Ασθένειες του ματιού που σχετίζονται με το γήρας

0 Comment

    eyes

Το μάτι είναι το παράθυρό μας προς τον κόσμο! Είναι το θαύμα που μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε την ομορφιά, τα χρώματα και μάλιστα σε τρεις διαστάσεις. Είναι γνωστό πως η όραση μειώνεται ή μεταβάλλεται με την ηλικία. Όμως, με τον σωστό τρόπο ζωής και τη σωστή διατροφή μπορούμε να επιβραδύνουμε ή να σταματήσουμε την εξέλιξη των οφθαλμικών παθήσεων.

  Οι πιο συνηθισμένες παθήσεις του οφθαλμού κατά την τρίτη ηλικία είναι:

1. Γλαύκωμα: είναι η βλάβη του οπτικού νεύρου που οφείλεται σε αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης.

2. Καταρράκτης: είναι η σταδιακή θόλωση του ματιού.

3. Εκφυλισμός ωχράς κηλίδας. Η ωχρά κηλίδα είναι η κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς όπου σχηματίζεται το είδωλο του αντικειμένου. Είναι υπεύθυνη για την ευκρινή όραση, δηλαδή μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε την εικόνα με κάθε λεπτομέρεια. Περίπου το 25% του πληθυσμού υποφέρει από Ε.Ω.Κ. στον έναν οφθαλμό.

  Είναι προφανές ότι με την πάροδο της ηλικίας εμφανίζονται εκφυλιστικές παθήσεις του οφθαλμού, με αποτέλεσμα την σταδιακή απώλεια της όρασης. Αιτίες μπορεί να είναι:

  •  Κληρονομικότητα
  •  Κακή διατροφή
  •  Υπέρταση
  •  Κάπνισμα

Πρόληψη και Θεραπεία

  Μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο είναι απαραίτητη. Όταν η πάθηση διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο έχουμε μέσα να αποτρέψουμε την εξέλιξή της. Επιλογές φυσικής θεραπείας είναι:

1. Ασταξανθίνη: Πρόκειται για μια αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται σε μικροφύκη, οστρακόδερμα, στον σολομό και σε κάθε θαλάσσιο φυτό ή ζώο με κόκκινο χρώμα. Τα οφέλη της ασταξανθίνης είναι μεγάλα σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις γενικά και ειδικά σε παθήσεις του οφθαλμού, καθώς και σε καρδιαγγειακά προβλήματα. Ακόμη, τονώνει το ανοσοποιητικό  και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

2. Λουτεΐνη: «Τα εσωτερικά γυαλιά του οφθαλμού». Είναι καροτενοειδές που βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά. Έχει την ιδιότητα να συγκρατεί 30-40% της υπεριώδους ακτινοβολίας πριν φτάσει στον αμφιβληστροειδή. Έτσι, μειώνεται η πιθανότητα βλάβης.

  Επομένως, η έγκυρη λήψη προϊόντων με ασταξανθίνη και λουτεΐνη προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή και γενικότερα την όραση.

  Ο Jay Cohen, καθηγητής οπτομετρίας σε πανεπιστήμιο της Νέα Υόρκης, συνιστά να περιορίσουμε τους καφέδες, καθώς η καφεΐνη έχει αρνητική επίδραση στο σύστημα εστίασης του ματιού. Συμβουλεύει ακόμη, να αποφεύγεται το μαύρο τσάι και τα αναψυκτικά τύπου Cola, καθώς και η κατανάλωση παυσιπόνων.

  Για να ελαχιστοποιήσουμε λοιπόν τα προβλήματα της όρασης που συνδέονται με το γήρας προτείνουμε την λήψη ενός συμπληρώματος με ασταξανθίνη, λουτεΐνη, βιταμίνη Ε και C, Ω3 λιπαρά οξέα και βιοφλαβονοειδή.

Δείτε σχετικά προϊόντα εδώ.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο