Πόνοι περιόδου: Πώς να τους αντιμετωπίσετε!

0 Comment

Οι περισσότερες γυναίκες κάποια στιγμή της ζωής τους ή ακόμα και κάθε μήνα υποφέρουν από πόνους περιόδου και καταφεύγουν πολύ εύκολα σε δυνατά παυσίπονα, χωρίς πρώτα να δοκιμάσουν κάτι άλλο. Οι πόνοι αυτοί οφείλονται σε συσπάσεις της μήτρας και μπορεί να συνοδεύονται από ναυτία, πονοκέφαλο, τάση λιποθυμίας, πόνο στη μέση κ.ά. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να τους αντιμετωπίσουμε εύκολα;

1. Ζέστη

Η ζέστη αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην έμμηνο ρύση. Εάν είμαστε ντυμένοι ελαφριά, περπατάμε ξυπόλυτοι και περνάμε ώρες εκτός σπιτιού, είναι πολύ πιθανό να γίνουν πιο επώδυνα τα συμπτώματα. Γι’ αυτό:

· Τοποθετούμε μια θερμοφόρα στην κοιλιά, τη μέση ή χρησιμοποιούμε ένα ειδικό για την περίπτωση θερμαντικό έμπλαστρο.
· Κάνουμε ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο στο οποίο έχουμε προσθέσει λίγες σταγόνες αιθέριου έλαιου λεβάντας.
· Πίνουμε ένα ζεστό τσάι βαλεριάνας 1-2 βράδια πριν την περίοδο και κοιμόμαστε αρκετές ώρες.

2. Φυτοθεραπεία

  Η φύση μας παρέχει ένα πλήθος επιλογών από βότανα για κάθε περίπτωση. Έτσι και εδώ, μπορούν να βοηθήσουν βότανα τονωτικά, αντισπασμωδικά και νευροτονωτικά, όπως είναι η σιμισιφούγκα, η διοσκορέα, το βιβούρνο και η ανεμώνη. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί και μίγμα αυτών. Όταν πέρα από τους πόνους έχουμε πονοκέφαλο και νευρικότητα το μελισσόχορτο και η αγγελική είναι τα καταλληλότερα.

3. Δακτυλοπίεση

Πιέζουμε με τις γροθιές μας την περιοχή της λεκάνης στο μέσο της πτύχωσης, εκεί όπου ενώνεται το πόδι με τον κορμό.

4. Ομοιοπαθητική

Ανάλογα με το είδος του πόνου (πόνος με συσπάσεις, ναυτία κ.ά) ο ομοιοπαθητικός γιατρός μπορεί να προτείνει:

· Χαμομήλι
· Nux vomica
· Colocynthis
· Veratrum album
· Actea racemosa

5. Διατροφή

Ειδικοί διατροφολόγοι συνιστούν μείωση των σακχάρων, των λιπών, του κόκκινου κρέατος και του καφέ. Συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν είναι τα Ω3,6,9 λιπαρά οξέα, το Evening primrose oil και το Gamma linoleic acid (γ-λινολεϊκό οξύ).

6. Χυμοθεραπεία

Ο Μαϊκλ Μάρεϊ, φυσιοπαθητικός συνιστά χυμό από:

· 2 μήλα
· 2 κοτσάνια σέλινο
· 1 βολβό μάραθου

Το σέλινο και ο μάραθος είναι πλούσια σε φυτο-οιστρογόνα και μειώνουν την ενόχληση. Επίσης, ο χυμός ανανά περιέχει ποσότητες βρομελαΐνης, ενός ενζύμου με μυοχαλαρωτική δράση.

Υπάρχουν λοιπόν πολλοί φυσικοί και απλοί τρόποι να αντιμετωπίσουμε τους πόνους περιόδου, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουμε αμέσως σε παυσίπονα. Δεν έχουμε παρά να τους δοκιμάσουμε!

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο