Αφρικανικό mango και χάσε τα κιλά που σε ταλαιπωρούν!

0 Comment

mango

  Η δίαιτα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για πολλούς από εμάς. Όσοι και όσες ταλαιπωρούνται από παραπανήσια κιλά συνήθως έχουν δοκιμάσει ουκ ολίγες φορές να αδυνατίσουν. Άλλωστε τα περιοδικά και η τηλεόραση είναι γεμάτα από νέες δίαιτες express που και να θέλουμε να το αποφύγουμε δεν μπορούμε! Φυσικά το να ενδιαφερθεί κανείς για το σώμα του και να θέλει να προσπαθήσει για τη βελτίωσή του είναι πραγματικά αξιέπαινο, όμως είναι πολύ σημαντικό αυτό να γίνει με σωστό τρόπο.

  Το να επιλέξουμε στερητικές και ολιγοθερμικές δίαιτες είναι πραγματικά επικίνδυνο για την υγεία. Οι μικρές και έξυπνες αλλαγές μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και σίγουρα αν ψάξουμε σε αυτά που έχει να μας προσφέρει η φύση θα βρούμε πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές. Ανάμεσά τους και το αφρικανικό μάνγκο!

  Το αφρικανικό  μάνγκο, γνωστό και ως Irvingia gabonensis αποτελεί μια από τις βασικές τροφές για πολλές φυλές στο Καμερούν και τη Νιγηρία, αλλά και γενικά στη Δυτική Αφρική. Το κίτρινο αυτό φρούτο μοιάζει με μάνγκο και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Στην παραδοσιακή ιατρική οι σπόροι, ο φλοιός, τα φύλλα και οι ρίζες του αφρικανικού μάνγκο χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς. Θεωρείται ότι δρα σαν φυσικό αντιβιοτικό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ανακουφίζει από πόνους.

  Όμως, αυτό που τράβηξε την προσοχή των ειδικών είναι ότι χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτών των φυλών είναι η αδύνατη φιγούρα, και ότι εμφανίζουν πολύ χαμηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

  Ξεκίνησαν λοιπόν, κάποιες μελέτες προκειμένου να βρεθεί εάν υπάρχει κάποια συσχέτιση ανάμεσα στο αφρικανικό mango και το αδυνάτισμα. Πιο συγκεκριμένα, έγινε έρευνα στο πανεπιστήμιο του Yaoundé στο Καμερούν, όπου συμμετείχαν 102 υπέρβαροι εθελοντές. Χωρίστηκαν σε δυο ομάδες- η μια λάμβανε 150mg από εκχύλισμα σπόρων mango και οι άλλη λάμβανε σκεύασμα placebo 30-60’ πριν το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα. Βρέθηκε ότι όσοι λάμβαναν το εκχύλισμα σπόρων mango δυο φορές τη μέρα σημείωσαν τις εξής σημαντικές βελτιώσεις:

· Μειώθηκε το σωματικό βάρος και η περιφέρεια μέσης και γλουτών. Πιο συγκεκριμένα, οι εθελοντές έχασαν από 2,5 έως 5 κιλά μέσα σε ένα μήνα, καθώς και 6,1εκ. από την περιφέρεια της μέσης και 4,6εκ. από την περιφέρει των γλουτών.
· Ελαττώθηκε το ποσοστό σωματικού λίπους.
· Μειώθηκε η όρεξη, καθώς αργεί να γίνει κένωση στομάχου, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο αργή η απορρόφηση των σακχάρων στο αίμα.
· Βελτιώθηκαν οι δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας, όπως η ολική χοληστερόλη, η LDL χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, η γλυκόζη αίματος, η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, τα επίπεδα λεπτίνης και αδιπονεκτίνης. Οι τελευταίες είναι ορμόνες που διαταράσσονται σε καταστάσεις παχυσαρκίας.

  Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι δεν παρατηρήθηκαν αρνητικές παρενέργειες με την κατανάλωσή του. Άλλωστε, όπως δηλώνει ο Δρ. Oben: «πρόκειται για το εκχύλισμα από μια τροφή που καταναλώνεται εδώ και αιώνες σε αρκετά μεγάλες ποσότητες και μάλιστα σε καθημερινή βάση». Το μόνο που σημειώθηκε από κάποιους συμμετέχοντες ήταν η αύξηση της σεξουαλικής διάθεσης, σίγουρα όμως κάτι τέτοιο σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ανεπιθύμητη παρενέργεια!

  Μετέπειτα έρευνες έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα και μάλιστα χωρίς να αλλάζουν οι συμμετέχοντες άλλες συνήθειες όπως διατροφή και άσκηση.
Πλέον, το εκχύλισμα σπόρων μάνγκο διατίθεται ως διατροφικό συμπλήρωμα με σκοπό να βοηθήσει στην προσπάθεια για αδυνάτισμα. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια για απώλεια κιλών θα πρέπει να έχει ως βασικό άξονα την υγιεινή διατροφή και την άσκηση.

Βιβλιογραφία:
http://www.lipidworld.com/content/8/1/7/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1168905/

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο