Διώξτε τις ψείρες γρήγορα και αποτελεσματικά!

1 Comment

pseires

Το φθινόπωρο μπαίνει σιγά σιγά, τα σχολεία ανοίγουν και ένας μεγάλος φόβος των γονιών είναι οι ψείρες που μπορεί να έρθουν μαζί με τα παιδιά τους πίσω στο σπίτι! Αν και κάτι δυσάρεστο, δεν θα πρέπει να ανησυχεί τους γονείς μιας και δεν είναι κάτι επικίνδυνο και συμβαίνει στην πλειονότητα των μικρών παιδιών, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Ειδικά στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, το φαινόμενο παρουσιάζει έξαρση, μιας και πολλά παιδιά θα βρεθούν στον ίδιο χώρο ταυτόχρονα.

Αντιφθειρική πρόληψη

  Καλό θα ήταν να προλάβετε την κατάσταση λαμβάνοντας μερικά μέτρα ώστε να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως. Ο σχολαστικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικός, ειδικά πίσω από τα αυτιά και στην περιοχή του αυχένα, όπου η ζέστη και η υγρασία ευνοούν την εξάπλωσή της ψείρας. Γι’ αυτό χτενίστε τα βρεγμένα μαλλιά του παιδιού με λεπτό χτενάκι και δείτε αν θα βρείτε ζωντανές ψείρες. Επιπλέον, είναι καλό τα παιδιά να μάθουν να χρησιμοποιούν μόνο τα δικά τους καπέλα, κορδέλες, πετσέτες και φυσικά χτένες.

Ψείρες και αντιμετώπιση

 Ακόμα κι αν υποψιάζεστε ότι το παιδί μπορεί να έχει ψείρες, μην προχωρήσετε σε θεραπεία μέχρι να βεβαιωθείτε ότι όντως έχει! Συχνά άλλωστε οι κόνιδες, τα αυγά δηλαδή της ψείρας, μοιάζουν με πιτυρίδα, οπότε μπορεί και να μπερδευτείτε. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά αντιφθειρικά προϊόντα για παιδιά που προορίζονται για πρόληψη, όπως σαμπουάν και λοσιόν με έλαια που απωθούν τις ψείρες. Καλό θα είναι να προμηθευτείτε μερικά, ειδικά εάν το παιδί πρόκειται να πάει κατασκήνωση ή να ξεκινήσει το σχολείο.

 Γενικά, οι ψείρες ζουν περίπου 1 μήνα και γεννούν 7-10 αυγά τη μέρα. Τα αυγά, εκκολάπτονται σε 8 ημέρες και «ενηλικιώνονται» σε άλλες 8. Για το λόγο αυτό, κάποια αντιφθειρικά αναγράφουν ότι απαιτείται και μια δεύτερη εφαρμογή μετά από 7 ημέρες, για τυχόν κόνιδες που έχουν εκκολαφθεί.

Αντιφθειρικά για παιδιά

 Πιο συγκεκριμένα, στο εμπόριο υπάρχει μεγάλη ποικιλία με αντιφθειρικά σε μορφή σπρέι, σαμπουάν ή λοσιόν. Περιέχουν ουσίες όπως οι πυρεθρίνες, το benzyl alcohol, το lindane, το μαλάθειον κ.ά., οι οποίες προορίζονται για παιδιά άνω των 2 ετών. Το καθένα έχει τις οδηγίες του και τις περισσότερες φορές αυτές ορίζουν τον ψεκασμό των μαλλιών, κατόπιν αναμονή 10-30 λεπτά και ξέβγαλμα με νερό ώστε να απομακρυνθεί η δραστική ουσία. Έπειτα χωρίστε τα μαλλιά σε τούφες και χτενίστε με το ειδικό χτενάκι από τις ρίζες μέχρι τις άκρες σχολαστικά τουλάχιστον 2 φορές. Τα αντιφθειρικά που περιέχουν πυρεθρίνες, πυρεθροειδή και benzyl alcohol απαιτούν και δεύτερη εφαρμογή 1 εβδομάδα μετά.

 Στο μεσοδιάστημα της θεραπείας δεν θα πρέπει να στεγνώνετε τα μαλλιά με σεσουάρ, να χρησιμοποιείτε μαλακτικές κρέμες (conditioner) ή να τα ξεβγάζετε με ξύδι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί ο ζεστός αέρας, τα conditioner και το ξύδι αδρανοποιούν τα αντιφθειρικά. Εάν στον έλεγχό σας απομονώσετε μόνο κόνιδες και το παιδί έχει υποβληθεί ήδη σε θεραπεία, πρέπει αυτές να απομακρυνθούν και να γίνει επανέλεγχος σε 3-4 ημέρες. Εάν δεν έχει υποβληθεί σε θεραπεία, τότε καλό είναι να ξεκινήσει.

Αντιφθειρικά για μωρά

 Εάν το παιδί είναι κάτω των 2 ετών (αντιφθειρικά για μωρά), τότε δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε φαρμακευτική αγωγή κατά των ψειρών. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνει σχολαστικό χτένισμα και απομάκρυνση των ψειρών, χωρίς φάρμακο. Αντί για φάρμακο μπορείτε να αραιώσετε ξύδι σε νερό (αναλογία 1/1) ή να χρησιμοποιήσετε ακόμα και σκέτο ελαιόλαδο και να εφαρμόσετε στα μαλλιά του παιδιού. Η διαδικασία θα πρέπει να επαναλαμβάνετε κάθε 3-4 μέρες για τουλάχιστον 2 εβδομάδες από την τελευταία ζωντανή ψείρα.

Οι ψείρες πάνε στα βαμμένα μαλλιά;

 Όσον αφορά το κατά πόσο οι ψείρες πάνε σε βαμμένα μαλλιά, φαίνεται να υπάρχουν πολλές θεωρίες, παρόλο που δεν υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη. Κάποτε πίστευαν ότι οι ψείρες δεν μπορούν να αναπαραγχθούν και να κολλήσουν σε μαλλιά που είναι βαμμένα, κάτι που εμπειρικά φαίνεται σε μεγάλο βαθμό να ισχύει. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που αναφέρουν πως κόλλησαν ψείρες, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούσαν βαφή μαλλιών.

Tips

 • Τα σεντόνια, οι μαξιλαροθήκες, οι πετσέτες και οι χτένες θα πρέπει να πλυθούν με ζεστό νερό (τουλάχιστον 55˚C)
 • Αποφεύγεται το στεγνό καθάρισμα, διότι δεν είναι αποτελεσματικό.
 • Αντικείμενα που δεν πλένονται (π.χ. λούτρινα ζωάκια κ.ά) θα πρέπει να κλειστούν σε πλαστικές σακούλες για 12-14 ημέρες μαζί με αντιψειρικό.

Ανακαλύψτε στο Vita4you.gr μεγάλη ποικιλία σε αντιφθειρικά προϊόντα και διαβάστε για τις ψείρες στις διαφάνειες του Vita4you Slideshare.

1 Σχόλια
 • Avatar

  Wilson

  Απάντηση

  Very useful, I think that there must be much more such articles.
  Have a nice day

Αφήστε Σχόλιο