Γυναικείο αθλητικό σύνδρομο

0 Comment

   Ως γυναικείο αθλητικό σύνδρομο ή αθλητική τριάδα ορίζεται το σύνδρομο που εκδηλώνεται σε γυναίκες και κορίτσια που αθλούνται εντατικά και αποτελείται από μια τριάδα καταστάσεων:

  • μειωμένη πρόσληψη ενέργειας στον οργανισμό
  • διαταραχή του εμμηνορροϊκού κύκλου καθώς και
  • μειωμένη οστική πυκνότητα (οστεοπενία/οστεοπόρωση)

   Η ενασχόληση των γυναικών τα τελευταία χρόνια με τον πρωταθλητισμό έχει αυξηθεί σημαντικά. Η συστηματική ενασχόληση με την άσκηση προάγει τη σωματική και πνευματική ευεξία. Ωστόσο πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ισορροπημένη διατροφή, η οποία πρέπει να καλύπτει τις ενεργειακές και θρεπτικές ανάγκες του ατόμου. Το φαινόμενο της αθλητικής τριάδας είναι σύνηθες σε άτομα που έχουν αυξημένες αθλητικές απαιτήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά αθλήματα που δίνουν έμφαση στην εξωτερική εμφάνιση. Παρόλο που το χαμηλό βάρος σε ορισμένα αθλήματα ίσως να αποτελεί εργαλείο απόδοσης, παρ’ όλα αυτά, πρέπει να δίνεται προσοχή στη σύσταση του βάρους καθώς και στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, ιδιαίτερα όταν το άτομο βρίσκεται ακόμη στην ανάπτυξη ή σε αναπαραγωγική ηλικία. Η μείωση της ενεργειακής πρόσληψης γίνεται είτε ακούσια λόγω κακής διατροφικής εκπαίδευσης είτε εκούσια λόγω ψυχοπαθολογικών αιτιών (ανορεξία και βουλιμία).

   Η μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη οδηγεί σε μεγάλη απώλεια λιπώδους μάζας με αποτέλεσμα να υπάρχει διαταραχή της έκκρισης οιστρογόνων στο σώμα. Τα οιστρογόνα είναι οι υπεύθυνες ορμόνες για την εύρυθμη λειτουργία του εμμηνορροϊκού κύκλου. Ταυτόχρονα λόγω κακής διατροφής, μειωμένης πρόσληψης ασβεστίου και εξαιτίας της διαταραχής έκκρισης οιστρογόνων που παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό του ασβεστίου, υπάρχει σημαντική μείωση της οστικής πυκνότητας. Το αποτέλεσμα είναι η αμηνόρροια, ο αυξημένος κίνδυνος καταγμάτων, η μειωμένη αθλητική απόδοση και πολλές φορές ψυχικές διαταραχές που είτε είναι η αιτία είτε το αποτέλεσμα της αθλητικής τριάδας.

   Ως κύριος άξονας αντιμετώπισης της αθλητικής τριάδας είναι η αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης μέσω της διατροφής, η βελτίωση της ποιότητας διατροφής καθώς και η μείωση της συχνότητας και της έντασης της άσκησης ούτως ώστε το βάρος να επανέλθει στα φυσιολογικά για την ηλικία επίπεδα. Τις περισσότερες φορές κρίνεται απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με ασβέστιο και βιταμίνη D μέχρι να αποκατασταθεί η έμμηνος ρύση και το βάρος του ατόμου.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο