Χοληστερίνη και Ομοκυστεΐνη: Τι να προσέξετε

0 Comment

Λίγο πολύ όλοι έχουμε ανησυχήσει κάποια στιγμή για τη χοληστερόλη μας. Πλέον ακόμα και σε πολύ μικρές ηλικίες τα επίπεδά της μπορεί να είναι αρκετά αυξημένα, κάτι που κρούει τον κώδωνα κινδύνου στους περισσότερους. Όμως, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος είναι κατά πολύ μεγαλύτερος όταν παράλληλα είναι αυξημένα και τα επίπεδα ομοκυστεΐνης.

Η Ομοκυστεΐνη είναι προϊόν μεταβολισμού των πρωτεϊνών και ιδιαίτερα των ζωικών πρωτεϊνών. Όταν η τιμή της ομοκυστεΐνης είναι μεγαλύτερη από 12 μgr/lit τότε αυτό αποτελεί παράγοντα για την εμφάνιση καρδιοπάθειας.

Η ομοκυστεΐνη προκαλεί αλλοιώσεις στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Ο οργανισμός προκειμένου να επιδιορθώσει τις βλάβες εναποθέτει στα σημεία των αλλοιώσεων την χοληστερόλη και έτσι δημιουργείται η αθηρωματική πλάκα, η απόφραξη του αγγείου και τελικά η βλάβη του καρδιακού μυός. Έρευνες την ενοχοποιούν και για κίνδυνο εγκεφαλικού και Αλτσχάιμερ.

Τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης μειώνονται με τη λήψη βιταμινών του συμπλέγματος Β. Η βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη), η Β12 και το φολικό οξύ αδρανοποιούν την ομοκυστεΐνη. Η καθημερινή λήψη αυτών των βιταμινών βοηθάει ακόμη και στο άνοιγμα φραγμένων αγγείων. Η συνιστώμενη δόση είναι 400μgr φολικού οξέως, 2-3 mg βιταμίνης Β6 και 2-6 μgr βιταμίνης B12.

Τροφές πλούσιες σε φολικό είναι τα δημητριακά ολικής και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σε Β6 τα σιτηρά, οι ξηροί καρποί και οι μπανάνες και σε Β12 τα αυγά, τα ψάρια, το κρέας και άλλες ζωικές τροφές. Ο συνδυασμός μιας δίαιτας πλούσιας σε βιταμίνες και η παράλληλη λήψη ενός ισχυρού πολυβιταμινούχου συμπληρώματος επιβραδύνουν τη στεφανιαία νόσο και προστατεύουν τον οργανισμό από την ομοκυστεΐνη και τις νόσους που συνδέονται με την παρουσία της.

Είναι λοιπόν θεμητό να φροντίζουμε να ελέγχουμε τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης και να μην διστάζουμε να ζητάμε από το γιατρό μας αυτή την εξέταση.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο