Nικήστε τη γήρανση αποφεύγοντας τη γλυκοζυλίωση!

0 Comment

    Η γήρανση είναι μια διαδικασία που απασχολεί λίγο πολύ όλους τους ανθρώπους. Όχι μόνο από πλευράς αισθητικής, αλλά και για τα όσα αυτή συνεπάγεται στην υγεία μας. Όταν το σώμα μας γερνάει διάφορες βλάβες αρχίζουν να διαδέχονται η μια την άλλη. Είναι όμως αυτές αναστρέψιμες και ποιος ο ρόλος των υδατανθράκων σε αυτό;

  Οι υδατάνθρακες είναι θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την υγεία και πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, καθώς παρέχουν την αναγκαία ενέργεια για τα κύτταρά του οργανισμού. Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση απλών υδατανθράκων έχει αυξηθεί σημαντικά ως επακόλουθο των Δυτικών προτύπων διατροφής και της απομάκρυνσης από τη Μεσογειακή δίαιτα. Η γλυκόζη και οι απλοί υδατάνθρακες έχουν ενοχοποιηθεί, καθώς συνδέονται με προβλήματα υγείας όπως παχυσαρκία, προδιάθεση για σακχαρώδη διαβήτη αλλά και τερηδόνα. Επιπλέον, όταν η γλυκόζη βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στο αίμα είτε λόγω της διατροφής είτε λόγω της ύπαρξης σακχαρώδους διαβήτη συμβαίνει μια βιοχημική αντίδραση που ονομάζεται γλυκοζυλίωση.

  Η γλυκοζυλίωση (αντίδραση Mailard) είναι ένα φαινόμενο το οποίο συμβαίνει όταν το ζάχαρο του αίματος – η γλυκόζη – ξεπερνά τα φυσιολογικά όρια και ενώνεται με τις πρωτεΐνες στο σώμα, κυρίως με την αιμοσφαιρίνη και το κολλαγόνο. Σχηματίζονται έτσι ενώσεις που προκαλούν βλάβες και φλεγμονές στους ιστούς, αφού δεν επιτρέπεται η κανονική μεταφορά του οξυγόνου στα όργανα. Εκτός από τις βλάβες που προκαλεί η γλυκοζυλίωση στα κύτταρα και στους ιστούς, έχει βρεθεί επίσης ότι επιταχύνει σε μεγάλο βαθμό τη γήρανση. Επίσης, συνδέεται με την εμφάνιση και την ύπαρξη παχυσαρκίας αλλά και άλλων παθολογικών καταστάσεων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η αθηρωμάτωση, η λιπώδης διήθηση του ήπατος, οι νεφροπάθειες, η αμφιβληστροειδοπάθεια, η νόσος Alzheimer και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

 Από την αντίδραση της γλυκοζυλίωσης παράγονται συγκεκριμένες γλυκοτοξίνες, τα λεγόμενα τελικά προϊόντα της προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (Αdvanced Glycation Εnd Ρroducts ή AGEs), τα οποία εναποτίθενται στα διάφορα όργανα, από το δέρμα, μέχρι τα αγγεία, προκαλώντας φλεγμονές, σοβαρές βλάβες και γήρανση. Επίσης, τα AGEs αδρανοποιούν τα φυσικά αντιοξειδωτικά ένζυμα, μειώνουν τη φυσική άμυνα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και τη φυσική μας φωτοπροστασία, ενώ συσσωρεύονται κάνοντας πιο δύσκολη την απομάκρυνσή τους από τον οργανισμό. Επιπλέον, η ύπαρξη οξειδωτικού στρες αυξάνει τη παραγωγή των AGEs.

Βήματα για την πρόληψη της γλυκοζυλίωσης

Διατροφή

1. Επιλέξτε τρόφιμα και δημητριακά χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη όπως το κεχρί, το φαγόπυρο, το κινόα αλλά και υδατάνθρακες ολικής άλεσης.
2. Αποφύγετε τις μονοφαγίες, και ιδιαίτερα τις φρουτοφαγίες
3. Περιορίστε την κατανάλωση απλών υδατανθράκων και ζάχαρης σε ποσοστό μικρότερο από 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων.
4. Αποφύγετε την κατανάλωση φρουκτόζης.
5. Αυξήστε την κατανάλωση λαχανικών.
6. Αποφύγετε τη συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ιδιαίτερα τα ψητά σχάρας.

Τρόπος ζωής

1. Διακοπή του καπνίσματος
2. Έλεγχος του stress
3. Αποφυγή καθιστικής ζωής
4. Αποφυγή υπερβολικής χρήση αυτομαυριστικών προϊόντων (autobronzants)

Συμπληρώματα διατροφής

Υπάρχουν αρκετά συμπληρώματα διατροφής που εμποδίζουν ή περιορίζουν την εξέλιξη της γλυκοζυλίωσης και την παραγωγή των AGEs:

1. Σελήνιο
2. Καρνοσίνη
3. Μπενφοθειαμίνη (βιταμίνη Β1)
4. Άλφα λιποϊκό οξύ
5. Φόρμουλες αντιοξειδωτικών
6. Βιταμίνη Ε (τοκοτριενόλη)
7. Βιταμίνη Β6
8. Βότανα: δεντρολίβανο, blueberry, ginger, γαϊδουράγκαθο, φασκόμηλο, κανέλλα

  Η γλυκοζυλίωση είναι μια αλληλουχία βιοχημικών αλλαγών που συμβαίνουν στον οργανισμό. Όταν καταφέρουμε να παρέμβουμε σε ενδιάμεσα στάδια, πριν τη δημιουργία των AGEs, -που είναι το τελικό στάδιο-, είναι μια απολύτως αντιστρεπτή διαδικασία. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της πρόληψης. Ακολουθώντας της παραπάνω απλές συμβουλές μπορούμε όλοι να δείξουμε και να γίνουμε νεότεροι!

Σχετικό προϊόν: Doctor’s Formulas Glucoprotect

 

Βιβλιογραφία

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257625/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24900944

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο