“Είμαστε ότι τρώμε”. Μάθε γιατί!

0 Comment

Το πεπτικό σύστημα αρχίζει με το στόμα και τελειώνει με τον πρωκτό. Είναι ένας σωλήνας όπου ο οργανισμός επεξεργάζεται τις τροφές για να μπορέσει να τις αφομοιώσει. Προϋπόθεση για ενέργεια και ευεξία είναι η σωστή πέψη και η αποβολή των άχρηστων ουσιών.

Η πρώτη δυσλειτουργία του πεπτικού είναι η δυσπεψία. Η δυσπεψία είναι προάγγελος πολλών και σοβαρών καταστάσεων όπως σπαστική κολίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, νόσος του Crohn. Αντί όμως να δούμε τη δυσπεψία σαν ένα καμπανάκι κινδύνου, καταφεύγουμε στα αντιόξινα για να καλύψουμε το σύμπτωμα.

Η πέψη ξεκινά από το στόμα. Με τα δόντια να κόβουν τη τροφή και με το σάλιο να αρχίζει τη διάσπασή της. Όταν φτάσει σαν πολτός στο στομάχι τα ισχυρά στομαχικά οξέα συνεχίζουν την διάσπαση. Kατόπιν η χωνεμένη τροφή προωθείται στο λεπτό έντερο όπου γίνεται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Τέλος στο παχύ έντερο γίνεται η τελευταία επεξεργασία και ότι δε μπορεί να απορροφηθεί αποβάλλεται.

Η κακή πέψη ευνοεί τη δημιουργία τοξινών, παθογόνων μικροοργανισμών και όξινου PH. Αυτά με τη σειρά τους οδηγούν σε επιδείνωση της δυσπεψίας και μεγαλύτερη δυσαπορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Οι καταχρήσεις σε φαγητό, αλκοόλ, νικοτίνη, φάρμακα και επεξεργασμένες τροφές, προξενούν δυσπεψία και ερεθίζουν το στομάχι. Αυτό εκδηλώνεται σαν αίσθημα καούρας, σπασμού, τάση για εμετό, ανορεξίας και τυμπανισμού. Παράγοντες που επιτείνουν τα συμπτώματα είναι:
1. Ακανόνιστες ώρες φαγητού. Διότι, ο οργανισμός μας έχει συγκεκριμένους ρυθμούς λειτουργίας.
2. Πολυφαγία. Όταν το στομάχι υπερφορτώνεται, δε μπορεί να λειτουργήσει.
3. Ακατάλληλες τροφές. Πολλοί άνθρωπο είναι αλλεργικοί σε κάποιες τροφές (τροφική δυσανεξία στη γλουτένη, λακτόζη κ.α.). Όταν έχουμε κάποιας μορφή δυσανεξίας σε συγκεκριμένη τροφή πρέπει η τροφή αυτή να αποκλεισθεί από το διαιτολόγιο μας.
4. Κακή νοητική κατάσταση. Είναι καλό να γνωρίζουμε πως υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα στην πέψη και την νοητική μας κατάσταση. Ο θυμός, ο φόβος, το στρες επηρεάζουν δυσμενώς τις πεπτικές λειτουργίες.

Βοηθητική αγωγή στη γαστρίτιδα:
– Ένζυμα:
α) Βρομελαΐνη. Πρωτεϊνολυτικό ένζυμο (βοηθάει στην πλήρη διάσπαση των πρωτεϊνών και στη απορρόφηση τους). Είναι δραστική στο στομάχι αλλά και στο λεπτό έντερο. Μελέτες σε ζώα έδειξαν πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιτυχώς σαν αντιβακτηριακό κατά της E.Coli. Eπίσης έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
β)Αλγινικό νάτριο. Μαζί με τα πεπτικά ένζυμα προστατεύει από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση καθώς και το βλεννογόνο του στομάχου.
γ)Βότανα που καταπραΰνουν το γαστρικό βλεννογόνο, όπως σύμφυτο, άλθαια, σπειραία, γλυκάνισος, μάραθος, αιγυπτιακό κύμινο.

Σε περίπτωση νευρικής έντασης χορηγείται παράλληλα βαλεριάνα, λυκίσκος, δενδρολίβανο. Ακόμη πρέπει να γνωρίζουμε πως τα πικρά βότανα όπως η αγκινάρα και το πικροράδικο διευκολύνουν την πέψη και αυξάνουν την ροή της χολής.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο