Κατακράτηση Υγρών

32 48 96
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα αναζήτησης

32 48 96
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα αναζήτησης

Πληροφορίες - Κατακράτηση Υγρών

Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται κατά κύριο λόγο από νερό, σε ποσοστό περίπου 70%. Το ισοζύγιο των υγρών στο σώμα μας αποτελεί ένα πολύπλοκο σύστημα, το οποίο ρυθμίζεται καθημερινά από ορμόνες, την απώλεια υγρών μέσω των ούρων και του ιδρώτα καθώς και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και υγρών μέσω της διατροφής (νερό, νάτριο, κάλιο κ.α.).

Η κατακράτηση υγρών, ή κοινώς γνωστή και ως οίδημα, είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός κατακρατά περισσότερο νάτριο και νερό από ότι απαιτείται. Κύριο σύμπτωμα της κατακράτησης υγρών είναι η αύξηση του σωματικού βάρους και η εμφάνιση πρηξίματος στα πόδια (γόνατα και αστραγάλους) και στη κοιλιά.

Αίτια

Τις περισσότερες των φορών, το οίδημα οφείλεται σε πολλά και διαφορετικά αίτια, όπως είναι η υπερκατανάλωση αλατιού, η μειωμένη πρόσληψη καλίου και νερού, σε κακή κυκλοφορία της λέμφου αλλά και σε παθολογικά αίτια (νεφρολoγικά, καρδιακά, κυκλοφορικά και ορμονικά προβλήματα).

Η κατακράτηση υγρών είναι πολύ συνηθισμένη στις γυναίκες πριν την περίοδο (προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο), κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και κατά την εμμηνόπαυση. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει έντονη διακύμανση των επιπέδων οιστρογόνων και της αλδοστερόνης στο αίμα, ορμόνες οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του ισοζυγίου υγρών στο σώμα. Τόσο στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο όσο και στην εγκυμοσύνη, το πρόβλημα είναι παροδικό και το οίδημα σταδιακά υποχωρεί.

Διατροφή 

Η μείωση της κατανάλωσης νατρίου (αλατιού) και ζάχαρης καθώς και η αύξηση της πρόσληψης καλίου από τις τροφές (λαχανικά και φρούτα), είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών. Επιπλέον, απαραίτητη είναι η άφθονη κατανάλωση υγρών και κυρίως νερού, με ταυτόχρονη μείωση της πρόσληψης αλκοόλ.

Βότανα όπως το Uva Ursi, το Horsetail, και η Σημύδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μικρά προβλήματα που επηρεάζουν την ουροφόρο οδό για να αυξήσουν την παραγωγή ούρων προκειμένου να επιτευχθεί ούρηση,  σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), και  την Επιτροπή Φαρμάκων Φυτικής Προέλευσης (HMPC).

Φυσική δραστηριότητα

Εξίσου σημαντική είναι η κίνηση και η αποφυγή της ακινησίας και της ορθοστασίας. Η συστηματική άσκηση βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνοντας σημαντικά την ένταση του οιδήματος. Η τοποθέτηση των ποδιών ψηλά ανά διαστήματα καθώς και το λεμφικό μασάζ βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία της λέμφου και στη μείωση της κατακράτησης υγρών.

  • Δωρεάν αποστολή με αγορές
    άνω των 39€
  • 100% Επιστροφή
    χρημάτων
    εντός 14 ημερών
  • Δώρο Mini προϊόντα
  • 2310 44 44 22 Τηλεφωνική εξυπηρέτηση
    και παραγγελίες