Βαφές μαλλιών: Τι πρέπει να προσέξεις!

0 Comment

  haircolor

Η επιλογή της σωστής βαφής μαλλιών είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλές γυναίκες σήμερα. Σίγουρα, το αποτέλεσμα είναι το πρώτο που επιδιώκουμε, όμως πλέον μετά τα όσα ακούγονται για τα επικίνδυνα συστατικά στα καλλυντικά, η ποιότητα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας επιλογής. Για όσες δεν έχουν ασχοληθεί πιο πριν με μια τέτοια αναζήτηση, κάτι τέτοιο φαντάζει περίπλοκο και χρονοβόρο. Όμως, στην πραγματικότητα, αρκούν μερικά βασικά σημεία, τα οποία πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πριν επιλέξουμε τη σωστή βαφή!

Τι πρέπει να αποφύγουμε:

PPD: Πρόκειται για την κυριότερη αλλεργιογόνο ουσία σε προϊόντα βαφής μαλλιών. Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις μπορεί να είναι άσθμα, λύκος, λέμφωμα Non Hodgkin, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις για σύνδεσή του με καρκίνο του μαστού, της μήτρας και της ουροδόχου κύστεως.

Αμμωνία: Είναι ένας αλκαλικός παράγοντας που χρησιμοποιείται προκειμένου να ανοίξουν τα «λέπια» της τρίχας και να εισχωρήσει η βαφή. Έρευνες όμως, έχουν δείξει ότι η χρήση της επιβαρύνει το αναπνευστικό σύστημα. Επιπλέον, η μακροχρόνια χρήση επηρεάζει την υγεία και την ποιότητα των μαλλιών, καθώς αυτά χάνουν την ελαστικότητά και τη λάμψη τους και γίνονται ξηρά και θαμπά.

Alcohol: Το οινόπνευμα χρησιμοποιείται ως συστατικό σε προϊόντα για μαλλιά προκειμένου να τα πυκνώσει, να τα εμποδίσει από το να αφρίσουν και σαν συντηρητικό, προκριμένου να μην αναπτυχθούν μικρόβια. Ωστόσο, η παρουσία τους μπορεί να ερεθίσει το τριχωτό τις κεφαλής και να κάνει πιο ευαίσθητη την τρίχα.

Parabens: Πρόκειται για συντηρητικά που χρησιμοποιούνται όχι μόνο στις βαφές, αλλά και σε μεγάλη γκάμα καλλυντικών, ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη βακτηρίων. Αυτά όμως, μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων και η χρήση τους έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Στις ετικέτες θα τα βρείτε με τις ονομασίες methyl paraben, propyl paraben, ethyl paraben, butyl paraben, isobutyl paraben και ως E216.

Sodium Laureth/Lauryl Sulfate: γνωστό και ως SLS ή SLES, το χημικό αυτό θα το δείτε σε πολλά προϊόντα ομορφιάς, και μάλιστα στις πρώτες σειρές των συστατικών – που σημαίνει ότι βρίσκεται σε μεγαλύτερο ποσοστό. Αν και η αρχική του προέλευση είναι από καρύδα, η διαδικασία στην οποία υπόκειται, φαίνεται να το επιμολύνει με ένα καρκινογόνο υποπροϊόν – το 1,4 διοξάνιο (1,4 dioxane). Οι μέχρι τώρα έρευνες το έχουν συνδέσει με ερεθισμό στο δέρμα και τα μάτια, διαταραχές στο ενδοκρινικό και το αναπαραγωγικό σύστημα, τοξίνωση των διάφορων οργάνων, μεταλλάξεις και αλλαγές σε κυτταρικό και βιοχημικό επίπεδο.

  Κάποιες από τις καλύτερες φυτικές βαφές που κυκλοφορούν και πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι οι εξής:

Apivita Nature’s Hair color: Πρόκειται για μια από τις καλύτερες φυτικές βαφές που κυκλοφορούν αυτή την στιγμή και είναι πλούσια σε βιολογικά εκχυλίσματα και έλαια από ηλίανθο, ελιά, μέλι, δενδρολίβανο και λεβάντα που προστατεύουν και ενυδατώνουν τα μαλλιά, χωρίς να προκαλούν ερεθισμούς. Δεν περιέχει SLS/SLES, PPD, Alcohol, Αμμωνία, Ρεζορκινόλη, Parabens και άλλες αλλεργιογόνες ουσίες. Ιδανική για βαφή στο σπίτι ακόμα και από νέους χρήστες.

Apivita Nature’s Professional:  Πρόκειται για την επαγγελματική σειρά της Apivita για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Περιέχει έλαιο ηλίανθου για προστασία του χρώματος, argan oil που επιδιορθώνει τις φθορές και αυξάνει την ανθεκτικότητα και μέλι για ενυδάτωση και θρέψη. Παράλληλα, δεν περιέχει parabens, SLS/SLES, PPD, αμμωνία, οινόπνευμα και ρεζορκινόλη.

Korres Argan Oil Advance Colorant: Στη βαφή αυτή δεν έχει χρησιμοποιηθεί αμμωνία, αλλά η τεχνολογία pigment-lock που κλειδώνει το χρώμα στην τρίχα, προσφέροντας λάμψη και χρώμα που δεν ξεθωριάζει. Το έλαιο argan και η φυτική κερατίνη θρέφουν τη ρίζα σε βάθος, αναπληρώνοντας τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη. Επιπλέον, το εκχύλισμα βρώμης δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ γύρω από την τρίχα, κάνοντάς την πιο ανθεκτική και ταυτόχρονα ελαστική.

Korres Herb Balsam Colorant: Περιέχει εκχύλισμα σόγιας για ενυδάτωση, εκχύλισμα από πρωτεΐνες σιταριού, καλαμποκιού και βρώμης για ελαστικότητα και προστασία από θραύση, οινόπνευμα από παντζάρι. Η αμμωνία έχει αντικατασταθεί από μια αλκαλική βάση για πιο ήπια δράση και αποφυγή της φθοράς της τρίχας.

Phyto Phytocolor: Μια φυτική βαφή εξαιρετικής ποιότητας από την εταιρεία Phyto. Περιέχει σε υψηλή συγκέντρωση εκχυλίσματα φυτών, τα οποία έχουν φυσικές χρωστικές! Πιο συγκεκριμένα, εκχυλίσματα από epaline, ακακία, σόγια αλλά και η αργινίνη θρέφουν τα μαλλιά και χαρίζουν φυσικό χρώμα με υπέροχη λάμψη.

  Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η σωστή περιποίηση για τα βαμμένα μαλλιά δεν σταματάει στη βαφή. Ο ενεργοποιητής χρώματος, αλλά και οι κρέμες μαλλιών για μετά τη βαφή μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά, γι’ αυτό και αρκετές εταιρείες από τις παραπάνω πλέον τα συμπεριλαμβάνουν στο πακέτο με τη βαφή. Εμείς συγκεντρώσαμε σε αυτό το άρθρο όλες τις μικρές πολύτιμες λεπτομέρειες που αξίζει κανείς να γνωρίζει, πριν επιλέξει μια βαφή μαλλιών! Η εύρεση της ιδανικής βαφής είναι σίγουρα προσωπική υπόθεση, όμως οι γνώσεις γύρω από τις επιπτώσεις μιας λανθασμένης επιλογής στην υγεία μας πρέπει να μεταδίδεται!

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο