Μέλι Μανούκα το θαυματουργό!

0 Comment

manuka

Πρώτοι οι Μαορί, οι αυτόχθονες της Ν. Ζηλανδίας ανακάλυψαν το μοναδικό παραδοσιακό γιατρικό, το μέλι Μανούκα. Οι Μαορί, εκτός από το μέλι χρησιμοποιούσαν τμήματα του κορμού και αποξηραμένα φύλλα του δένδρου, για να παρασκευάσουν τσάι δραστικό για κρυολογήματα, βρογχίτιδες, γαστρεντερίτιδες και ρευματισμούς.

Το τσάι προσφέρθηκε σαν τονωτικό στον Captain Hook, όταν έφτασε στο νησί και εκείνος με τη σειρά του το πρόσφερε στα μέλη του πληρώματος για τόνωση και προστασία του ανοσοποιητικού.

Για κάποιο διάστημα η θεραπευτική δράση του μελιού ξεχάστηκε, αλλά Νεοζηλανδοί κτηνοτρόφοι που τάιζαν τα ζώα τους με φύλλα και μέλι Μανούκα διαπίστωσαν πως τα ζώα δεν αρρώσταιναν. Έτσι, οι ιδιότητες του μελιού ξαναήρθαν στο προσκήνιο.

Τα δέντρα Μανούκα (Leptospermum Scoparium), ύψους 15 μέτρων, καλλιεργούνται στη Ν. Ζηλανδία και σε νησιά γύρω από αυτή, ακριβώς για την παρασκευή του πολύτιμου μελιού. Τα λουλούδια του δέντρου είναι όμορφα, λευκά με λεπτό άρωμα και η άνθιση διαρκεί μόλις 2-6 εβδομάδες. Το μέλι που παράγεται είναι πλούσιο σε αμινοξέα, ιχνοστοιχεία και σάκχαρα. Αποτελεί άμεση πηγή ενέργειας και έχει αντισηπτική και αντιμικροβιακή δράση.

Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος συγκομιδής και φύλαξης του μελιού για να διατηρηθούν οι ιδιότητες των συστατικών του και να εξασφαλιστεί η υψηλή βιοδιαθεσιμότητά του. Δεν υφίσταται παστερίωση και παράγεται από μελίσσια στα οποία δεν γίνεται χρήση αντιβιοτικών ή άλλων χημικών προσθέτων.
Ένα κοινό μέλι οφείλει την αντιμικροβιακή δράση του στο υπεροξείδιο του υδρογόνου. Το μέλι Μανούκα από την άλλη, το οφείλει στην ουσία Methylglyoxal (MGO). Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει στο πανεπιστήμιο της Δρέσδης, η MGO καθιστά το μέλι Μανούκα 100 φορές πιο δραστικό από το κοινό μέλι.

Ο τρόπος για να ξεχωρίσουμε το αυθεντικό μέλι Μανούκα είναι η περιεκτικότητα σε MGO και η προέλευσή του, καθώς το μέλι προέρχεται αποκλειστικά από τη Νέα Ζηλανδία. Είναι σημαντικό για τον καταναλωτή να ελέγχει στην ετικέτα αυτούς τους δυο παράγοντες. Η περιεκτικότητα σε MGO ποικίλει από 30 έως 1000. Το μέλι MGO 100+ είναι εξαιρετικό, ενώ το MGO 550+ έχει τα υψηλότερα επίπεδα σε methylglyoxal που διατίθεται στο εμπόριο και θεωρείται φυσικό θεραπευτικό. Η methylglyoxal (MGO) είναι φυσικό θεραπευτικό κατά των μυκήτων, εντερόκοκκων, σταφυλόκοκκων και βακτηρίων.

Το μέλι Μανούκα λοιπόν χρησιμοποιείται ως ίαμα εσωτερικά και εξωτερικά. Εσωτερικά χρησιμοποιείται για: αμυγδαλίτιδες, βρογχίτιδες, βήχα, ιγμορίτιδες, φλεγμονές του στόματος, γαστρεντερίτιδες. Επίσης, χρησιμοποιείται σαν τονωτικό του ανοσοποιητικού και στη γηριατρική για πρόωρη γήρανση και την αύξηση της ενέργειας των ηλικιωμένων.

Το μέλι MGO 550+ σκοτώνει ακόμα και νοσοκομειακά μικρόβια που πλέον είναι ανθεκτικά στα κοινά αντιβιοτικά. Πολλοί ερευνητές που προσπαθούν να βρουν λύση για τα ανθεκτικά στελέχη των μικροβίων έχουν στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις και ιδιαίτερα στη χρήση του μελιού.

Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε τη συμμετοχή των ανόργανων στοιχείων του μελιού στις μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού και τη ρύθμιση της οξύτητας του στομάχου.

  Εσωτερικά: Χορηγείται 1κ.γ. 3 φορές την ημέρα προ φαγητού. Μέσα σε χλιαρό τσάι ή σε smoothies με μπανάνα και τζίντζερ είναι άριστο ρόφημα για το ξεκίνημα της ημέρας. Δεν το προτείνουμε σε διαβητικούς τύπου Ι και ΙΙ.

  Εξωτερικά: Το μέλι χρησιμοποιείται ως ίαμα διότι:

· Επουλώνει πληγές, θεραπεύει ακμή, αμβλύνει ουλές, ανακουφίζει τσιμπήματα, επουλώνει τα εγκαύματα και είναι πολύτιμο για την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας.

· Περιποιείται και ενυδατώνει το δέρμα.

· Βελτιώνει τον τόνο και την ελαστικότητα του δέρματος.

· Έχει αναπλαστική δράση.

· Αμβλύνει τις ρυτίδες.

· Πολύτιμο για την αντιμετώπιση της πρόωρης γήρανσης.

· Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν μάσκα προσώπου μόνο του ή σε ανάμειξη με άλλα φυσικά προϊόντα, όπως γιαούρτι, αβοκάντο, λάδι ελιάς κ.ά. Η μάσκα παραμένει 10-20 λεπτά και αφαιρείται με χλιαρό νερό.

Πρωτοπόροι ερευνητές προσπάθησαν να παρασκευάσουν κάψουλες με Μανούκα και κυκλοδεξτρίνες, γιατί διαπίστωσαν ότι αυξάνεται ακόμα περισσότερο η βιοδιαθεσιμότητα των βιοενεργών συστατικών.

Δοκιμάστε το μέλι Manuka και επωφεληθείτε από τις μοναδικές ιδιότητές του!

Βρείτε το αυθεντικό μέλι Manuka και πολλά καλλυντικά προϊόντα που το περιέχουν στο Vita4you!

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο