερότητα και της ακεραιότητας της κυτταρικής μεμβράνης, την καλή λειτουργία του νευρομυϊκού, του καρδιαγγειακού συστήματος και του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς επίσης επιδρά και στη δράση των ορμονών. Μελέτες σε αθλητές έδειξαν πως έλλειψη μαγνησίου επιδρά αρνητικά στην ανταπόκριση του σώματος στο stress που προκαλεί η άσκηση καθώς και στην αύξηση της δύναμης.

  Οι αθλητές έχει φανεί πως έχουν χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου και μαγνησίου κυρίως λόγω αυξημένων απωλειών μέσω της εφίδρωσης και σε συνδυασμό με μειωμένη πρόσληψη μέσω της διατροφής. Η εξωγενής πρόσληψη ψευδαργύρου και μαγνησίου έχει φανεί πως βελτιώνει την αθλητική απόδοση, ιδιαίτερα όσον αφορά τα αθλήματα αντοχής.

  Η δράση τους οφείλεται στην αύξηση του αναβολισμού μέσω της επίδρασής τους στη δράση των ορμονών, στη μείωση του καταβολισμού καθώς και στη βελτίωση της δράση του ανοσοποιητικού συστήματος και της προσαρμογής του σώματος σε αθλήματα με αντιστάσεις. Καθώς η έλλειψη ψευδαργύρου επηρεάζει την έκκριση και τη δράση των αναβολικών ορμονών του σώματος (IGF-1, InsulinlikeGrowthFactor, τεστοστερόνη), ορισμένες μελέτες έδειξαν πως η λήψη ZMA αυξάνει την ενδογενή παραγωγή τεστοστερόνης και βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη.

Βρείτε στο Vita4you.gr συμπληρώματα με ZMA!

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο