Μύρτιλο, το ελιξίριο της μακροζωίας!

0 Comment

      To μύρτιλο, είναι θάμνος της οικογένειας Vaccinium που φύεται σε υγρά δάση κωνοφόρων της Βόρειας Ευρώπης και της Αμερικής και σε κάποια μέρη της Ασίας.

   Χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού για θεραπευτικούς σκοπούς είναι τα φρούτα και τα φύλλα. Οι καρποί είναι πλούσιοι σε φαινολικές ενώσεις όπως φλαβονοειδή (κερσεντίνη, κατεχίνες), ταννίνες, φαινολικό οξύ, ανθοκυανίνες, βιταμίνες A,C,E, β-καροτένιο, ιχνοστοιχεία, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, σάκχαρα και πηκτίνη. Οι φυσικές φαινολικές ενώσεις κάνουν το φρούτο άριστο αντιοξειδωτικό, καθώς 100 γραμμάρια φρέσκου φρούτου περιέχουν 300-700 mg κατεχίνες, 3 mg κερσεντίνη, και 3 mg βιταμίνη C.

   Μονολότι είναι γνωστό ως ισχυρό αντιοξειδωτικό οι ιδιότητές του επεκτείνονται και σε άλλα πεδία. Οι ανθοκυανίνες είναι υδατοδιαλυτές φλαβονοειδή που προσδίδουν το ροζ, κόκκινο, μπλέ και μωβ χρώμα στα φρούτα. Είναι όμως και ουσίες που συμμετέχουν στην κυτταρική ανανέωση, επιδιορθώνοντας ακόμη και την αλυσίδα του DNA.

Χρήσεις

  1. Αντιοξειδωτικό. Προστατεύει τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες, τη καταστροφή των ιστών από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Πειράματα σε ζώα έχουν δείξει ότι προστατεύει το ήπαρ, τα αγγεία, και τα εγκεφαλικά κύτταρα.
  2. ΚαρδιοπροστατευτικόΟι ανθοκυανίδες ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύουν τα αγγεία από την αθηρωματική πλάκα, ρυθμίζουν τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, αλλά και τη πίεση του αίματος. Η υπογλυκαιμική δράση των αποξηραμένων φύλλων βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου και στην παχυσαρκία. Έτσι μέσω αυτών των δράσεων ασκείται και έμμεση καρδιοπροστασία.
  3. Αντιφλεγμονώδες. Χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση προστατεύει τον οργανισμό από εκφυλίσεις και καταστάσεις που οδηγούν σε πρόωρο γήρας.
  4. Κατά της παχυσαρκίαςΟι πολυφαινόλες του μύρτιλλου παρεμποδίζουν τη δράση των πεπτικών ενζύμων, όπως η λιπάση, και έτσι μέρος των λιπών περνάει άπεπτο στον εντερικό σωλήνα και αποβάλλεται.
  5. ΝευροπροστασίαΟι πολυφαινόλες έχουν αναφερθεί ως νευροπροστατευτικές ουσίες, που ευνοούν την απελευθέρωση ντοπαμίνης και που βελτιώνουν την νευρωνική επικοινωνία. Επίσης ενισχύουν τη συγκέκτρωση και τη μνήμη και μειώνουν τα νευροεκφυλιστικά συμπτώματα που συνοδεύουν το γήρας.
  6. Αντιμικροβιακή δράση. Εμφανίζει αντιμικροβιακή δράση ιδιαίτερα έναντι του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου, της σαλμονέλλας, και των ειδών της E.Coli. Οι φαινολικές ενώσεις μαζί με τις φυτικές ίνες του φρούτου συμβάλλουν στη βελτίωση των φλεγμονών του εντέρου.
  7. Προστασία από τον σακχαρώδη διαβήτη. Τα γλυκοζοειδή των φύλλων (νεομυρτιλίνη) συμβάλλουν στην καλή διαχείρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
  8. Λαμπερό δέρμα. Ως αντιοξειδωτικό ευνοεί τη διατήρηση της σφριγηλότητας του δέρματος καθώς ενισχύει τη δημιουργία κολλαγόνου και ελαστίνης.
  9. Ενίσχυση της όρασης. Πειράματα σε ζώα έδειξαν πως η κατανάλωση μύρτιλλων ευνοεί τη νυχτερινή όραση, βελτιώνει τη μυωπία και εμποδίζει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
  10. Στη μαγειρική. Ως γευστικό φρούτο χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική για τη Παρασκευή παγωτού, μαρμελάδας και smoothies.

   Εκτός από το φρέσκο φρούτο μπορούμε να πάρουμε τις πολύτιμες ιδιότητες του μύρτιλου, καταναλώνοντας τιτλοδοτημένα συμπληρώματα διατροφής που διατίθενται στο εμπόριο.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο