Αμάρανθος, ο χρυσός σπόρος

0 Comment

      Ο αμάρανθος (amaranth) είναι ένας μικρός σπόρος που ανήκει στα ψευδοδημητριακά (οικογένεια Amaranthiae). Αποτελούσε για δεκαετίες βασικό τρόφιμο στη διατροφή των χωρών της Λατινικής Αμερικής και αποκαλείται “χρυσός σπόρος”. Δεν είναι τυχαίο που η NASΑ τον έχει εντάξει στο διαιτολόγιο των αστροναυτών μαζί με άλλες υπετροφές όπως η σπιρουλίνα. Το όνομα του δόθηκε λόγω της εξαιρετικής ανθεκτικότητάς του.

   Ο αμάρανθος συνδυάζει τα διατροφικά πλεονεκτήματα των πρωτεϊνούχων δημητριακών με αυτά των σπόρων. Περιέχει πολύ υψηλά επίπεδα λυσίνης, ενός απαραίτητου για το σώμα αμινοξέος, το οποίο συμμετέχει στο μεταβολισμό των κυττάρων και επιβραδύνει τη γήρανση. Επίσης η λυσίνη είναι σημαντική για τη σύνθεση των πρωτεϊνών, τη παραγωγή ενζύμων, ορμονών και αντισωμάτων του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ έχει βρεθεί ότι δρα κατά του ιού του έρπητα και βοηθά στην επούλωση των ελκών.  Επίσης το συγκεκριμένο αμινοξύ συμμετέχει στη παραγωγή καρνιτίνης στο σώμα, ενός μη απαραίτητου αμινοξέος, το οποίο διευκολύνει τη χρησιμοποίηση και τη «καύση» του αποθηκευμένου λίπους στο σώμα.

   Ο αμάρανθος αποτελείται κατά 16% από πρωτεΐνες και αποδίδει 15 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια, καθώς επίσης 200mg ασβεστίου και 9mg σιδήρου.  Επίσης περιέχει μαγνήσιο, βιταμίνη Α, φολικό οξύ και είναι κατάλληλο για άτομα σε δυσανεξία, αφού δεν περιέχει γλουτένη. Οι πρωτεΐνες του αμάρανθου υπερέχει σημαντικά σε σχέση των υπολοίπων δημητριακών και είναι υψηλής διατροφικής αξίας αφού περιέχει πολλά απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα που δεν συντίθεται στο σώμα και πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής.

 Τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στον αμάρανθο και ειδικά το λινολεϊκό οξύ, ένα πολυακόρεστο λίπος που ανήκει στα ωμέγα 6, έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Επίσης ο αμάρανθος είναι πλούσιος σε βιταμίνη Ε με τη μορφή των ισχυρά αντιοξειδωτικών τοκοτριενολών που προστατεύουν τα κύτταρα και τους νευρώνες από τη δράση των βλαπτικών ελευθέρων ριζών, και βοηθούν στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

  Επιπλέον ο αμάρανθος προκαλεί κορεσμό και μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους και της χοληστερίνης, αλλά και σε περιπτώσεις δυσπεψίας και δυσκοιλιότητας λόγω των ενζύμων και των φυτικών ινών που περιέχει. Είναι ωφέλιμος για το νευρικό σύστημα και ενισχύει τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

  Τα φύτρα από τους σπόρους του αμάρανθου είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυσικά ένζυμα που βοηθούν στην αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

  Χρησιμοποιείστε καθημερινά τον αμάρανθο στη διατροφή σας στο πρωινό γεύμα, σε σαλάτες, κρέμες σούπες αλλά και στο ψωμί.

 

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο